Szex, ahogy az inkák csinálták
Címlap / Kultúra / Szex, ahogy az inkák csinálták

>

Szex, ahogy az inkák csinálták

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Az inkákat a tizenhatodik század óta ismeri Európa, mi, a dinkák csak most találkoztunk velük. Megszerettük kerámia-művészetüket, textíliáikat, és tanultunk tőlük szabadon kifejezni azt, amit mindnyájan legjobban szeretünk. Mit? A szerelmet.  

Sajnos nem vagyok egy nagy művészettörténész, van még némi bepótolni valóm ezen a téren. Néha-néha, amikor időm engedi (és barátnőm végre megérkezik Londonból egy hónapnyi időre) elmegyünk együtt egy nagyobb kiállításra.
A legutóbbi együtt töltött kulturális feltöltődésünk a Szépművészeti Múzeumban az … és akkor jöttek az inkák kiállítás volt. Általánosságban és a művészethez cseppet sem konyítva, csak annyit, hogy rendkívül színes, kedves és szerethető alkotásokról volt szó, egytől egyig minden tetszett. Hozzá kell tennem, hogy sétánkat végig a humor és a jókedv jellemezte.

Tapogatni lehet?
A kiállítás elején olvastuk, hogy vannak tárgyak, amelyekhez hozzá lehet érni, vagyis meg lehet tapogatni. A séta elején azonnal egy óriási kőoszlop fogadott minket. Vajon meg lehet tapogatni? Éppen arra járt egy illetékes, akitől ezt megtudakolhattuk. Elmondta, hogy amelyekhez hozzá lehet nyúlni, azt egy kis tábla jelzi. Ám valószínűleg nem baj, ha hozzáérünk, ugyanis ez csak egy másolat. Ezt hallotta egy mellettünk álló hölgy, és rögtön hozzátette, hogy most már érti, hogy miért ilyen büdös ez a nagy kőoszlop. Nagy derültség kerekedett az újonnan összegyűlt kis csoportban. Barátnőm megjegyezte: „Hozzányúlni nem, de szagolgatni lehet.” Így kezdődött számunkra az inka kiállítás.

Fiúk vagy lányok?
Bevallom a legnagyobb hatást az erotikus agyagedények tették rám, amelyeken szeretkező párokat voltak (és írásra is ez késztetett).  Az tetszett, hogy nem tabu szex, hanem olyan mindennapi használati tárgyon, mint a korsó ilyen jelenetet ábrázoltak. Kedvemre való volt még, hogy a természettel, vagyis a világ legtermészetesebb dolgaival kapcsolatosan is felleltünk szobrokat, mint például a várandósság és a szülés. Barátnőm nevében – mivel nem egyeztettünk a kiállítás után – ezt nem írhatom le, csak annyit állapíthatok meg, hogy mindkettőnk fantáziáját az erotikus kerámiák, a teljes alakos férfi és női szobrok mozgatták meg, továbbá a szüléssel és a magzati léttel kapcsolatos alkotások. Zárójelben jegyzem meg, hogy barátnőm és köztem az a nagy különbség, hogy ő ért a művészetekhez, ugyanis Londonban művészettörténeti diplomát szerzett, az édesapja pedig festőművész. Én csak szociológus vagyok.

Ki van fölül?
A „kőszobroson” kívül, volt még egy interakciónk egy kedves lánnyal, aki a segítségünkre sietett, amikor az egyik kerámián szeretkező párról szerettük volna eldönteni, hogy melyikük a férfi, és melyikük a nő, ugyanis teljesen egyformák voltak, ezért megfordult a fejünkben, hogy talán mindkettő férfi. Tanácstalanságunkat látván hozzánk lépett egy korunkbeli lány, és elmondta, hogy aki felül van az a férfi, ugyanis a fülbevalót ebben a kultúrában a férfiak hordták.  Csodálattal néztem rá, hogy nem csak kedves, hogy segít, azonfelül milyen nagy tudással rendelkezik. Ekkor kiderült, hogy ő is abból az őszinte fajtából való mint mi, és szerényen hozzátette, hogy az előbb hallotta az idegenvezetőtől.

Öltözz fel, ha belépsz!
A túra elejét barátnőm édesapjával tettük meg, akit nagyon nagyra tartok, tehetséges festőművész, és rendkívül sokat tud a művészetről. Szeretem, amikor velünk van, ilyenkor kérdezgetünk tőle, és okosabbak leszünk. Nem tudhattuk előre, hogy bár az öltözékünk megfelel a nyári 30 fokos hőmérsékletnek, a benti 18-22 fokban akár fázhatunk is. Így barátnőm édesapja egy óra után megvált tőlünk. Ekkor kettesben maradtunk. Véletlenül éppen a férfiakat, illetve nőket ábrázoló kőszobrok következtek, amelyeket így alaposan át tudtunk tanulmányozni, majd tapasztalatainkat megbeszéltük. Hirtelen, mintha nem is két 30 éves felnőtt nő, illetve anya állt volna a teremben, hanem két tini. Rendkívül jól szórakoztunk.
Érdekes volt, hogy az erotikus kerámiáknál, a férfi és női testeknél, a szülő nőt, és a magzatot ábrázoló szobornál nem volt tolongás. Sajnos az ékszerek egy részét nem láttuk, mivel rengetegen álltak körülöttük, de a fent említett alkotások megtekintésénél nem ütköztünk akadályba. (Talán mindenki az ékszereknél maradt?)

Ők a felvilágosultabbak
Hiányoltam, hogy a múzeum üzletében egyetlen képeslapot sem találtam, amely valamelyik erotikus agyagedényt ábrázolta volna. Úgy látszik, hogy az inkáknál nem volt tabu, de nálunk tabu a szex.

Rákóczi Erika

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5023 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x