Apák napja - vasárnap! Programtippekkel
Címlap / Kultúra / Apák napja - vasárnap! Programtippekkel

>

Apák napja - vasárnap! Programtippekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Különleges édesapád van? Mutasd meg neki! Június haramadik vasárnapján fogjuk kézen az apukákat és vigyük el valami érdekes helyre, és apákhoz méltó módon ünnepeljük meg őket.  

Ki gondolt már arra, hogy kellene egy apák napja is az anyák napja mellé? Sokan! Van, aki anyák napján megrendezi az apuka köszöntését is, de sokan szeretnék ezt is önálló ünnepnek tudni. Van egy jó hírem! Apák napja is van! Nálunk még kevesen tartják, kevesen tudnak róla, de attól még van. Ez is, mint annyi más ünnep, Amerikából jutott el Európába, ott már régóta köszöntik az Édesapákat is. Minden évben június 3. vasárnapján.

Dodd apja különleges volt ...
Nincs pontos adat arról, hogy mióta él ez a szokás, de az biztos, hogy egy Dodd nevű hölgyhöz köthető az ünnep eredete, aki úgy érezte kivételes édesapja van. Mrs. Dodd édesapja ugyanis felesége halála után egyedül nevelte fel 6 gyermekét (Az édesanya a 6. gyermek születésekor halt meg). 1909-ben kérte meg a hölgy a spokanei papot, hogy mondjon egy misét édesapja emlékére. Ez a szentmise június 3. vasárnapján volt, ettől kezdve egyre többen ünnepelték édesapjukat ezen a napon.

Lassan 100 éve, hogy ünnepelik
1924-ben lett hivatalosan a június 3. vasárnapja az Apák napja Amerikában. 1966-ban Lyndon B. Johnson elnöki kiáltványt írt alá, melyben rögzítették, hogy az Apák Napját június harmadik vasárnapján kell megünnepelni. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését. Ma már a világ számos helyén  köszöntik a gyermekek édesapjukat.

Az Apák Napja magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.
Köszöntsük fel mi is az apákat, nagyapákat, keresztapákat!

"Valóban áldott az az ember, akit sok gyengéd hang szólít apának." (Lydia M. Child)

"Gyerekkorban nincs másra nagyobb szükség, mint apa védelmére" - (Sigmund Freud)

Programajánlatunk:

Művészetek Palotája; Apák napja
Egyetlen estén teljesen különböző irányzatokat és műfajokat képviselő négy zenei együttes lép színpadra. Az édesapákat a Benkó Dixieland Band két fiatalabb és két idősebb tagja mellett a Four Fathers Énekegyüttes jól ismert négyese és Orosz Gábor vezetésével a Győri Bolero Fúvósegyüttes kilenc kiváló muzsikusa képviseli, a gyermekeket pedig a Marczibányi téri Kodály Zoltán Általános Iskola Gyermekkara. A többszörös aranydiplomás együttes munkáját Őri Csilla és Uhereczky Eszter irányítja.

Az est folyamán mindegyik együttes külön-külön és másokkal együtt is bemutatkozik, a második rész fináléját pedig a négy formáció közös produkciója alkotja. A zeneszámokban többször megjelenik majd az apa, a gyermek és a család témája, így hát a műfaji kötöttségeket nem ismerő koncert minden korosztálynak bátran ajánlható.
 

XI. Siroki Várnapok június 17.   
 10:00   Kézműves foglalkozások a vár parkolójában - a várromnál 
   Jurta 2001. Alapítvány íjászbemutatója - a várromnál 
 10:30   Szittya Lovasíjász Csapat műsora - a várromnál   
 11:00   Aranykard Sárkányos Lovagok lovagi torna bemutatója - a várromnál   
 11:30   Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok haditorna bemutatója - a várromnál  
 13:00   Babszínház óriásbábos mesejátéka - a várromnál   
 18:30   Az Országh Kristóf Általános Iskola táncosainak fellépése - a könyvtár előtti téren
 19:00   Tárogató fesztivál - a könyvtár előtti téren
 22:00   Tűzijáték - a könyvtár előtti téren

Várpalota- Június 17 - Várpalotán, az vár előtt, a Thury várudvarban rendezik meg a hagyományőrző birkafesztivált és a magyar kutyafajták bemutatóját - kutyás családok, apukák tehát itt is igen jól szórakozhatnak.

További programtippek
Emellett Vecsésen fogahajtó világkupa lesz, margitszigeten Sportvarázs rendezvénysorozat egész hétvégén, a Budapest Sportcsarnokban Szumó Európa-bajnokság és a Tagor Ignác Múzeumban, Vácott azokat a férfiakat is meglephetjük, akik még csak lesznek apukák, ugyanis itt "Kettő egy pár" címmel a göcseji múzeum vendégkiállítása kerül megrendezésre, melynek témája a szerelem, udvarlás, esküvő a 20. században.

(A Családinet cikke nyomán)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3584 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x