Home office-ban képzik most a vakvezető kutyákat
Címlap / Kedvenc / Home office-ban képzik most a vakvezető kutyákat

Home office-ban képzik most a vakvezető kutyákat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

A koronavírus járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét, a kiképzők otthonról dolgoznak. A járvány miatt azt javasolják a kutyatartóknak, hogy hazaérve töröljék át a kutya szőrét fertőtlenítős törlőkendővel, a mancsát mossák meg szappanos vízzel, és ne simogassák egymás kutyáját.  

Az alapítvány minden kollégája otthonról dolgozik most, a kiképzők is, ezért a vakvezetőkutya-képzés átkerült home office-ba.

„A karantén ideje alatt kiképzőink kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, mozikat, a csendesebb utcákban és otthon gyakorlunk. Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska.


Komondi Piroska

A vakvezető kutyák képzésében alapvető feladatok az akadályok kerülése, a szintkülönbségek jelzése, a lépcsőkön való közlekedés, aminek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség. Egy csendes utcában vagy a kertben, de akár a lakásban is megoldható sok feladatnak a gyakorlására. Az akadálykerülés során a tanuló kutyát belevezetik olyan zsákutca-helyzetbe is, amiből önállóan kell megtalálnia a kiutat. Ez nem az ő „rosszindulatuk”, hanem felkészülés egy valós helyzetre, amivel a munkája során majd gyakran találkozhat.

Balog Ádám és Dana

A vakvezető tanulókkal most több időt gyakorolnak a lakásban, mint máskor. Sok olyan apró feladat van, ami nem része a vizsgának, de egy látássérült ember mindennapjai jelentősen megkönnyítheti. Ilyen a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kezébe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és mutatása, a szék vagy asztal alá bújás, de még a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során tanúsított együttműködés is.

„Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert a látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra” – mondta Komondi Piroska.


Kállai Kristóf és Brandon

A járványvédelmi szabályok minden kutyára érvényesek

Ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, viszont a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert az nincs kizárva, hogy a bundájukról átviheti magára az ember a vírust.

„Minden utcai séta, közösségben tartózkodás után hazaérve töröljük át a szőrüket fertőtlenítős törlőkendővel, és a mancsukat mossuk meg szappanos vízzel. Ne simogassuk egymás kutyáját, és annak sem most van itt az ideje, hogy összepusziljuk a szomszéd házikedvencet” – figyelmeztetett Komondi Piroska.
 
 

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1329 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x