Jordánia - Nagy Heródes nyomán fürödhetünk a sziklából...
Címlap / Kultúra / Jordánia - Nagy Heródes nyomán fürödhetünk a sziklából lezúduló meleg vizekben

>

Jordánia - Nagy Heródes nyomán fürödhetünk a sziklából lezúduló meleg vizekben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Aki járt már Egerszalókon, és gyönyörködött a Bükk hegységből lezúduló forró forrásvízben, vagy fürdött csodálatos sós tavában, az úgy érezheti, a természet kincsei minden bajnak gyógyítói. Képzeljük ezt a zuhogó kénes vizet harmincszor bőségesebbnek, ahol a hegy minden zugából meleg vizek patakzanak, s világhíres szállodák várják évtizedek óta a turistákat. Nem csodálkozhatunk, hogy már a rómaiak is fontosnak tartották elfoglalni a Jordán vidékét. 

A Jordán folyó vidéke alkotja az ország kertjét
Sajnos, ez a hely volt az Izrael ellen támadó palesztin katonák fő táborhelye. A Jordán folyó partján közel a Holt-tengerhez, találták meg azt a bibliai helyszínt, ahol Keresztelő Szent János Jézust megkeresztelte. Itt még javában folynak ásatások, a kutatók szerint igen sok titkot rejt a Jordán hordaléka. Ma már csak egy holtág környéke az a terület, ahol megtalálható az őskereszténység nyoma, itt látható később idetelepült bizánci építészet néhány padlórészlete is.

A Holt-tenger
A tenger keleti oldala Jordániához tartozik, nyugati oldala Izraelhez. Jordánia volt a második az arab országok között, amely békét kötött Izraellel, tehát nem kell tartania a látogatónak semmilyen háborús veszélytől.

A Holt-tenger még ma is a bibliai időket idézi a látogatók számára. A világ legmélyebb depressziója az óceánnál több mint 400 méterrel mélyebb. A Jordán árok lesüllyedésekor keletkezett. Mégis a Holt-tenger különleges gyógyhatása miatt a turisták kedvenc helye, mintegy mosoly a Föld orcáján. Só-koncentrációja folytán a legnehezebb ember is csak lebeg a vízen, úszni pedig lehetetlen benne, ezért a vízbe merülők a mennyországban érzik magukat. A sókristályok és a gyógyiszap orvosi célra is alkalmas.

Heródes
Ő volt az a király, akivel Jézus találkozott a Biblia szerint, s aki megkérte Jézust, hogy mutasson be néhány bűvészmutatványt: járjon a vízen, változtassa borrá a vizet vagy hasonlók. Akkor talán udvari bűvészként megtartja az életét, holott, mint ismerjük, engedélyt adott, hogy Keresztelő Szent János fejét megkapja Salome a hét-fátyol-tánc után. A Jézus Krisztus Szupersztár ironikus változata a bibliai történetnek.

Nem messze a Holt-tengertől található Heródes vára. Itt tartotta fogságban Heródes Antipasz Keresztelő Szent Jánost, valamint itt táncolta a már említett Hét-fátyol-táncát Heródes fogadott leánya, Salome. A lényege annyi, hogy a végén az utolsó fátyol is elhagyja Salome testét. A meztelenség a zsidóknál halálos bűnnek számított, míg a rómaiak, görögök élvezték a test szépségét. A várat a rómaiak i.e. 60-ban foglalták el. A környékén ma is birkanyájak legelésznek, mint az egykori időkben.

Magát az erődítményt Heródes átalakította páratlan szépségű palotává – Josephus Flavius szerint. Heródes is szívesen látogatta a forró vizű forrásokat a környéken. Azóta a kénes forrás látogatására gyógyüdülő övezet alakult ki. De még a fényes szállodáknál is többen látogatják a sziklákról zuhogó forrásokat. A helybeliek a források oldalágait látogatják, mert a szállodákat nem tudnák megfizetni.

Amman
Jelenleg a Jordán Hasemita Királyság fővárosa. A jelenlegi uralkodó II. Abdullah, nemzeti nyelv az arab. Már az i.e. 2. században elfoglalták a rómaiak, tagja lett a decapolisznak, azaz a tíz város szövetségének. Az erődítmény legmagasabb pontja a bazilika a korai bizánci művészet egyik remeke. A fülkék kialakítása mértani pontosságú. Rövid bizánci uralom után 635-ben foglalták el. A citadella tövében találjuk a több mint 6000 ember befogadására alkalmas színházat, alatta van a folklór múzeum és a jordániai néprajzi múzeum.

A turisták befogadására egyre több modern szálloda épül keleti motívumokkal. A csodálatos és változatos keleti konyha remekeit mindenkinek érdemes kipróbálni, még az ínyencek számára is tartogat kellemes meglepetéseket. A minden luxus-igény kielégítő szállodák elfogadható árak mellett működnek. Az arab kultúrának minden ágazata megtalálható, állandó rendezvények várják a látogatókat. Legközelebbi kirándulásunk Petrába fog vezetni, Jordánia sziklába vésett városába.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4027 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x