Medvepásztorként találta meg a boldogságot az egykor dúsgazdag...
Címlap / Kedvenc / Medvepásztorként találta meg a boldogságot az egykor dúsgazdag vállalkozó

Medvepásztorként találta meg a boldogságot az egykor dúsgazdag vállalkozó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-08

Imádok a medvék között élni, imádom, amit csinálok! Úgy érzem, hogy enyém a világ legjobb munkája - vallja Szín János, aki medvepásztor lett Erdélyben. Egy különleges életút Szentestől a Bodoki-havasokig.  

Szín Jánost másfél éve ismertem meg Erdélyben. Baráti társasággal ültünk vacsora után a tusnádfürdői Szent Kristófban, és  mivel akkoriban tele volt vele a sajtó, hogy egyre gyakrabban tűnnek fel a településen a medvék , azon viccelődtünk, hogy ha kimegyünk az utcára, jön-e a maci. Akkor Jani megjegyezte: mutatok én nektek medvét, ha akarjátok! 

Mint megtudtuk, ő a helyi medvepásztor. De ugorjunk vissza másfél évtizedet az időben, földrajzilag meg Szentesre. 

Luxuskörülmények közt az ezredforduló Magyarországán

„Akkoriban nagyon sokat kerestem. Azt hittem, enyém a világ. A bankban már a második széfet kellett bérelnem, hogy beleférjen a pénz"  emlékszik vissza Szín János az akkori időkre. Egy csodálatos, 350 m2-es palotában élt, ahol az ajtók mahagóniból és ólomüvegből voltak, egy-egy műalkotás mindegyik. Minden szobában perzsaszőnyeg. Nemrég került a kezébe a legkisebb szőnyeg számlája, azé, amelyik a dolgozószobájában volt. 1 900 000 forint volt az ára. 

Fedett úszómedence, konditerem és egy földalatti lőtér is volt a házban, ahol háromtagú személyzet leste a gondolatait. "Abban az évben három új autót vettem. Egy VW Passatot full felszereltséggel a feleségemnek, egy 4800 mc3-es benzines BMW X5-öt magamnak, és egy Toyota Hilluxot, vadászautónak. Nagyon drága, képzett vadászkutyákat vettem Belgiumból, Angliából. Afrikai luxusszafarikra jártam. Vadásztam sokfelé a világon: Argentínában, Kubában, Kirgizisztántan és még számtalan egzotikus országban. A Szilvesztert Mexikóban, Acapulcóban töltöttem..." 

Aztán egyszer csak becsapott az a bizonyos villám, a derült égből érkező: "Álltam az ablak előtt a 100 hektáros farmomon, ahol a lovaimat tartottam, és kezemben tartottam a leletet. Agydaganatot diagnosztizáltak nálam. 34 éves voltam, nagyon élni akartam. Tudtam, hogy agydaganatom van, de nem tudtam, hogy mennyi van hátra az életemből. Hetek, hónapok, esetleg egy év is? Három hét múlva jön haza az orvos, aki megnézi a leleteimet és kimondja az ítéletet: élet vagy halál. Csak néztem ki a fejemből napokon keresztül. Alkudoztam a jó Istennel, kértem, hogy gyógyítson meg, odaadom az összes vagyonom az egészségemért, csak még láthassam felnőni a gyerekeimet.”

Az üzlet megköttetett

Jánost megműtötték. A daganat jóindulatú volt. Pár évig még szednie kellett a gyógyszereket, ma már nem. "Kérdeztem az orvost, hogy milyen életet élhetek ezután. Azt mondta, mászhatok hegyet, de ne a K2 legyen, indulhatok maratoni futóversenyen, de ne akarjam megnyerni. Megkaptam az Úrtól, amit kértem. A műtét után pár évvel a vagyonomat elvesztettem. Az üzlet megköttetett. Az egész vagyonom az egészségemért…"
 
Székely János felvétele

Ezt követően sokminden átértékelődött számára. A pénz már nem játszik akkora szerepet az életében. Azt vallja, hogy bár a boldogsághoz szükség van egy minimális pénzre, de az vitatható, hogy hol áll ez a fontossági sorrendben.
  
Szín János tavaly volt 50 éves. De nem csak a kerek születésnapot ünnepelhette, hanem azt is, hogy rátalált arra, ami meghatározza mindennapjait, kitölti életét. 

Lássuk a medvét!

Pár éve feladta magyarországi életét, és Erdélybe költözött. Az első fél évben Csaba testvér gyermekotthonában lakott, és elkezdett Máté Bencének, a világhírű természetfotósnak dolgozni, akihez jó barátság fűzi.

„A munka abból állt, hogy meg kellett keresnem a környéken a fotós lesek létesítéséhez a legjobb helyszíneket. Hónapokig csak az erdőt jártam. Miután megtaláltam a helyszíneket, elkezdtük építeni az első lest. Miután felépült, két hónapig minden délutánt a lesben töltöttem, hogy megfigyeljem a medvék mozgását.”

Amikor János már kellőképp meg- és kiismerte a környék medvéit, a turisták számára is megnyitották az első lest. Ma már kettő működik: egy Tusnádfürdőnél, egy pedig a Szent Anna-tó mellett. 

Különleges élmény ennyire közelről, kinn a vadonban, természetes élőhelyükön megfigyelni a medvéket. A medvelesekből fantasztikus fotókat készítenek a látogatók, János ezeket rendszeresen megosztja a Facebookon, illetve a medveles.hu-n is. (A cikkhez tartozó indexképhez Szigeti Edit fotóját használtuk.) Ezt a videót pedig maga a medvepásztor készítette  ez a kedvenc felvétele! 
 
 

Az igazi gazdagság nem a pénztől függ

„A Bodoki-havasokban, a Szent Anna-tó környékén élek egy hegy tetején, mindentől távol. Gyermekkoromban Széchenyi Zsigmond vadászkönyveit olvastam lámpaoltás után a takaró alatt zseblámpával, és arról álmodoztam, hogy majd valahol egy hegy tetején fogok lakni és vadőr leszek. Az álmaim valóra váltak, bár nem vadőr vagyok, csak egy egyszerű medvepásztor az erdélyi havasokban. Úgy érzem, ez több, mint amiről valaha álmodni mertem. Ma már mások az értékek számomra, mint korábban. A boldogság, az egészség, a család, a barátok, a nyugalom, a természeti értékek lettek a legfontosabbak számomra. Megértettem, hogy ez az igazi gazdagság.

Ebből szeretnék átadni minél többet, mert ez ma korlátlanul áll rendelkezésemre. Ezt senki sem veheti el tőlem, mint korábban a vagyonomat. Az élet néha megtréfálja az embert. Azoknak köszönhetem a boldogságomat, akiknek a vagyonom elvesztését. Semmilyen haragot nem érzek irántuk, sőt, köszönettel tartozom a boldogságomért.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2734 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x