Cozy Powell, aki halálosan szerelmes volt a sebességbe
Címlap / Kihunyt csillagok / Cozy Powell, aki halálosan szerelmes volt a sebességbe

Cozy Powell, aki halálosan szerelmes volt a sebességbe

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-26

12 éve már, hogy autóbalesetben elveszítettük a rockvilág egyik legtehetségesebb dobosát Cozy Powell-t, aki a hard-rock és a blues-rock szinte minden jelentős zenészével együtt játszott. Talán könnyebb lenne azoknak a neveit számba venni, akiknél nem dobolt. 

 

Erőteljes stílusáról itt csak annyit, hogy egyszer Jon Lord, a Deep Purple nemrég nálunk járt billentyűse ezt mondta róla: "Cozy Powell-lel együtt játszani olyan, mintha az összes zenészt fenéken rúgnák".

Cozy Powell 1947. december 29-én született egy Cirencester nevű angliai városkában Colin Flooks néven. Gyermekkoráról jóformán semmit nem lehet tudni, de azt azért igen, hogy első zenekara, a helyi The Sorcerors volt, amelyet a Ball-fivérek hoztak össze. Tulajdonképpen különböző neveken (Youngblood, Ideal Milk, Ace Kefford Stand, Big Bertha) velük dolgozott kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 1971-ig. Összességében elmondható, hogy ezek a bandák nem sok vizet zavartak a rockvilágban.


1969. szeptemberében egy névtelen trió tagjaként lépett színpadra, de mindössze egy bulin. Dave Pegg volt a basszeros, a hathúrost pedig az a Clem Clempson pengette, aki néhány hete oszlatta fel a Bakerloo bandáját. Ki tudja, meddig juthattak volna?

Még ugyanebben az évben egy másik gitáros óriás, Jeff Beck látókörébe került, akivel elkezdett próbálni. Talán kevesen tudják, de Cozy Powell is ott volt az 1970-es Wight-szigeti fesztiválon Tony Joe White dalszerző-gitáros-énekest kísérve. Augusztus 27-én, a második napon léptek színpadra a Supertramp, a Groundhogs, a Cactus rockbandák társaságában. Sajnos Cozy dobjátéka lemaradt a fesztiválról kiadott lemezekről. Nem maradt viszont le a Jeff Beck Group 1971-es Rough And Ready és a következő évben piacra dobott a nevüket viselő LP-ről.

Első saját zenekarát 1974 májusában hozta össze Cozy Powell’s Hammer néven, amelyben a legismertebb név Don Airey billentyűsé. Később Neil Murray basszusgitáros is társult, de a következő év áprilisában így is feloszlottak. Lemez sajnos nem maradt utánuk.

Különös, de Clem Clempsonnal ismét egymáshoz sodródtak 1975 júliusában a Stange Brew (különös kotyvalék) nevű formációban, amelynek még Greg Ridley bassusgitáros (Humble Pie) volt a tagja. (Igen, az éltesebb rockerek jól emlékeznek, a Cream-nek is volt egy ilyen című száma.) Clem eltörte a csuklóját, így ez a nagy reményekre jogosító társaság is két hónap után szétszéledt.


1975. augusztusában kezdődött hősünk zenei pályafutásának legismertebb szakasza, amikor a zenészek szerint kibírhatatlan természetű Ritchie Blackmore-hoz társult, a Rainbow bandában. Azt ezúttal meg sem kísérlem, hogy a "szivárványból" röptetett zenészek névsorát felsoroljam, de Cozy öt évig bírta Ritchie mellett. Mindezek ellenére kiváló lemezek őrzik a közös munka emlékét: Rainbow Rising, On Stage, Long Live Rock ’n’ Roll, Down To Earth.

1979-ben Powell, Over the Top címmel egy fantasztikus szólóalbumot tett le az asztalra. Igaz, olyan gitáros-istenek segítették, mint Gary Moore, Clem Clempson és Jack Bruce. A billentyűsök, Don Airey és Max Middleton sem voltak ismeretlen zöldfülűek a bandában. Még ugyanebben az évben Gary Moore Back on the Streets című albumán is dobolt, majd nem sokkal ezután a Michael Schenker Groupban. Ezt követően a 80-as, 90-es években olyan zenekarokkal, illetve muzsikusokkal társult egy-egy, néha több project erejéig, mint a Whitesnake, Keith Emerson (Emerson, Lake and Powell), Blue Murder, ismét Gary Moore, Black Sabbath, Brian May, Peter Green Splinter Group és Yngwie Malmsteen. Több mint 60 albumon hallhatjuk a játékát és számtalan egyéb felvételen. A dobjain kívül a motorozás és az autózás volt a nagy szerelme, amely végül végzetesnek bizonyult.

Cozy Powell 1998. április 5-én Saab 9000 típusú gépkocsijával több mint 140 kilométeres sebességgel száguldott, borzalmas időjárási körülmények között az M4-es autópályán. Bristol közelében a csúszós úton elveszítette uralmát az autó fölött (állítólag vezetés közben a mobiltelefonján a barátnőjével beszélt) és az elválasztó korlátnak ütközött.  Kórházba szállították, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem tudtak rajta segíteni. 
 
[ 9015 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x