Kutyás tévhitek szülőknek, kutyásoknak és kutyás szülőknek...
Címlap / Kedvenc / Kutyás tévhitek szülőknek, kutyásoknak és kutyás szülőknek

Kutyás tévhitek szülőknek, kutyásoknak és kutyás szülőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-20

A gyerek és a kutya jó barátok is lehetnek. Azonban attól, mert egy gyerek kutyával nő fel, vagy mert kutyát tart a család, sem védve nincs a harapásoktól, sem nem válik automatikusan kutyaértő és kutyaszerető emberré. Az esélye arra, hogy kutyabarát legyen mégis nagyobb, mint arra, hogy megharapja a kutya. A gyerekeket mégis leggyakrabban saját kutyájuk harapja meg.  

Nem akarunk hosszan emlékezni - csak az illendőség kedvéért - azokra a kis áldozatokra, akik az elmúlt években kutyatámadásokon vesztették életüket, vagy testi épségüket. Inkább csak szomorú mementókként állíthatjuk őket, hiszen igazolják a fenti statisztikát. A kutyák azonban nem válnak automatikusan szörnyeteggé, ahogy nem lesz minden kutyusból automatikusan Lessie, vagy Rex felügyelő. A szörnyeteget, akárcsak a professzionálisan kiképzett kutyát az ember képzi ki, a kutyáért és tartásáért felelősséget vállaló gazda felel. Könnyű volna azt mondani, hogy aki nem tud felelősséget vállalni, inkább ne tartson kutyát. A felelős ugyanis gyakran teljesen jó szándékú, csak éppen tájékozatlan, vagy az évszázados tévhitek által félrevezetett személy. 

Gyereknek nem veszünk kutyát!
Látszólag ugyan a gyerek kapja, de valójában a felelősséget az egész család vállalja a kutya tartásáért. A kutya kiképzése, helyes és következetes nevelése ugyancsak elsődlegesen a kutyát engedélyező szülők felelőssége. A gyereket azért terheli csak felelősség, amit ő vállalt. Nem tehető felelőssé, ha az állat megbetegszik, sőt arra is fel kell készíteni, hogyha a az állat valami miatt meghal, képes legyen elfogadni, elviselni. A szülőnek ilyenkor segítenie kell a gyereknek a gyászban, az elfogadásban a feldolgozásban, akárha egy ember halt volna meg. Nem szabad lekicsinyelni a gyerek érzéseit, mondván, hogy "csak" egy kutya volt. 


A helytelen tartás a felelős
Ha már megtörténik a baj, késő is lehet. De nem egészen. A kutya gyakran nem hibás, ha morog, vagy odakap. Lehet, hogy a gyerek nyúl hozzá felelőtlen mozdulattal, vagy fájdalmasan, és a kutya reakciója csak természetes védekezés. A rosszul kondicionált, rosszul kiképzett kutya viselkedésén is lehet javítani, odafigyeléssel, akarással, és következetes bánásmóddal. Aki nem tud következetes lenni a kutyájával, az a gyerekével sem tud. Aki nem képes a gyerek jelzéseire figyelni, az a kutya testbeszédét sem fogja ösztönösen érteni. Jobb, ha ők nem tartanak kutyát. Vagy ha előbb megtanulják, hogyan kell következetesnek maradni. 

HarmoNet tipp: Ember állat egymás mellett >>

Tévhitek a kutyatartásról:
- Kisgyereknek kiskutyát -HIBÁS! A kistestű kutya sokszor maga is sebezhető, és teljesen jogosan védi magát a tolakodó kicsi kezektől. Neki egy véletlen rúgás, egy szőrtépés hatalmas fájdalom, míg egy nagyobb testű kutyának ez meg sem kottyan.  A gyerek pedig hajlamos lehet összekeverni az élőlényt a játék babával, a kiskutyát felöltöztetni, babakocsiban tologatni, stb. ... ezt pedig a kutya nem szereti. Néha eltűri ugyan, de gyakoribb, hogy egy idő után betelik a pohár, akkor a kutya odakap.

- A falusi gyerekek magától tudja a kutyás tudnivalókat. - HIBÁS!
A városi gyerekek néha sokkal jobb, felelősebb kutyatartók. Gyakran együtt, egy lakásban élnek az állattal, szorosabb közelségben. A falusi gyerek gyakran csak azt tanulja meg, hogy a kutyát kikötve érdemes tartani, méltatlan körülmények között, esetleg kínozni kezdi, vagy tárgyként, rossz értelemben vett "haszonállatként" (még inkább haszontalan állatként) kezeli. Meglepő, hogy mennyire kevés valódi ismerettel rendelkeznek kutyatartó városi gyerekekhez képest.
Ha a falusi gyerek magától vonzódna a kutyához, sokszor a szülőktől hall ostoba dolgokat a kutyára vonatkozóan. Gyakori, hogy bántalmazzák a kutyát, régi és téves nevelési elvek szerint próbálnak viszonyulni hozzá. Természetesen az is előfordul, hogy a falusi gyerek és kutyája jó és szoros köteléket épít ki, de ez nem magától értetődő dolog.

- Kutya nem való lakásba -HIBÁS! Az is butaság, hogy a lakásban csak kistestű kutya tartható. A lakás méreteitől, és a család  mozgási szokásaitól függ, hogy való-e nagyobb kutya nekik, vagy sem. A lakásban a legtöbb helyesen tartott kutya nem csinál semmi különöset. Kinőve a kölyökkorból gyakorta alszanak, pihennek, míg el nem jön a játék, a közös hancúrozás ideje. Akkor a kicsi kutyát éppen úgy ki kell vinni, mint a nagyot, s ugyanúgy sok mozgásra van szüksége, mint egy nagynak, sőt egyes „lustább” nagy testű kutyák már rég kitikkadnak, mikor egy foxi, vagy egy Russel terrier még vidáman labdázik. A gyerekeknek pedig a nagyobb testű kutya gyakran jobb, békésebb társ lehet.
 

- A kutyakiképzés csak nagy kutyáknak, vagy speciális céllal tartott kutyáknak kell -HIBÁS! A kistestű kutya is meg tudja tanulni az alapvető engedelmességet. A gyereknek nagyszerű szórakozás, ha elviszi a kutyáját kiképzésre, és megtanul vele együttműködni. A kisiskolás már képes erre, szülői segítséggel. A jó kiképzés nem teher a kutyának, hanem klassz móka, ahol átélheti az együttműködés örömét, akár a gazdája. Nem fölösleges kunsztokat tanul meg ott, hanem a természetes együttélés alapjait. 

(A cikk a 2. oldalon folytatódik)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 12469 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x