Mi kell a hatékony önvédelemhez?
Címlap / Kint és Bent / Mi kell a hatékony önvédelemhez?

Mi kell a hatékony önvédelemhez?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

II.rész. (folytatás) Ahogy az előző héten ígértem, megnézzük, hogy mi a helyzet a küzdősportokkal és a különleges egységek közelharc módszereivel. Küzdősportok: A nevükben is benne van: sport. Olyan tevékenység, ami ellenfélen való felülkerekedést tűzi ki céljául, egy megfelelő szabályrendszer betartása mellett. Akármilyen meglepő, (az én nézetem szerint) ide tartozik a futás, az úszás a triatlon és még folytathatnám a sort. A későbbiekben meg fogjátok érteni, hogy miért mondom ezt. Ezeknek ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai is. Előnyök: A sport jó. Nagyon jó, amíg a megfelelő, szakértői irányítás mellett arról szól, hogy a meglévő képességeinket fejleszteni tudjuk, és a lehető legjobban ki is tudjuk használni. 

Küzdősportok:
A nevükben is benne van: sport. Olyan tevékenység, ami ellenfélen való felülkerekedést tűzi ki céljául, egy megfelelő szabályrendszer betartása mellett. Akármilyen meglepő, (az én nézetem szerint) ide tartozik a futás, az úszás a triatlon és még folytathatnám a sort. A későbbiekben meg fogjátok érteni, hogy miért mondom ezt. Ezeknek ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai is.

Előnyök:
A sport jó. Nagyon jó, amíg a megfelelő, szakértői irányítás mellett arról szól, hogy a meglévő képességeinket fejleszteni tudjuk, és a lehető legjobban ki is tudjuk használni. Egy rendkívüli helyzetben, ha minél távolabb kell kerülni egy támadótól, akkor az állóképesség és a dinamizmus sokat segíthet egy a futás képében, ha pedig mindez a legjobb ötvözettel van meg, akkor nincs előtünk akadály, ha menekülni kell. Elég csak megnézni a parkourt. Ez egy extrém sport, aminek a célja az előttünk levő akadályokon való, legrövidebb átjutás.
Tehát mit ad nekünk a sport? Ha megfelelő tevékenységet végzünk, akkor fejleszti az alábbi képességeket:
 • állóképesség
 • erő
 • hajlékonyság
 • gyorsaság
 • egyensúly
 • mozgáskoordináció
 • céltudatosság
 • önfegyelem
 • önismeret
és még folytathatnám a sort. Látszólag ez egy ideális tevékenység, ha a megfelelő segítőt választjuk hozzá, de azért lássuk be, hogy vannak árnyoldalai is. Hogy melyek ezek? Nos, nézzük.

Hátrányok:
A sportok –ha tudatosan és megfelelő segítséggel gyakorolják- rengeteg területen fejleszthetik az embert, de ahhoz, hogy magas szinten gyakoroljuk, be kell -olykor- nem kevés szabályt tartani.

Ezek pedig egy valódi veszélyhelyzetben életveszélyesek lehetnek. Hogy mit értek ezalatt?
 • esélyegyenlőség
 • fair play
 • nem támadunk veszélyes pontokat
 • ha feladja, elengedem, és így tovább.
A kűzdősportok gyakorlásának az alapfeltétele, a biztonság. Ennek része az is, hogy vigyázunk magunkra és az ellenfélre is. Látszólag a még különösen vad ketrecharcban is vannak szabályok. Ha nem lennének, akkor nem lenne ritka az, hogy az egyik kűzdő belehalna. Ebben az esetben ezt már gladiátorviadalnak, vagy szimplán gyilkosságnak tartanánk. És jogosan.
Ezért ezek a szabályok – amik biztonságossá teszik a versenyeket- minden sportolónak a vérében vannak. Ha nem, akkor előbb utóbb a börtönben kötnek ki.

A veszélyes szituációkban viszont nincsennek szabályok. Ha megtámadnak, akkor –ha a támadó földre kerül- nem engedem tovább harcolni, mert ezzel veszélyeztetem önmagam. Ő ugyanis a saját szabályai szerint „játszik” és valamit vagy el akar venni, vagy olyan sérülést akar okozni nekem, ami nem biztos hogy jó nekem.

Ez pedig, ha sporszerűségben gondolkozunk, akkor életveszélyes. Sajnos nagyon sok olyan történet van, ahol a sportoló, a beégett reflexnek megfeleően elengedte a támadóját, és ebbe belehalt.

De akkor mi a teendő? „Pusztítsuk el” a támadót? A fentiek alapján a teljes harcképtelenné tétel lenne a legjobb út, és ezt tanítják a különleges egységeknél is, de azért nézzük meg hogy mi annak az érmének is a két oldala:

Különleges egységek közelharc technikái:
A katonáknak és rendőri erőknek egy feladatuk van. Bármilyen -a parancsoknak és törvényeknek megfelelő- módon semlegesíteni az ellenséget, vagy a bűnözőket. Ehhez megvan a megfelelő felszerelésük és azok a speciális technikák, amivel a feladatot végre tudják hajtani. Ez még akár jó is lehetne -gondolja az ember elsőre-, de nézzük meg részleteseben.

Előnyök:
 • nagyon hatékony és eredményes technikák
 • fegyveresen, felfegyverkezve vagy puszta kézzel is végrehajthatóak
 • relatíve könnyen elsajátíthatóak
 • működőképes a végrehajtás
Bingó! Megtalátam, ez kell nekem! Igen ám, de még vannak a hátulütők is. Nézzük csak:

Hátrányok:
 • Nehéz megfelelő oktatót találni, hiszen nem véletlenül a különleges alakulatok módszere. Lehet ugyan keresni (és általában van is) civil verziót is, de ebből pontosan azokat a technikákat veszik ki, ami miatt valójában veszélyesek. Az eredmény: lásd a sportokat.
 • Speciális képzési módszerek. Az elit képzése egészen más, mint amit egy civil „elbír“. Ezek az emberek, reggeltől-estig ezt csinálják, ez a munkájuk, ez az életük.
 • A mindennapi gyakorlás során olyan képzésben és helyzetekben szereznek rutint, ami egy átlag embernek a rémálmaiban jönnek csak elő
 • Csapatban dolgoznak
És még hosszan folytathatnám a sort, hogy a kívülállónak miért –szinte- lehetetlen mindezt elsajátítani. És még nem beszéltem a járulékos következményről, hogy mi módon büntetnék a törvények, ha aszerint a szabályrendszer szerint harcolnánk, ahogy a katonák teszik egy ellenséges területen.

Látható, hogy nem egyszerű a döntés. Valójában, mindenkinek a saját módszerét kell megtalálnia. Az előző részben említett HCFS azt tűzte ki célul, hogy egy átlagos nő is képes legyen kihasználni mindhárom területnek az előnyeit. Hogy hogyan?
Ha több információra van szükséged, kérlek látogass el a www.onvedelemakademia.com oldalra, vagy keress meg, és örömmel segítek, hogy megtaláld azt ami valójában a Te utadat.kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1006 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x