Nő? Vezető?
Címlap / Karrier / Nő? Vezető?

Kurtán Klára

Nő? Vezető?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-28

Ma még gyakran csodálkoznak, ha ez együtt jár. Sokan kétségbe is vonják, hogy egy nő lehet vezető, pláne jó vezető. Pedig a nemzetközi politikában, nagyvállalatoknál már egyre több komoly vezetőt találunk. Ennek ellenére Magyarországon még mindig csodálkoznak, ha komoly pozícióban nőt találnak. Vajon mi az oka, hogy ma még csak 10-15 százalékban találkozhatunk nőkkel a vezetőségben? 

Természetesen az egyik ok a társadalmi elvárások. Ma még a legtöbben azt gondolják, hogy a nő első vagy egyetlen feladat a család.

Hallottunk olyan véleményt is, hogy a nők nem bírják a nagy nyomást, a stresszt. Javaslom az ilyen embereknek, hogy pár napig próbálják ki, milyen két gyerek ügyeit intézni, figyelni rájuk, plusz mondjuk főzni, ügyet intézni, stb.

Mint tudjuk, a nők képesek többfelé figyelni, míg a férfiak nem. Azt is hallottuk, hogy a nők rossz vezetők, mert hisztisek, vagy kiszámíthatatlanok. Mint minden közhely, ez sem teljesen igaz.


Életemben volt női és férfi vezetőm is, jó és rossz főnököm, de a kettő között nem találtam összefüggést.

Az viszont biztos, hogy egy nőnek többet kell letenni az asztalra, mint egy férfinak, hogy elfogadják. Vannak területek, ahol már elfogadottabb a női vezetők, természetesen ezek a klasszikus női foglalkozások, és gyakran a kevésbé megbecsültebb is. Ilyen az oktatás, egészségügy és az ügyfélszolgálatok.

Pedig nagy félreértés az, hogy a nők kevésbé értenek a műszaki dolgokhoz. Ma már a műszaki felsőoktatásban is legalább fele arányban van a női hallgatók aránya. Csak nem felejtik el, amit tanultak később.

De nem csak a társadalomban van a hiba, hölgyeim, hanem bennünk is. Annyira megtanultuk, hogy hallgassunk az erősebbre, hogy megelégedjünk a második hellyel, hogy sokszor mi sem bízunk magunkban.

Több ügyfelemet én győztem meg, hogy egy kicsit magasabb pozícióra is jelentkezzen. Kutatások bizonyítják, hogy a nők kevésbé pályáznak meg egy hozzájuk illő vezetői állást, vagy hogy jellegzetesen kevesebb bért kérnek.

Meg kell mondjam, hogy gyakran nem olyan nehéz meggyőzni a kollegákat a képességeinkről, éppen azért, mert mást feltételeznek.

Az én eredeti szakmám építőipari technikus. Nem egyszer fordult elő, hogy döbbenten hallgattak meg a kollegák, amikor komoly műszaki kérdéseket tettem fel. Nem feltételezték egy alacsony, kedves nőtől. De éppen ezért sikerült magam elfogadtatni.
 

Az emberiség nagyjából fele nő, akkor lesz egészséges a világ, és a munkahelyek is, ha kihasználjuk mindkét fél előnyeit. A nők gyakran empatikusabbak, jobban képesek egyszerre több feladatot ellátni.

Jellegzetesen több információt vesznek figyelembe, ezért lehet hogy lassabban, de megfontoltabban döntenek.

De nem könnyű feladat nőként vezetőnek lenni. (Valószínűleg férfiként sem, csak ott más a nehézség)

A legnagyobb hibánk, hogy mindent mi akarunk megcsinálni. Azt hisszük, hogy csak az a tökéletes, vagy csak akkor vagyunk tökéletesek, ha minden lépésen rajta tartjuk a szemünket.
Azt gondolom, hogy a legtöbb női vezetőnek nem azt kell megtanulni, hogy milyen feladatot végezzen el, hanem azt hogy, melyiket ne.

Nemrég az Őrségben jártam, és egy tüneményes vendégházban ebédeltem. A háziasszony elmesélte, hogy egy nyomdában vezető, plusz hétvégenként a vendégházban főz, mellesleg van 3 gyereke. De nem meri még a takarítást sem kiadni másnak, mert nem lesz olyan, mintha ő csinálná.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a munka magánélet egyensúlyát, el kell engednünk dolgokat. Át kell adnunk feladatokat a családban is, és bátran igénybe vehetünk külső segítséget.

Pár éve tréninget tartottam női vezetőknek. A legfontosabb téma ott is az volt, hogy ahhoz, hogy boldogak és kiegyensúlyozottak legyünk minden szerepünkben, meg kell tanulni azt, hogy mi nem a mi dolgunk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3847 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x