A felelős kutyatartás 10+1 pontja
Címlap / Kedvenc / A felelős kutyatartás 10+1 pontja

A felelős kutyatartás 10+1 pontja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

Akár halálos következményei is lehetnek a felelőtlen kutyatartásnak! Kutyakiképző szakértőnk, a DogPlusz egyesület vezetője összefoglalta, hogyan tartsunk kutyát. Hogyan válassz kutyát? Melyik kutya illene hozzád? Milyen a számodra ideális kutya? Mikor felelős kutyaNEMtartó valaki?  

1. ELŐBB LEGYENEK MEG A KUTYATARTÁS ALAPVETŐ FELTÉTELEI, aztán jöhet a kutya.

A felelős kutyatartáshoz megfelelő hely, sok idő és sok pénz kell. Ha kertes házban lakunk, alapvető a biztonságos kerítés, amin semmilyen irányból, semmilyen módszerrel nem tud kitörni a kutya. Ha lakásban lakunk, előre egyeztetni kell a többi lakóval, és úgy tartani a kutyát, hogy a többi lakót ne zavarjuk vele. A felelős kutyatartáshoz sok idő kell. A kutyának nem elég, hogy van egy nagy udvar, a kutyával foglalkozni kell, fajtájának, temperamentumának megfelelően. Ha valaki kevés időt tölt el otthon, teljesen mindegy, hogy nagy az udvar vagy kicsi, NE TARTSON KUTYÁT! A felelős kutyatartáshoz sok pénz kell, táplálás, oltások, egyéb állatorvosi költségek, ivartalanítás, kutyaiskola, kutyafelszerelés, stb.2. MEGFELELŐ KUTYÁT KELL VÁLASZTANI


"Olyan cuki a beagle."- igen, és tudtad, hogy az erős vadászösztöne miatt milyen nehézségek adódhatnak vele? "Majd ez a kutya megvéd." - igen, és tudtad, hogy mennyit kell vele foglalkozni, hogy kiegyensúlyozott legyen, és ne akarjon minden élőlényt megtámadni? "Láttam egy képet, az egyik menhelyi kutyáról, és azonnal beleszerettem." - igen, és egy kép alapján meg tudod állapítani, hogy milyen valójában? És sorolhatnám... a felelős kutyatartás a felelős kutyaválasztással kezdődik. Lehet örökbefogadni, vásárolni, a lényeg, hogy a kutya és a gazda minden szempontból megfeleljenek egymásnak, mindenképpen érdemes meghallgatni egy szakember tanácsait, és meg is fogadni, nem laikusként döntteni.

3. MEGFELELŐ HELYRŐL KELL KUTYÁT VÁSÁROLNI, VAGY ÖRÖKBE FOGADNI

Ha kutyát szeretnél vásárolni, akkor legyél nagyon körültekintő, nézz utána a felmenőknek, és kizárólag törzskönyves kutyát válassz. A törzskönyv viszont önmagában kevés. Érdemes megnézi a szülőket, de minimum az anyát, hogy az milyen, hogyan viselkedik. Érdemes megnézni a kölyköket a tenyésztőnél, már a kiválasztás előtt, ahogy lehetséges. Feltétlenül kérni kell a genetikai szűrések igazolását! De leginkább kérd egy hozzáértő szakember tanácsát, mert NEM CIKI! Örökbefogadás esetén a szerevezet dolgozói, önkéntesei általában jól ismerik a kutyákat, és ezért az ő tanácsukat kell megfogadni. Akármennyire tetszik neked egy kutya, ha nem illetek össze, ne ragaszkodj hozzá!

4. A KUTYÁT AZ ELSŐ PILLANATTÓL NEVELNI KELL

A kutyát nevelni, tanítani, szocializálni kell, hogy kiegyensúlyozott legyen, teljesen mindegy, hogy egy nehéz sorsú mentett kutyáról van szó, vagy egy tenyésztőtól vásárolt kölyökről. Sokan követik el azt a hibát, hogy sajnálgatják a mentett kutyát, és ezzel még inkább megerősítik az előéletéből hozott negatív dolgokat. A kölyök kutyák esetén is azonnnal el kell kezdeni a nevelést, szabályok felállítását, szocializációt, így elkerülhetők a későbbi problémák. A kutyáknak NEM OKOZ LELKI TÖRÉST, ha szükség esetén fegyelmezzük őket.

5. A KUTYÁNAK IRÁNYÍTÁSRA VAN SZÜKSÉGE

Nincs annál elszomorítóbb, amikor az 5 kilós kutya rettegésben tartja a családot. Mert neki mindent szabad, ő van a család, vagy egy családtag életének a középpontjában. A kutyának a legjobb, ha kutyaként bánunk vele, nem gyerekként, ahogy sokan. Az olyan kutyák, amelyikek nem kapnak megfelelő irányítást, és mindent megengednek nekik, olyan stresszben élik életüket, ami teljesen tönkreteszi őket. És az ilyen kutyák nagyon agresszívvé válhatnak az emberekkel szemben. A KUTYA NEM GYEREK, ha ezt nem tudod megérteni, akkor egész életére boldogtalanná teszed a kutyádat!6. A KUTYÁK NEM EGYFORMÁK

Minden kutya más és más fajtától függetlenül. Vannak terápiás rottweilerek, és agresszív golden retrieverek is (Kutyakiképzői pályafutásom egyik legagresszívebb kutyája egy goldenn retriever volt). Vannak olyan kutyák, amelyikek szeretik az embereket, és vannak amelyikek nem szeretik az idegeneket, csak a gazdájukat. Ez a kutya nevelése, szocializálása során kiderül. Persze ha valaki soha nem viszi sehova a kutyát, soha nem tudja meg, milyen a kutyája, ezért nem is tudja megelőzni a problémákat. Mert ha tudom, hogy a kutyám nem szereti az idegeneket, akkor a kiképzés során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy közömbös legyen az emberekkel, ne agresszív. Természetesen, szükség esetén használjuk a szájkosarat, mert NEM CIKI!

7. MAXIMUM 2 KUTYÁT TARTS

Laikusként ne vállalj kettőnél több kutyát, akárki akármit mond. 2 kutyát is csak akkor vállalj, ha valóban van elegendő időd rájuk. Óriási tévedés azt hinni, hogy majd ketten elszórakoztatják egymást, miközben te egész napra otthon hagyod őket. Óriási tévedés azt hinni, hogy akkor majd nem fognak unatkozni. Ha két kutyád van, kétszer annyi szabadidő kell, hogy mindegyikkel megfelelően tudjál foglalkozni. Ha pedig nem foglalkozol velük megfelelően, 2-szer annyi problémát fognak neked okozni.

8. A KUTYÁK SZAPORÍTÁSA NEM JÓ ÜZLET

Attól, hogy Buksika és Fifike ugyanolyan fajták, te nem leszel tenyésztő. A felelős tenyésztés nagyon összetett, nagyon időigényes, és nagyon költséges. Erről már sokan írtak cikket, a lényeg, NE SZAPORÍTS!

9. MINDIG KÉRD EGY TAPASZTALT KUTYÁS TANÁCSÁT!

Ne az interneten keresgélj, hanem keress egy kutyákhoz értő embert. Persze sok hasznos információt megtalálsz interneten a kutyákról, de el is veszhetsz bennük. Inkább keress egy kutyakiképzőt, vagy tapasztalt kutyást, aki valóban a megfelelő tanácsokat fogja adni. Mert NEM CIKI tanácsot, segítséget kérni!10. A TENYÉSZTŐK ÉS AZ ÁLLATVÉDŐK FELELŐSSÉGE

Sok cikk szól a felelős kutyatenyésztésről, de azért is felelős minden tenyésztő, hogy a kölyköket a megfelelő embernek, a megfelelő helyre adja el. És ugyanígy az állatvédők felelőssége is, hogy a kutyákat a megfelelő embernek, a megfelelő helyre adják. Egy tenyésztőnek, és egy állatvédőnek sem szabad egyetlen kutyára sem rábeszélni az embereket, sőt szükség esetén LE KELL BESZÉLNI ŐKET akár az adott kutyáról, akár a fajtáról, akár a teljes kutyatartásról.

+ 1. AZ ÁLLAM FELELŐSSÉGE

Nem csak a törvények alkotása a fontos, hanem a törvények betartatása is, ami Magyarországon nem megoldott, ezen változtatni kellene. Fontos lenne továbbá szabályozni a tenyésztést, és az állatvédelmet is, mindkettőt tanfolyamhoz, vizsgához kötni, mert jelenleg bárki szaporíthatja a kutyákat, bárki mentheti az állatokat, bármilyen szaktudás, vagy tapasztalat nélkül. Fontos lenne felszámolni a szaporító telepeket, és támogatást adni az állatvédelem szakszerű, és biztonságos működéséhez. Fontos lenne a kutyatartást (legalább bizonyos fajták esetén) vizsgához kötni.

 
 
Természetesen folytathatnánk a sort, és mindegyik pontról oldalakat lehetne írni. Sajnos sokakat nem fog érdekelni, bármit írunk, mert ők jobban tudják, vagy mert a saját önzésük miatt, képtelenek változtatni a gondolkodásukon, vagy büszkeségből nem kérik szakember tanácsát. De talán, a következő generáció már másképpen fog gondolkodni, ha mi szakemberek, tapasztalt kutyások megtanítjuk, megmutatjuk nekik a valóban felelős kutyatartás alapelveit. És ez a mi LEGNAGYOBB FELELŐSSÉGÜNK! Ezt a 10+1 pontot az elmúlt 15 év kutyakiképzői, állatvédelmi személyes tapasztalataim alapján írtam. Nem baj, ha nem értesz egyet mindenben!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3287 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x