Esőben is felhőtlenül a Balatonnál!
Címlap / Kultúra / Esőben is felhőtlenül a Balatonnál!

>

Esőben is felhőtlenül a Balatonnál!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

A Balatonról azt gondolnánk, csak meleg időben nyújt élvezetet. Persze valódi fénye maga a tó, amely turisták tízezreit vonzza minden évben. Mégis a tó körül csodás élet alakult ki, várak, múzeumok, emlékhelyek találhatók. Hová menjünk a Balaton körül, ha éppen esik az eső, vagy hűvös van? Programkínálat a pancsoláson túl. 


Rendezvénynaptár
Az alábbiakban kis körképet szeretnénk mutatni a balatoni, nem fürdéses programlehetőségekből. A helyszínek a Balaton szakaszától függően autóval 1, busszal is 1,5 órán belül elérhetők, így egy fél napos vagy napos kirándulást jelenthetnek, ha kíváncsi vagy. Mindemellett kiváló program lehet a hűvősben egy-egy kirándulás a természetben, a környező erdőkben, a Bakonyban, vagy egy kiadós hajókázás, akár nappal. Sőt érdemes gasztronómiai körutazást is tenni a gyümölcsöktől kezdve a halféléken át, egészen a borokig. Kellemes kalandozást!

Badacsony - Szegedy Róza Ház 
Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza egykori  nyári otthona a XVIII. század vége óta a badacsonyi táj különleges szépségét gazdagítja. A népi barokk vonásokat mutató, három részből álló épületegyüttest és a hozzá tartozó szőlőbirtokot Zala megye alispánjának lánya vitte a házasságába 1800-ban. A ház és környéke férjével, Kisfaludy Sándor költővel kiteljesedett kesergő majd boldog szerelmüket is idézte. Ma kiállítóhelyként működik - a badacsonyi borászat története - gróf Batthyány Gyula illusztrációi a "Kisfaludy Sándor" című színműhöz - Balatoni Almanach: kortárs költők a Balatonról - vers, kézirat gyűjtemény. (Cím: Szegedy Róza u. 80.)

HarmoNet tipp: Utazz csillagjegyed szerint! >>

Csesznek - vár
A több mint 700 éves gótikus erődítményt a a falu fölött tornyosuló Várhegy mészkőcsúcsára építették valamikor a tatárjárás utáni időkben. A különböző leírások és a régészeti kutatások szerint a belső tornyot eredetileg alacsony fal vette körül, csak a 15. században építhették át impozáns lovagvárrá. Az erődítménnyel kapcsolatban igazán nagy hadieseményt nem jegyzett fel a történelem. A török kiüzése után császári birtokká váló erődítmény a 17. század második felében került az Esterházy család tulajdonába, ekkor már hadászati jelentősége igazán nem volt. A sorsát 1820-ban egy villámcsapást követő tűzvész pecsételte meg, ami után gyors romlásnak indult.  Az 1960-as években kezdett régészeti feltárások és kisebb helyreállítás után komolyabb rekonstrukció csak a kilencvenes években indult, és máig nem zárult le.
(Télen, nyáron minden nap, nyáron reggel 9 órától, télen 10-től  sötétedésig.)


Nagyvázsony - Néprajzi Múzeum
A több mint 170 éves Schumacher-házban néprajzi múzeumot alakítottak ki. Konyháját egy módosabb parasztgazda napi használati tárgyaival rendezték be, a hátsó szobában ma is üzemkész állapotban áll a ház egykori lakójának szövőszéke. Az egykori istállóban az utolsó vázsonyi rézműves mester műhelyének felszerelése látható.
(Bercsényi M. u. 21. - A múzeum 2008 május 1. és szeptember 28. között keddtől-vasárnapig naponta 10-17 óráig tart nyitva - hétfő szünnap. A belépő felnőtteknek 300 forint, nappali tagozatos diákigazolvánnyal és nyugdíjas-igazolvánnyal 150 forint)

Pápa - Kékfestő Múzeum 
A Carl Friedrich Kluge, azaz Kluge Károly 1783-ban Sárváron alapított cégét telepítette át Pápára 1786-ban. Az üzemben a család hét generációja dolgozott 1956-ig. A múzeumot 1962-ben nyitották meg az egykori üzem védett barokk épületében, majd 1983-ban teljesen felújították. A gyakorlatilah ma is működőképes manufaktúrában a kékfestő készítés teljes folyamatát megismerhetjük a szövet előkészítésétől a mintázáson át a szárításig. Az üzemhez a kékfestő anyagok felhasználását bemutató kiállítás kapcsolódik.
Cím: Március 15. Tér 12. Nyitva tartás: Április 1 – október 31-ig naponta 9-17 óráig, Hétfőn zárva - November 1 – március 31-ig naponta 9-16 óráig, Hétfőn és vasárnap zárva. Továbbá zárva március 15., október 23., december 25-26., január 1. Előre bejelentett csoportokat nyitva tartási időn túl is fogadnak.  Belépő: felnőtt 500,- , diák és nyugdíjas 300,-, fotózás 300,. - Tárlatvezetés 100 Ft/fő - minimum 500 Ft

Zirc - Reguly Antal Műemlék Könyvtár 
65 ezer kötetes, páratlan értékű ősnyomtatvány-, könyv- és folyóirat- ritkaságok, különleges műemlék bútorzattal - nyitva kedd-vasárnap 10-12, 14-16 óra. (Cím: Rákóczi tér 1.)


Sümeg - Vár 
A 13. század közepén épített erődítmény ma az ország talán legjobb állapotban lévő középkori vára különböző kiállításokkal és programokkal. Nyitva tartás: április 1 - május 31. minden nap 9.00-17.00 óra, június 1 - június 30. minden nap 9.00-18.00 óra, július 1 - augusztus 31. minden nap 9.00-19.00 óra, szeptember 1 - október 31. minden nap 9.00-17.00 óra, november 1 - december 31. minden nap 9.00-16.00 óra (Időjárás függő, havas, jeges időben a vár nem látogatható)

Forrás: BalatonTipp >>

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5060 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x