Kutyás háznál egészségesebb gyerek?
Címlap / Kedvenc / Kutyás háznál egészségesebb gyerek?

Kutyás háznál egészségesebb gyerek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Azok a babák, akik már életük első évében kutyák és macskák társaságában élnek, kevésbé fogékonyak a légúti fertőzésekre.  

A már pici korukban kutya vagy macska közelében élő gyermekek kevésbé kapnak el légúti fertőzéseket – állapította meg egy új kutatás. Egy, közel 400 kisgyermek bevonásával végzett tanulmány kiderítette, hogy a kutyáknak kifejezetten védő szerepük van. Azok a babák, akik életük első évében kutya mellett éltek, sokkal egészségesebbnek bizonyultak egyéves korukban, mint azok, akiknél nem volt háziállat a családban. A kutyás családok gyermekeinél 44 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki fülgyulladás, 29 százalékkal kevesebb volt a valószínűsége annak is, hogy antibiotikumokra lett volna szükségük, mint kutyával nem rendelkező társaiknak.
Dr. Eija Bergroth, a finn Kuopio egyetem kórházának gyermekgyógyásza elmondta: a kutyákkal való érintkezésnek köszönhetően a jelek szerint egészségesebbek a gyerekek. Ugyanakkor a macskák esetében nem látszik ugyanilyen jelentős hatás a fertőzések gyakoriságát illetően.

Korábbi kutatások, melyek az állattartást vizsgálták, kimutatták: a házi kedvencek, különösen a kutyák, valamiféle védelmet nyújtanak az asztma és a különféle allergiák kifejlődésével szemben. A kutatás háttérinformációja szerint ugyanakkor más tanulmányok szerint a kedvtelésből tartott állatok jelenléte növelheti a légúti fertőzések gyakoriságát a gyermekeknél.


Hogy pontosabb képet kapjanak az állatok gyermekek egészségére gyakorolt hatásáról, Bergroth és kollégái 208 kisgyermek adatait gyűjtötték be és elemezték. Valamennyiük édesanyját a harmadik trimeszterben vizsgálták, és mindannyiuk vidéki, mezőgazdasági területekről származott, Finnországból, Ausztriából, Franciaországból, Németországból illetve Svájcból.

A tanulmány 216 olyan anya adatait is tartalmazta, akik mezőgazdasági vagy külvárosi területen éltek Finnországban és a Kuopio egyetem kórházában szültek. A hiányos információkkal rendelkező gyerekek kizárása után a kutatók összességében 397 gyermek adataival foglalkoztak.

Életük első évében a gyermekek 72 százalékánál fordult elő láz, 40 százalékuknál fülgyulladás, 97 százalékuk fázott meg, 84 százalékuk köhögött és 32 százalékuknál volt tapasztalható zihálás, asztmás légzés. Nagyjából felüknek volt szüksége antibiotikumok szedésére legalább egyszer egyéves korukban.

 

A kicsik 62 százalékának volt kutyája, 34 százalékuk családja macskát tartott a tanulmány időtartama alatt. A 11 hónapos tanulmány végén a szülők közel kétharmada mondta, hogy már nincs kutya a lakásban, háromnegyedük pedig azt, hogy már nem tart macskát.

Mindenesetre azok a gyerekek, akiknél egyéves koruk valamely pontján adott volt a kutya vagy macska közelsége, egészségesebbek voltak, mint akik egyáltalán nem kerültek háziállat közelébe. Kevesebbet voltak lázasak, kevésbé köhögtek, kaptak fülgyulladást és megfázást, antibiotikumra sem igazán volt szükségük.

Úgy tűnik, a macskák közelsége is védelmet jelent, de kevésbé, mint a kutyáké. Az egyelőre nem világos, hogyan nyújtanak védelmet az ebek a légúti fertőzésekkel szemben.Dr. Eija Bergroth szerint elképzelhető, hogy a kutyák kívülről olyasmit hoznak be a házba – piszkot, földet -, amely befolyásolja a gyermek immunrendszerének fejlődését, összetettebb immunológiai reakciót eredményezve, amikor aztán a csemete vírusokkal és baktériumokkal kerül szembe.

Egy amerikai szakember szerint azonban a magyarázat talán nem ennyire egyszerű. „A háziállatok tartásának több pozitív hatása lehet. Nyújthatnak bizonyos védelmet a kifejlődő fertőzésekkel, atópiás betegségekkel szemben, de úgy gondolom, az immunrendszer fejlődése ennél sokkal bonyolultabb” – mondta Dr. Jennifer Appleyard allergológus és immunológus, a Detroit-i St. John kórház és egészségügyi központ munkatársa. Hozzátette: a szülőknek nem kellene bűnösnek érezniük magukat, mert tartanak vagy éppen nem tartanak háziállatot, amikor gyermekük kicsi. Ha szeretnének házi kedvencet, hát vegyenek.

Bergroth egyetért azzal, nem mondhatják meg egy szülőnek, vegyen állatot vagy sem. Tanulmányuk azonban azt sugallja, hogy szükségtelen kerülni az állatok tartását a fertőzésektől való félelem okán. Amennyiben a családban több felmenőnél is elfordult allergia, bonyolultabb a kérdés – ilyenkor az esettől függően érdemes dönteni.A tanulmányt a Pediatrics szaklap online kiadása közölte. 
Forrás >>


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4978 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x