Apának lenni; nem állapot, hanem folyamat
Címlap / Kultúra / Apának lenni; nem állapot, hanem folyamat

>

Apának lenni; nem állapot, hanem folyamat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Apává válni nem néhány pillanat műve, hanem egy változási folyamat. Néhány férfi akkor érzi már, hogy valami itt más, amikor megtudja a hírt: Babát várnak! Mások csak akkor ébrednek tudatára, amikor a kicsi először kimondja: Apa! Sok férfi retteg tőle, mások repesve várják. Abban azonban minden férfi véleménye egyezik: A baba valami különleges dolog.  

Apává válni nem néhány pillanat műve, hanem egy változási folyamat. Néhány férfi akkor érzi már, hogy valami itt más, amikor megtudja a hírt: Babát várnak! Mások csak akkor ébrednek tudatára, amikor a kicsi először kimondja: Apa! Sok férfi retteg tőle, mások repesve várják. Abban azonban minden férfi véleménye egyezik: A baba valami különleges dolog.

Olyasmi, aminek a meggyártásában szorosan együttműködtek, de a folyamatból kicsit kimaradnak. Még akkor is, ha mindenben részt vállalnak, amit egy modern papától elvár a társadalmi szokásrend. Akár jelen vannak a szülésnél, akár nem, sorsforduló előtt állnak. Nem csupán a papákra a várandósság és a kisgyermek megszületést követő egzisztenciális terheket értjük ez alatt, ezzel minden család számot vet. A papa lelkével sokkal kevesebbet foglalkoznak, mint a baba és a mama dolgaival. Ez bizonyos szinten természetes, hiszen a szülés-születés főleg az ő kettejük dolga, mégis a papa vállára is nehezednek olyan terhek, amelyekkel nehezen küzd meg, ami a kapcsolatuk számára hatalmas erőpróba.

A férfi máshogy terhes
Gondoktól, és felelősségtől terhes minden férfi ez alatt a néhány év alatt. Nem csupán az anyagiak előteremtését, sőt a család anyagi helyzetének javítását várják el tőle. Nem csak azt, hogy munkahelyén, vagy vállalkozásában dupla olyan jól és hatékonyan teljesítsen, hanem azt is, hogy a felesége és a kisgyermeke számára lelki támaszt is nyújtson. Erre pedig senki nem készítette fel a férfit. A munkahelyén még képes megfelelni, ám az otthoni terheket sokkal nyűgösebben vállalja.

A papák pszichológiai szükségletei
A papa – mintha szóhoz sem juthatna – folyton meg kell, hogy feleljen az új körülményeknek. Saját szükségleteit folyamatosan alárendeli családja szükségleteinek és egyre jobban elege van az egészből, ám igyekszik nem kimutatni, mert ezt várja el tőle a társadalom. Az apa jó esetben ilyenkor újra fogalmazza önmagát. Új határokat talál, néhány korábbit le kell zárnia, de cserében olyan új határok nyílnak meg előtte, amikről korábban nem is álmodhatott. A felelősség is átértelmeződik ilyenkor.

Az alkotó apa
Amikor a párjuk várandós lesz, sok férfi is valami újba kezd. Kertet épít, gyerekszobát tervez, fát ültet, vagy céget alapít, könyvet ír. Ez nagyon jó dolog, mert így egy másik oldalról a férfi is kiveszi részét a teremtés misztériumából. Valami új létrehozásával gyökeres változást idéznek elő, amivel hozzájárulnak a család életéhez. Nagyon fontos, hogy az apa ilyen módon is készülhessen, hogy ilyesmire időt szakítson, még akkor is, ha egyszerűbb és olcsóbb venni egy éppen olyat, amit az apa csinál.

„Kiesve a pikszisből”
A fiatal apák nagyon gyakran úgy érzik, hogy a baba megszületésével ők már többé csak kenyérkereső automaták, és a párjuk és a gyermek idilli kettősében nincs többé helyük. Valóban nagyon szoros a viszony a baba és a mama között, hiszen a minap még egy test voltak, és aurájuk még évekig szinte azonos marad. Az apák tehát jó, ha felkészülnek erre a szakaszra és verbálisan, vagyis a nők nyelvén is kifejezik érzelmi igényeiket is. Sokat kell beszélgetni ilyenkor a családtagoknak egymással, még ha a beszélgetés éppen a mosogatás, vagy teregetés, vagy autózás közben történik akkor is. Az apa hallgassa meg a felesége élményeit de mondja el sajátjait is. Csak így lehet teljes a harmónia.

A szex hiánya
A legtöbb férfit igen zavarja, hogy a baba megérkezése után gyökerestül megfordul a szex. Nem csupán a gyermekágyi időszakról van szó, hiszen ez idő alatt a baba gyakran olyan álmatlan éjszakákat okoz, hogy sem ideje, sem energiája nincs a szeretkezésre gondolni egyik szülőnek sem. A szex a várandósság ideje alatt nem káros, sőt sok nő, ha nyíltan megbeszélik a dolgokat, még jobban is élvezi a szeretkezést ilyenkor. A szülés után pedig a férfiak bátran kezdeményezzék a szexet, a legjobb, ha újra udvarlással, a gyermekül anyjának újbóli meghódításával próbálkoznak, és nem csupán elveszik, ami a házastársi kötelezettségeik szerint nekik jár. Egymás újra felfedezése egy új udvarlási szakaszban a legsikeresebb és ettől sokat erősödik a kapcsolat is.

Papalista
Az apukák többsége beszámol arról, hogy saját apjukkal való viszonyuk is átértékelődik. Felállítják saját listájukat, mik is azok a dolgok, amiket pont úgy karnak majd csinálni, mint saját apjuk és mik azok, amiket éppen ellenkezőleg. Sok férfi viszonya ilyenkor mélyül el saját apjával, és igaz barátai lesznek egymásnak, még akkor is, ha korábban nem volt szoros a viszony közöttük.

Tóth József
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3590 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x