A maják rejtélye - Egy európai tudós titkos feljegyzései...
hirdetés
Címlap / Kultúra / A maják rejtélye - Egy európai tudós titkos feljegyzései

>

A maják rejtélye - Egy európai tudós titkos feljegyzései

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-26

Amikor a kutató megtudta, hogy az asszony „titkos helyre” megy, ahová csak indiánok tehetik be a lábukat, vele tartott. Az asszony szerette a férjét, és bemutatta az indiánoknak, akik megtisztelték azzal, hogy meghívták maguk közé. De hát tud-e egy európai tudós titkot tartani? 


Rendezvénynaptár
A Festett Falak Városa – az élet színjáték volt a maják számára
Palenque Dél-Mexikó, Guatemala, és El-Salvador területén virágzott i.sz. 700 körül. A második világháború után Palenque közelében élt egy spanyol kutató indián feleségével. A tudós, Carlos Frey, észrevette, hogy felesége illatos tömjénnel pakolja meg táskáját, ruháit vörösre festi, és évenként zarándokútra indul az erdőbe. Nem akadályozta meg a férfi, nem is kérdezgette erőszakosan, így szép lassan megtudta, hogy az asszony „titkos helyre” megy, ahová csak indiánok tehetik be a lábukat. Az asszony szerette a férjét, és bemutatta az indiánoknak, akik megtisztelték azzal, hogy meghívták maguk közé. De hát tud-e egy európai tudós titkot tartani?

Ha tudna titkot tartani, mi most nem tudnánk róla.
A templom első helyiségének falát freskó borítja. Különös állati jelmezek öltöztetett táncosok láthatók a képen. Rákok, kajmánok, tengeri szörnyek. A festmény centrumában egy körbe foglalt kereszt van. Mintha a Nap mágneses mezejének keresztmetszeti képét látnánk.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a képet, nézzük meg közelebbről a maják isteneit.

A fityma istene
Amiként a fitymát lemetélik, a kígyó levedli régi bőrét, a tavasz az újjászületés, frissesség, termékenység időszaka. Akiről hét bőrt lehet lehúzni, mégis élve marad, akár ember, akár sárkány, azonosul a mindenkori természettel. Nem ragaszkodik megszokott formájához, váltani tud. Ez az isten, Xipe Totec a lehúzott bőröket magára veszi. Térdig érő zöld szoknyája van, egy serlegben a megújulás magvait hordozza. Az ő ünnepén a fiatalok játékos csatákat vívtak az évszakokat megjelenítő öltözetben, s mindig a tavasz győzött. Csata után a falvakban körbejártak és ajándékokat kaptak (az isten számára).


A vadászat istene
A vízözön után a „nadrágos isten” felment a nyolcadik égbe, ráütött egy sziklára, s létrehozta ezzel az ütéssel az otomi csicsiméket.  Ők a mixtékek ősei. Ennek az istennek szobra Mexici City Antropológiai Múzeumában található, Camaxtlét a neve. Hosszú hajú fiatalember, fejékkel, karkötőkkel, íjjal és nyilakkal. Amikor az indiánok a vadászisten napját tartják, egész nap vadásznak, majd este felvonulnak a vadászzsákmánnyal, szemüket, szájukat színesre pingálva. Ezután nyolc napon át esznek, isznak. 

HarmoNet tipp: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása. - Mit hozhat a jövő? >>

A pajzsviselő
A pajzsot az viseli, aki nem támadni, hanem védekezni akar. Amikor pedig pajzsát is leteszi, az azt jelenti, hogy nem védekezik. Ez az isten egy istennő. Meztelenül áll Camaxtelével szemben, ledobja pajzsát, de kikerüli Camaxte nyilait. Némelyiket elkapja, másoktól elfordul. Mégis enged a férfi akaratának, amikor az közösülni kíván vele. Chimala lefekszik a földre és gyermeket fogan a vadásztól.


A Festett Falak Városának falán a zöld csíkos szoknyát viselő férfit fedezhetjük fel. Feje felett serleget visz, melyben az újjáéledés magvai vannak. Odébb Xipe Totec születését láthatjuk. A vajúdó asszony fejét egy szerves nyalogatja enyhítve a szülés kínjait. Aztán a fiatal játékos Xipe Totec száguld, haja, ruhája repül vele.  Kicsit távolabb már felnőtt, és méretes pénisze mutatja, hogy valóban a fityma ura lett. Látjuk, amint rátalál Chimalára, majd házasságukat, s legvégén a szereplők meghajolnak a közönség előtt: hiszen csak színjáték az egész „élet-halál-harc”. Pontosan ez az üzenetük a későbbi korok számára: megharcoljuk harcainkat, de tudjuk, hogy színjátékot játszunk. A játék végén mindnyájan összebékülünk és tapsolunk. A maják békés, bölcs, magas kultúrájú népe a saját területén belül játszotta életjátékát.

HarmoNet tipp:
Akinek a csokit köszönhetjük: Mexikó >>

Mit küldtek nekünk, az utókornak?
Látunk és megismerünk, ha képesek vagyunk figyelni. Még járkálni se kell, csak körbenézni magunk életében, környezetünk életében. Tudunk a betegségekről, a halálról is. Nem kerülhetjük el, tehát nem kell tőle félni. Amit megtanultunk itt, azt hagyhatjuk gyermekeinkre. Festményekben örökítették meg azt a titkot, amit az életről tanultak. 

Dobosy Ildikó 
 
[ 11121 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x