A HR vezető tanácsai
Címlap / Karrier / A HR vezető tanácsai

Kurtán Klára

A HR vezető tanácsai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Sokszor elmondom, és leírom, hogy nem elég egy önéletrajz. A leggyakoribb hiba, amivel találkozom, hogy valaki nagy nehezen, az interneten talált sablonnal megírt önéletrajzzal jelentkezik száz helyre. Aztán hallgathatom, hogy ő már igazán mindenhova beadta a jelentkezését, és semmi, se semmi visszajelzés. Ha nem látszik, hogy miért oda jelentkezel, és nem derül ki, hogy miért vagy te a megfelelő jelölt, akkor miért vennének fel?  

Mit is jelent az önéletrajzírásban a naprakészség?

Mindössze és legalább annyit, hogy a hirdetésekhez, a jelentkezéshez igazítod az önéletrajzodat.
Nagyon sokszor hallom, hogy nem fogok 100-féle önéletrajzot írni. Értem én, hogy ez nehéz, meg munkás, meg fárasztó. De ha munkahelyen dolgozol, akkor is egy csomó mindent meg kell csinálnod, ami nehéz, meg munkás, meg fárasztó.
Tudomásul kell venni, hogy az álláskeresés az munka. Mégpedig gyakran „főállású” munka. Mikor elkezded, nagyon sok órát kell belefektetned, később már csak variálnod kell a már megírt önéletrajz-verziókat.


Amikor valaki eljön hozzám tanácsadásra, akkor sem én írom meg az önéletrajzát, hanem „csak” segítek, hiszen az álláskereső tudja a legjobban, mit és hol és hogyan dolgozott.

Hogyan állj neki?

Ne önéletrajzmintákat keress először, hanem gondold át, milyen munkakörben pontosan milyen munkát végeztél. Minél pontosabban írd le a feladataidat. Ne csak általánosságban, hogy könyveltem, hanem hogy milyen részterületeken, milyen programmal. Az első önéletrajz-tervezet lehet hosszú, hiszen ez csak arra szolgál, hogy később ezt használd alapnak, amiből a különböző már a célra irányuló önéletrajzaidat megírjad.

Eredmények:

Keress eredményeket. Milyen eredményt értél el? Részt vettél egy új könyvelőprogram bevezetésében? Menyasszonyi ruhát, vagy bútorokat adtál el nagy sikerrel? Egyedi programokat dolgoztál ki egyéni utazóknak? Hidd el, neked is vannak eredményeid!

Képzettség:

Írd össze az összes végzettséged. Ne csak azokat, amiről papírod van, hanem mindent, ahol tanultál valamit. Ez lehet egy két napos tréning, vagy egy komoly tanfolyam is.


Egyéb tudásaid:

Ide írhatod a számítógépes ismereteid, jogosítványod, bármilyen munkához kapcsolódó ismereted. Ha ez mind megvan, már kereshetsz egy szép, hozzád és a keresett álláshoz való formát.


Légy naprakész:


Ha alaposan összegyűjtötted az összes információt magadról, akkor olyan verziókat tudsz írni, ami pont arra az állásra szól. Mikor elolvasol egy hirdetést, vagy hallasz egy lehetőségről, nézd végig pontosan, mik azok, amik a te tapasztalataidból, végzettségedből fontos és érdekes lehet. Csak azokat, de azokat mindenképp emeld ki az önéletrajzodban. Nem kell az összes tapasztalatot, végzettséget beírni. Ha nagyon régi, és egyáltalán nem szükséges a vágyott állásnál, ne írd be. Személyre szólóan írd meg az önéletrajzaidat!

Hidd el, hiába küldöd el 100 helyre az egy kaptafára készült jelentkezésedet, csak kudarc és a visszautasítás lesz a következménye. Ha személyesen a HR-managernek vagy az ottani vezetőnek címzed, akkor megtízszerezed az esélyeidet.

Fontos kérdés, hogy akkor honnan is tudom, hogy korábban melyik önéletrajzot hova küldtem? Milyen nevet adjak a naprakész önéletrajz verzióimnak?

Az én trükköm az, hogy minden jelentkezéshez új mappát (foldert) csinálok a számítógép könyvtárában, és odamentem el az aktuális önéletrajzokat.
Allaskereses/pluszkft
Allaskereses/gipszkft

És így tovább. Ezzel a módszerrel egyrészt gyorsan megtalálom, mit is írtam, és fel tudom eleveníteni, mikor behívnak interjúra. Így egy idő után hamar megtalálom, melyik verziót módosítsam az épp aktuális pályázatomhoz. Ha így csinálod, az új verzió elkészítésének ideje biztosan lerövidül.

Ha segítséget szeretnél, hogy a legjobb önéletrajz választékot elkészítsd, fordulj bátran hozzám
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5917 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x