Így verik át anyut, nagyit! Ne hagyd!
Címlap / Kint és Bent / Így verik át anyut, nagyit! Ne hagyd!

Így verik át anyut, nagyit! Ne hagyd!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Nagyi örül! Azt hiszi jótékonykodott! Pedig valószínűleg becsapták. Ha a sarki koldusnak ad piára, legalább tudja, hová megy el a pénze. Persze azt erkölcsi okból megtagadja. Lehet, hogy igaza van? Most elmondom, mit csinálnak ők és mit csinálj te, ha észleled! Az adománybűnözésnek nem kell az utcán lennie - egy kis figyelemmel te magad vagy, aki visszaszoríthatod a működését. Ingyen, maximum pár percedet veszi el. És megóvod embertársaidat a csalástól! A lehúzós, ál-jótékonykodó programok sora végtelen. Némelyik egészen pofátlan, - erről írok most - más ami törvénytelen és csaló. Mások törvényesek, de a szabályokat nem veszik figyelembe. Megint mások csupán úgy tesznek szert milliárdokra, hogy közben profit érdekelt csatornákba folyatják át a nonprofit célú adomány jelentős hányadát.  

Nagyi örül! Azt hiszi jótékonykodott! Pedig valószínűleg becsapták. Ha a sarki koldusnak ad piára, legalább tudja, hová megy el a pénze. Persze azt erkölcsi okból megtagadja. Lehet, hogy igaza van? Most elmondom, mit csinálnak ők és mit csinálj te, ha észleled! Az adománybűnözésnek nem kell az utcán lennie – egy kis figyelemmel te magad vagy, aki visszaszoríthatod a működését. Ingyen, maximum pár percedet veszi el. És megóvod embertársaidat a csalástól! A lehúzós, ál-jótékonykodó programok sora végtelen. Némelyik egészen pofátlan, - erről írok most – más ami törvénytelen és csaló. Mások törvényesek, de a szabályokat nem veszik figyelembe. Megint mások csupán úgy tesznek szert milliárdokra, hogy közben profitérdekelt csatornákba folyatják át a nonprofit célú adomány jelentős hányadát. Ez inkább etikai aggályokat vet fel, legalitásához nem férhet kétség.  

A képlet – pofátlan és törvényszegő
Adva van egy nyilvános hely, aluljáró, vagy forgalmas közterület, pláza bejárata. Az a lényeg hogy sok ember járjon arra, gyerekek, nagymamák, anyukák. Ide beállnak az aktivisták, akik matricás íveket, kedves állatkás borítójú füzeteket, könyvjelzőket, s más hasonló, gyerekszemnek kedves, de olcsó holmikat nyújtanak az arra járók felé. Amikor a járókelő, szórólapnak gondolva átveszi, vagy átvenné az „ajándékot”, azonnal adományt kérnek cserében, egy – létező – egyesület számára.
Eddig még akár jó is lehetne, DE: 
- A tevékenység amit végeznek, egyszerűen koldulásnak minősül, ha csak más engedélyük nincs az adott közterület használatára.
 
- Az adomány sorsa, ami a legfontosabb lenne, ami kérdéses, ugyanis erről sehol nem talál az ember semmi mélyebb információt. 
 
- Az un. „aktivisták” soha nem adnak konkrét információt a kérdésekre. 
 
- Ha cikkhez fotót készítenék arról, ahogy adományt gyűjt, az alábbi intelligens mozdulattal üzennek az összes jó szándékú adakozónak. Jusson ez eszünkbe ez a kép, ha látjuk őket, s viszonozzuk hasonló, de kulturáltabban negatív magatartással magunk is! (Én csináltam a képet a Kelenföldi metró végállomáson) 
 
 
- Az adománygyűjtés célja mindig más, nagy fondorlattal tudom csak megszerezni a szervezet nevét és adatait, hogy utána tudjak nézni valójában, mi is a tevékenységük. Végül sikerül.  
(Szintén saját fotó, a Nyugatinál a Westend pláza előtt rábeszélem a lányokat, hogy engedjék meg, hogy képet csináljak. Nem könnyű, gyanakvók nagyon. Én meg ártatlannak tűnök a szemükben.) A szervezet weblapján az utolsó beszámoló 2012-ből való, se korábbi, se későbbi anyag nincs fent. (A szervezet maga 2011-ben alakult, ám tisztán emlékszem, hogy hasonló aktivisták tevékenységére, még 2006-ból,  2008-ból is, s azóta folyamatosan, tehát biztosan nem 2011-ben kezdték űzni az „ipart”.) 
 
Az eredmény
Ha anyuka, vagy nagymama egy vagy több apró gyerekkel megy, s a gyerek mindenáron meg szeretné kaparintani az átadott terméket, sokan inkább fizetnek, sőt még azt is gondolják, hogy egy jó ügyet támogatnak. A színes füzet, matrica ív, naptár, könyvjelző, vagy más apró holmi gyorsan fogy. A létező szervezet számára össze is gyűlik az aláírás, kivétel attól, aki ugye nem akar ezzel vesződni. Ám nem tudjuk, mennyi adománygyűjtő lap az, ami végül el is jut a szervezethez, sem pedig azt, hogy az adományok sorsa mi lesz.
Pedig az aktivisták aláírást gyűjtenek, fényképes cetli lóg a nyakukban. Teljesen legálisnak tűnnek! 
 
Nézzünk egy hasonló, de jó példát! 
Ha megfigyeled, az adományt gyűjtő Krisnások hasonlóan járnak el, ám ők minden csatornán ellenőrizhetők, sőt a tevékenységük nagyon jól látható az utcákon! Gondolj csak az ételosztásokra, vagy a különböző katasztrófák során folyamatosan nyújtott humanitárius segélyre. Weblapjuk gondozott, törvényes. Mégis sokan haragszanak rájuk, pedig adományunkat ők is megköszönik, mosolygós, napocskás matricákkal, védikus könyvekkel, néha finom édességgel. A hangsúly is más náluk; adományt kérnek és cserébe adják az ajándékot, nem pedig az ajándékot nyújtják és adományt kérnek érte. Szerintem, ha teheted, inkább nekik adj! (Egyébként szerencsét hoz – ez az én saját babonám, de akár a tied is lehet, nem sajnálom tovább adni! Próbáld ki!) 
 
A csalás gyanúja – a te felelősséged! 
Az ilyen, utcán gyűjtött adomány könnyen elcsalható. Ha a szervezetet a jobbító tevékenységéről, mindennapi kommunikációjából ismered, ha tudod, hogy az adományod jó célra fordul, akkor bátran adományozz, dobj be némi aprót a perselybe. Temérdek helye van az apródnak, a felelősség azonban a tiéd – dönts jól, mert tényleg sokra megy az a sok kicsi… 
Ebben a cikkben kifejezetten nem állítom, hogy ez a szervezet csalna, csupán azt, hogy nem, illetve nagyon rosszul kommunikálja, mit tesz a kapott pénzzel, s ettől meglehetősen gyanússá válik. Azt is állítom, hogy a pénzszerzésnek ez a módja nem törvényes (koldulás) és nem etikus, mert félrevezetően indul. 


Mit csinálj, ha látod? 
Miután meggyőződtél arról, hogy az aktivisták ezt a tevékenységet végzik, jelentsd be a rendőrségen. Ha nem akarsz vele vesződni, a peronőrök is megteszik helyetted a metrónál. Szólj akkor nekik. (Már ha az aluljáróban futsz velük össze, s ez a kedvenc vadászterületük) 
A rendőrök elől általában elmenekülnek, innen is sejthető, hogy tevékenységük legalitásához fér némi kétség. Az adománygyűjtés az utcán éppúgy koldulásnak számít és szabálysértés, mintha maguknak kérnének. Ez a rendőrség hatásköre. 
Utcai adománygyűjtéshez engedélyt kell kérni, az illetékes, vagy a fővárosi önkormányzattól, attól függően, kihez tartozik az adott közterület. 
 
Ha az utcán adományozol, felelős vagy azért, hogy egy csaló társaságot, vagy egy létező, valóban a világ javát szolgáló, jó ügyet támogatsz. A csalók támogatásával egy csaló világ épül! Légy körültekintő, mert te, a te tudatos döntésed, meg a te százasod az, amin elsősorban múlik! 

Ha már átvertek, vagy saját bőrödön szerezték tapasztalatot, kérlek írd be hozzászólásodba! Segíts másoknak, hogy őket már ne verhessék át csalók! 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3652 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x