Döntsd el: Örüljünk, vagy sajnáljuk a tűcsere pont bezárását?...
Címlap / Kint és Bent / Döntsd el: Örüljünk, vagy sajnáljuk a tűcsere pont bezárását?

Döntsd el: Örüljünk, vagy sajnáljuk a tűcsere pont bezárását?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Németh Gergő a Drogmentes Világért Alapítvány Magyarországi képviselőjének a tűcsere elleni és Gelsei Bernadette addiktológus, lapunk szakértője, a tűcsere melletti állásfoglalását most változtatások nélkül teszem itt közzé. Hiszek abban, hogy vannak jó ügyek, amikért nagyon fontos tenni. Ilyen a drogok problémája. Abban is hiszek, hogy jó megoldást találni nem mindig könnyű - nem egyetlen úton lehet. Párbeszéddel. Hiszek abban is - mert eddig ezt bizonyítottátok - hogy ti, akik ezt a rovatot olvassátok, gondolkodó, olvasó és gyakran jól író emberek vagytok. Van véleményetek és azt kulturált formában tudjátok átadni. Most épp ezt várom. Gondolkodjunk együtt, legyen mindenkinek egy saját megoldása. Egy mód, ahogy a drogot, mint országos és jelentős problémát kezeljük.  

Ahogy a drogra nézünk, ahogy a helyzetet látjuk. Nincs egyedüli jó viszonyulás, de akinek semmilyen viszonyulása nincsen, az veszélyben van. Ha csak szimplán, megértés nélkül ellenzi, akkor azért, ha érintett benne akkor meg nyilván azért. 

Gelsei Bernadette: 
A tűcsere önmagában ártalomcsökkentő szolgáltatás, és nem drogprevenció! Az egészségvédelmet szolgáló lehetőség és az is volt. Úgy kell tekinteni rá, mint a fogkefére. A legjobb, ha nem használjuk egymásét! Különösen nem a beteg, vagy a fertőzésnek erősen kitett családtagét, mert nem akarjuk, hogy megfertőzzön bennünket is. 

 
Gelsei Bernadette addiktológus szakértő
 
A tűcsere nem oldja meg a drogproblémát.
Azoknak az aktív használóknak szól, akik még nem akarnak leszokni. 
 
A lehetőségének megszüntetésének az a legnagyobb veszélye, hogy az újonnan megjelent designer drogok használata intravénás használat, de sokkal gyakrabban kell szúrnia magát a függőnek, mint például a heroinnál. Designer drog 1,5-2 óránként heroin 4-5 óránként, ami sokkal több steril tű használatot jelent.
 
Steril tű használat a fertőzés veszélyét, a HIV, Hepatitis, és más betegségek kialakulásának a kockázatát csökkenti.
 
Fertőzött terület
Budapesten a legfertőzöttebb terület a VIII. kerület Magdolna negyed része, de vannak más erősen fertőzött részek is a városban, az országban. Ha nincs tűcsere, vagy tűcsere automata,  komoly bajforrás, fertőzési góc alakul ki. A patikákban pedig nem cserélnek be tűket és nem adnak ki maximum 1-2 db-ot  így nagyon nagy a veszélye annak, hogy a különböző fertőzések ugrásszerűen elterjednek a területen és onnantól kezdve gyorsan szóródik majd szét  mintegy járvány szerűen.
 
Gyakori dolog, hogy egy családon belül több drogfüggő is van, ezért ők majd beosztják a tűt és egymás között fogják cserélni, használni. Ez akár hosszú távon családok  életét és túlélését is veszélyezteti, továbbá még nagyobb esélyt ad a kiskorúak kikerülésre is a családból. (Ez sem a gyereknek, sem pedig az anyának nem szolgál javára. ) 
 
Megelőző intézkedés – a mi védelmünkben! 
A tűcsere nem drogprevenció, hanem az egyéb fertőzések prevenciójának része, járulékos a droghasználattal. 
Egészségfejlesztő prevenció abban az értelemben, hogy a társadalomban ne terjedjenek el a különböző fertőzések! Az egyén szintjén ártalomcsökkentő, hogy minél tovább kitolhassuk az életet.
 
A tűcsere pontokra szükség van
Nemcsak tűcsere pontokra van szükség, hanem átfogó, még több, komplex ártalomcsökkentő szolgáltatásra, még több tűcsere automatára is.  
Egész addig, amíg a társadalmi kultúra ezzel kapcsolatosan fejlettebb nem lesz, át nem alakul, ezek az ártalomcsökkentő megoldások feltétlen szükségesek. A kettőn – a drogprevención és a járulékos ártalmak csökkentésén -  együtt kell dolgozni, a tűcsere pontok bezárása nem jelent megoldást. 
 
  
Németh Gergő:  
Németh Gergő
 
 

Amit most leírok, elmondok, az kerül minden áltudományosságot, bonyolult szakkifejezést, és egyéb szükségtelen dolgokat. Csakis az a próbája, hogy megoldja e a problémát. Mégpedig a lentebb tárgyaltak a helyes hozzáállás, ha valaki drogmentességet akar, nem pedig állami támogatást, és még több drogfüggőt. Bárkitől szívesen veszem az esetleges kritikát, ha mellé leteszi egy jobb nézőpont eredményeit is. 
 
 
Mivel van dolgunk?
Egy drogok sújtotta világban élünk. A drogok működése a következő: kis mennyiségben felpörget, nagyobb mennyiség tompítja a személyt, egy ennél is nagyobb mennyiség pedig méregként hat, és megöli a személyt. A drogok további közös nevezője, hogy még a vérből rövid időn belül kiürül, a zsírszövetek továbbra is eltárolják. Éppen ezért fordulhat elő, hogy akár a fogyasztás után hosszú évekkel is hatással lehetnek a drogok az egykori fogyasztóra. 
 
 
A drogos nem beteg
A tűcsere programban, és más vitatott szakmai körökben az alap tézis, hogy a drogos egy beteg ember. 
De ez nem így van. Én voltam igazán beteg, és a környező kortermekben daganatos betegek voltak, többnyire utolsó stádiumúak. De nekem nem az jutott eszembe róluk, hogy betegek. Ők nem a betegségükről beszéltek, nem a fájdalmaikról. Ők az életről beszéltek. Örömökről, boldogságról, még ha ebből nekik már csak kevés is jutott. Ők nem tekintették egymást betegnek. Ők harcosok, akik élni akarnak. Egymást segítik, és odafigyelnek egymásra. 
 
Egy drogos nem küzd, csak a saját démonaival. Nem érdekli egy drogost a környezete, csak a következő adagja. Még, ha ezzel családot, munkahelyet, vagy bármit tönkre is tesz. 
A drogos nem beteg, hanem egy önző ember. 
 
Minden esetben, amikor valaki valóban kimászik a drogok csapdájából, akkor egy ponton felfedezi a saját felelősségét, és a testi függőség kezelése mellett, ezzel teljesedik be a „lelki” kezelés. 
 
Erkölcsi hanyatlás
A tűcsere, és más elnéző programok, vagy elvek csak a társadalom erkölcsi hanyatlását szolgálják. 
Hiszen azzal, hogy ingyen tűt adunk a drogfüggőknek, nem hogy engedjük, támogatjuk a drogfogyasztást. 
 
Amikor az apa részegen haza megy, és agyonveri a gyereket, akkor nem az a megoldás, hogy sajnáljuk szegény alkoholistát. Hiszen még „szegénykém” elcsapja a gyomrát a rossz minőségű koccintóssal. Adjunk hát neki minőségi italt! Ugyan ez a helyzet az extasyval, és más drogokkal is. Az, hogy elnézőek vagyunk, csak a további terjedést segíti. Ebben nem kifizetődő a liberális álláspont. 
 
A bűnözés megfékezésére sem az a megoldás, hogy mondván „szegény beteg bűnöző, nem tudja megállni, hogy ne lopjon”, akkor engedjük neki, hogy havi 50.000 Ft-ig lophasson. 
 
Ugyan ezt teszi a tűcsere program is, azzal, hogy a drogfogyasztókat támogatja. 
Tokióban annak idején ugyanígy tűcsere programmal kezdték, aztán addig sajnálták "szegény beteg" drogosokat, hogy ma már designer drog automaták vannak az utcán, amiből bárki, felnőttek, gyerekek könnyedén néhány pénzérme (kb. 9 dollár) bedobásával hozzájutnak az automatában lévő drogokhoz.
Hiszen tudjuk, hogy nem az a jó barát, aki elnézi minden gyarlóságunkat, hanem aki a bajban is segít nekünk talpra állni, vagy a szemünkbe mondja az igazságot, még ha az nem is kellemes. 
 
 
AIDS
Az AIDS egy borzalmas dolog. 
A tűcsere program valóban szerepet játszik abban, hogy kevesebb legyen a „piszkos tűt” használó drogos. Így csökkenjen a Hív fertőzés veszélye. Ez dicséretes, és fontos cél. 
 
De nem az a leghatékonyabb megoldás, hogy ritkítjuk, vagy csökkentjük a piszkos tű használatát, és felváltjuk steril tűre. A fertőzés lehetőségét lehet csökkenteni, de meg is lehet szüntetni. 
 
Ha a gyerek mindig belenyúlkál a tűzbe, nem azzal védem meg az égési sérülésektől, ha megkérem, hogy óvatosan csinálja, hanem ha megértetem vele a lehetséges veszélyt. 
 
Alternatíva
A valódi megoldás, ha időben felvilágosítjuk a fiatalságot. 
Kimutatható, hogy a drogosok száma arányosan kezdett nőni, a drogok számának növekedésével, és az iskolai drog felvilágosítás csökkentésével. A fiatalok nem buták. Képesek jó döntést hozni, de a jó döntés meghozásához oktatnunk kell őket a témában. Hiszen használható tudás nélkül nem könnyű jó döntést hozni. 
 
Persze van, akinél már a felvilágosítás elkésett dolog lenne. 
A drogfüggők esetében olyan rehabilitációra lenne szükség, ami mind a testi, mind a lelki okokat kezeli. 
A testi oldalon a drogok zsírszövetekben ragadt maradványainak kiürítésére lenne szükség. 
A lelki oldalon pedig fontos, hogy a függő megértse az igazságot a drogokról, majd pedig az önbecsülése visszaállítása által segíteni kell neki egy új drogmentes életet kezdeni. 
 
 
Pénz kérdés
Ugyebár a tűcsere megszűnésének oka, és általuk kommunikált indoka a támogatás megvonása. 
Én évek óta társadalmi munkával foglalkozom. Humanitárius munkát végzek már jó ideje. De az, hogy volt-e támogatás, vagy sem nem befolyásolt a munka elvégzésében. 
 
Amíg egy társadalmi szervezet attól teszi függővé a tevékenységét, hogy kap-e rá támogatást nem igazán nevezhető társadalomjobbító tevékenységnek. Azt üzletnek hívják. 
 
Gergely konklúziója: Nem kell sajnálni a tűcsere bezárását. Az már más kérdés, hogy mekkora teret fognak kapni olyan szervezetek, akik valóban tudnak segíteni a probléma megoldásában. 
 
Én hogy látom? 
A két szakértő véleménye – látszólag eltér egymástól, valójában azonban amit mondanak az összecseng. Míg Bernadett egy lokális helyzet megoldásáról, addig Gergely egy átfogó probléma kezeléséről beszél. Ám legjobban a te véleményed érdekel a droghelyzetről! 
 
Mondd el hozzászólásodban, szerinted megoldás-e és ha igen, akkor mire megoldás a tűcsere? Te kivel értesz inkább egyet? Miért?
 

Képforrás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1958 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x