A mesés Kelet kapuja: Isztambul
Címlap / Kultúra / A mesés Kelet kapuja: Isztambul

>

A mesés Kelet kapuja: Isztambul

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Minden lehetőséget kihasználok, ha külföldiekkel megismerkedem, hogy közösen meghívjuk egymást szülővárosunkba. Londoni vejem egyik barátja Isztambulban lakik. Felajánlottam, hogy megmutatom neki a világ legszebb fővárosát, Budapestet, cserébe pedig hívjon meg egy hétre Isztambulba.  

Hogy ő mikor jön Pestre, nem tudom, én meglátogattam vejemmel együtt. Édesanyja szívesen fogadott. Egykorúak vagyunk a mamával, és hasonló az érdeklődésünk. Ő is szívesen sétált velem ebben a csodás városban.

A huszadik században Törökország szabad köztársaság lett Kemál Atatürk reformjai alapján.

Vallási bíróságok helyett világiak születtek, európai naptárt követtek, s ami számunkra a legfontosabb, a nők a férfiakkal egyenlő jogokat kaptak. Háziasszonyom ugyanolyan felszabadult tanárnő volt, mint én, s korunkat meghazudtolva napi tíz-tizenkét órán át jártuk Isztambul varázslatos utcáit. Ő mohamedán, én keresztény vagyok, de Isztambul minden vallások városa, sőt ha csak egyetlen bazilikában jártunk volna, az Aja Szófiában, ott is megtalálhattuk volna a különböző vallások szimbólumait. De hát mecsetekben, minaretekben, zsinagógákban, piacokon, múzeumokban sétáltunk, és fogadtuk az ezerféle portékát áruló kereskedők ajánlkozását. Ha Isztambulban leesik a cipő a lábadról, végig próbálhatod az összes cipőárus készletét, ők fogják megköszönni, hogy bementél hozzájuk. Kedvesek, udvariasak, mosolyognak.

Étkezés
Nem sok gondot fordítottunk főzésre, ételkészítésre, minden sarkon találhattunk ételbárt. Sütnek birkát, bárányt, csirkét, frissen fogott halat a tengerből, s mindenhez adnak egy kis peynirt, juhtúrót. Szeretem a juhtúrót ráolvasztani a többi meleg ételre, különös pikáns ízt ad azoknak. Még az utcai kimérésekben is kaphatsz olajbogyót a körítéshez. Igaza volt a háziasszonyomnak, nem érdemes előre készülni, mert így is olyan jó étvágyad lesz a sok csemegét szagolva, hogy hazafelé gurulni fogsz.

Gazda(G)ság
Nem gazdasági elemzéssel töltöttük az időt, mindössze annyit tisztáztunk, hogy a törökök bizony megkaptak mindent a második világháború után. Az USA a Truman-terv alapján 100 millió dollárral segítette a gazdaságot, a Marshall-terv következtében pedig befolyt az amerikai tőke. Már 1952-ben tagja lett a NATO-nak. Viszont akadálya a csatlakozásnak az Unióhoz, hogy az európai és az ázsiai Törökország – avagy Isztambul és Ankara különböző módon fejlődött. Jelenleg Németországban 3 millió török él, de nem integrálódtak az európai társadalomba, sőt, ragaszkodnak különbözőségeikhez. (Angliában dolgozó barátunk, Nihat, semmiben sem különbözik bármelyik közép-európai diplomás férfitől. Akár magyar is lehetne kedves kis bajuszkájával.)

Hagia Sophia avagy Aja Szófia
Mielőtt a varázslatos keleti szerájba indulnánk, tisztelgünk Bizánc csodája előtt: a Babiál utcából már meglátjuk az Ajasofya Müzesit. Atatürk rendeletére múzeummá nyilvánították, így bárki beléphet. Meghajlunk gondolatban a szultánok emlékénél, akik a barbár keresztesek által megrongált épületegyüttest felújították, és a bizánci és ozmán-török építő és díszítőművészet harmonikus emlékművét ránk hagyták. (A nagytemplom megnyitó miséje Kr. u. 340 decemberében volt.)

A bazilika, később mecset, majd most múzeum minden szempontból építészeti csoda. Méltóságteljes gömb alakú főkupolája különösen lenyűgöző. A főkupola négy félkupolának adja át a terhét, az alátámasztást boltívek biztosítják, alattuk pedig a székesegyház falai és oszlopai veszik át a támasztószerepet. A főkupola az alsó részében körbefutó negyven ablaknak köszönhetően olyan benyomást kelt, mintha napsugarakon lebegne. A székesegyház belső tere szinte áttetszőnek tűnik.

Bizánc – Konstantinápoly – Isztambul
Az Ajaszófia magában hordja ma is mindhárom korszakát. Egy híres matematikus volt az építője: Trallesi Anthemios. Öt éven át építették, építőmesterekkel és rabszolgákkal. A középkorban a keresztes lovagok kirabolták. Amikor a Konstantinápolyt elfoglaló törökök beléptek a kapuján, egy pap gyorsan összeszedett néhány értéktárgyat, majd a törökök szeme láttára elnyelte a föld éppen a tanácsterem csodaszép mozaikja előtt: arany alapon középen ül Jézus, balján Szűz Mária, jobbján Keresztelő János. A három arc még ma is felismerhető, bár a törökök kissé átalakították az épületet, s a várost Isztambulnak nevezték el. A császár csarnokának mozaikképén Szűz Mária karján tartja a Kisjézust, a másik oldalon áll II. Joannesz Komnenosz császár és felesége, a mi László királyunk lánya, Piroska. 

Több hétig járhattuk volna a termeket, ha tovább maradunk, de meg kellett elégednünk néhány képpel, amit életünk végéig hordozunk magunkban. Ha a látogató a Kék mecsettel kezdi Isztambul megismerését, ugyanígy beleveszhet az ember művészetének határtalan áradásába. Ha pedig az Ajaszofiától balra indulunk el, akkor a Topkapu Szeráj épületegyüttesével találkozunk. Mi legfeljebb egy műemléket akartunk egy-egy nap megtekinteni, hogy kellőképpen elmélyedhessünk annak szépségében.

HarmoNet tipp: Sztambul régen és ma>>>

Egy isztambuli kiránduláshoz nélkülözhetetlen egy jó útikalauz, mely térképet is tartalmaz erről a mesésen gyönyörű városról>>>

Dobosy Ildikó
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9899 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x