Tényleg? Még ennyit sem? Akkor semmit se érsz!
hirdetés
Címlap / Kint és Bent / Tényleg? Még ennyit sem? Akkor semmit se érsz!

Tényleg? Még ennyit sem? Akkor semmit se érsz!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

Baj van! Mi az a szükséges minimum, amit megteszel? Mert bizony vannak olyan emberek akik semmit! Soha! Semmit! Persze amikor ők kerülnek - és igen, kerülnek! - bármilyen slamasztikába, akkor iszonyú hangosan tudják ám hibáztatni a többieket. Kárálnak, mint a Bodorék kakasa a lucernásban. Na itt egy tükör nekik. Egy nagy piros pont meg neked jár, ha nem vagy ilyen! Néha csak a közöny, a félelem, vagy a nagyon ramaty önbizalom, néha a tényleges rosszindulat az oka, ha valaki közönyös. Ha tehetnél, de nem teszel semmit, akkor a lelkiismeret-furdalás lesz az ami kínozni fog, a rossz álmok, az egyre romló önbizalom pokla. A tudat, hogy hatástalan vagy, semmit-érő vagy, képtelen vagy a környezeteden változtatni, javítani. Pedig ez elsősorban elhatározás, másodsorban figyelem kérdése. Te mit tennél?  


Rendezvénynaptár
Leesett egy ember az emeletről, pucéran. Még él, kínjában vonaglik, vérében fuldoklik a puszta aszfalton. Azonnal sokadalom támad körülötte, egy vagy a sokból, aki odafut, még fel sem fogod mi történt. Mit csinálsz?
 • felveszem gyorsan mobillal, kirakom a fészre, és számolom a lájkokat.
 • tördelem a kezeimet és motyogom, hogy valaki tegyen már valamit (én ugye csak akkor vagyok valaki, ha le kell vinni a szemetet…)
 • Azonnal odalépek, felmérem a helyzetet, egy mobillal a kezében állóra mutatva felszólítom, hogy – maga hívja a mentőket, majd körbenézel és hangosan mondod: Csak ő! – megkérdezed, van-e orvos a közelben, pulzust nézel és legjobb tudásod szerint segítesz, betakarod a földön fekvőt még akkor is, ha a kedvenc és drága pulcsid van csak nálad …

Fiatalasszony két gyerekkel. Babakocsiban a csöpp, pakkok. Egyik gyerek kicsi, a másik pici. Jókora lépcső, kezében recept, a lépcső tetején patika, mozgólépcső sehol. Cihelődik a feljutáshoz. Mit csinálsz?
 • Ő dolga, minek cuccol ennyit, ha nem bírja?
 • Másfelé nézek, nem bírja a cipelést a hátam
 • Megkérdezem, hogy mit és hogyan fogjak, hogy a legjobb segítséget nyújthassam?

Idős néni próbál szaporázni a busz után, ami 20 percenként jár, te már épp felszállsz, látod, hogy a sofőr nem láthatja a nénit. Mit csinálsz?
 • lelógatod a lábad, hogy a sofőr ne csukja még az ajtót, testbeszéddel jelzed, hogy valakit vársz még …
 • Gyorsan felpattansz és vihogsz, milyen nagyon szalad az öregasszony!
 • Nem a te dolgod, másfelé nézel …
Három történet – háromszor három megoldás. A legtöbben a segítségnyújtó szerepében tetszelgünk, ha ez a papírra (bocsika, monitorra!) van írva. De mi a helyzet akkor, ha a történet veled történik, aktív, színes, hangos, éles?


Vajon hányszor segítettél már, amikor ott voltál a helyzetben?
 • Hány nénikétől vetted át a táskát az elmúlt hónapban?
 • Hány kismamának adtad át a helyedet?
 • Hány tanulóvezetőt engedtél be magad elé az úton? (úgy értem dudálás nélkül!)
 • Hány kollégának segítettél, hogy el tudja intézni a fontos ügyét?
 • Hány gyereknek rúgtad vissza a focit?
 • Hány rongálóra, bántalmazóra szóltál rá bátran – magad mellé állítva másokat?
 • Hány kiskutyát fogtál be és kerested meg a gazdáját?
 • Hány rosszulléttől szenvedő mellett haladtál el, arra gondolva, hogy „biztosan csak részeg”?
 • Hány, az orrod előtt folyó bűncselekmény kapcsán hívtad ki a rendőröket?
 • Hány egyértelmű igazságtalanság miatt cselekedtél, tettél panaszt, írtál petciót…?
Mindig lehet tenni valamit!
A fenti kérdésekre vajon mi a válaszod? Hány kérdésre tudsz példákat az elmúlt pár hétből? Hány példa van amire nem kérdeztem rá, de ide tartozna? Nem érdekel a kifogás, hogy mennyire fájt a hátad és azét nem cipeltél. A szád talán veled volt! Ugye? Azt is kérdezhetted volna egy arra járótól, hogy: Segítenénk együtt a hölgynek? Nekem fáj a hátam!

Az a lényeg, hogy a probléma a te hatásodra megoldódott-e nem pedig az, hogy te voltál-e a gyakorlati megoldója.

Megoldás az is, ha odamész és segítesz.

Megoldás az is, ha kihívod a megfelelő szervezetet, hogy megoldást hozzanak. (Legtöbbjüket ingyen hívhatod!)

Megoldás az is, ha kijelölöd a segítő szerepeket, megkérsz másokat, hogy ők is segítsenek, vagy magad mellé állítod azokat, akik a jó oldalt képviselik.

(Példa: jegyellenőr egy 10-12 éves forma, kb 20 kg-os balerina hajú kislányt piszkál a metrón. A lányka szája remeg, az iskolában maradt a tolltartó benne a bérlet. Az ellenőr fölé magasodik, le akarja szállítani, a gyerek fél. Odalépek, hangosan átadom a saját jegyem a gyermeknek, és felszólítom a többi utast, hogy álljunk a kislány mellé, nem engedem leszállítani a gyereket az úti célja előtt. Több utastárs is mellém szegődik, „véranyák” saját lányukat látják a gyerekben. A gyerek bántalmazása megszűnik. Az ellenőr elkullog. Csak egy ember kell, aki kimondja a tényeket, a többiek közül a jók azonnal csatlakoznak! Ehhez persze tudatosság kell és önbizalom! Te is lehetsz tudatos, jó és önbizalommal teli!)

Tudom, hogy ezt a cikket nem fogják sokan megosztani. Akikben felhorgad a lelkifurdalás, ők gyorsan kilépnek, talán el sem jutnak ideáig. Akik viszont cselekvők, nos ők lesznek azok, akik osztják majd. Persze ők lesznek azok is, akik a passzívaknak, a rosszindulatúaknak is ugyanúgy segítenek majd. Mert tudják: Bánj úgy a többiekkel, ahogy elvárnád, hogy veled bánjanak abban a helyzetben!


 
 
[ 1560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x