Petra, a sziklába vájt művészi város - rózsaszínben
Címlap / Kultúra / Petra, a sziklába vájt művészi város - rózsaszínben

>

Petra, a sziklába vájt művészi város - rózsaszínben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Jordániában járva a legizgalmasabb városhoz, Petrához jutunk, ahol sziklába vésett lakóházakban és templomokban csodálhatjuk meg a kőzetrek világát, ahol az emberi művészet tökéletesen együtt működött a természettel. 

Jordániai utunk során egy beljebb utazunk a mesés Kelet világába, az ókorba. Az Ószövetség szerint Isten Mózesnek a Nebo hegyről mutatta meg az Ígéret Földjét, Kánaánt. Innen el lehet látni egészen Jeruzsálemig, az Ígéret földjére. Mózes hegyén a templomban a belépőket „Béke mindenkinek” felirat köszönti. A mozaikpadlón a természetben élő népek élete: vadászat, halászat jelenik meg gyönyörű színekben. A helyreállításokat a Ferenc-rendi régészeti Intézet irányítja. 2000-ben II. János Pál pápa is meglátogatta a templomot, ennek emlékére ökumenikus szobrot állítottak.

HarmoNet tipp: Jordánia >>

Madaba, a mozaikok városa a Nebo-hegytől tíz kilométerre található. Dávid király itt győzte le az arameusok seregeit. Ma a Szent György templomban található 6. századi világtérképben gyönyörködhetünk, melynek legszebb része a Jeruzsálem-terkép.

Nabateus művészet
A Királyok útján haladva tovább, több mint 700 kilométerre a fővárostól, Ammantól, közeledünk Petrához a titokzatos városhoz. Petrában a természet másutt el sem képzelhető alakzatokat, kontrasztokat hozott létre.

A várost felépítő nép nem tett erőszakot a természeten, ahogyan mi, európaiak megszoktuk, hanem igazi organikus építészetet alakított ki. A petrai sziklastruktúrák elválaszthatatlan egységben élnek a kővel, folytatják és kiteljesítik életét. A Kincstár a tiszta nabateus művészet alkotása. Találunk itt a római, és hellenisztikus elemeket is, átalakítva sajátos ötvözetté. Az épületek az első században készültek. A nabateus művészet virágkora az i.e. 4. századtól a Kr. u. 2. századig terjedt.

A színház is a sziklából van kifaragva. Harminchárom üléssor fogad antik-görög elrendezésben. Előadásokat és szertartásokat tartottak itt.

Építkezés
A petrai épületek többsége lakások, középületek, síremlékek a sziklából lett kifaragva. Belsejükben sétálva felfedezhetjük a különleges vörös homokkő mintáit. Az oszlopsoros templomok mellett épültek a lakóházak és az üzletek. A Temeresz kapun át jutunk el a Kvaszr am In épületéhez. Ez volt a főtemplom, ahol Tusara főisten oltárát láthatjuk.

Szűk oldalvölgyben indulhatunk tovább a kolostor felé. A mezőn tevék fekszenek utasokra várakozva, a sziklába vájt utat leander-bokrok szegélyezik. A kolostor Petra legnagyobb épülete: homlokzata 49 méter széles és 30 méter magas. Nagyobb, mint II. Ramszesz Abu Szim-beli temploma. A homlokzat tetején urnát tartó alak 9 méter magas. A város virágkorában a lakosság száma elérte a harmincezer főt. A lakásokat vízvezetékkel és csatornával is ellátták. Petrában létkérdés a víz, kőbe vágott járatokkal, illetve agyagcserepekkel hordott vizet szállítanak a környező forrásokból. A száraz évszakban ciszternákat is használtak.

A turisták számára színes homokszórással adják vissza üvegekben Petra hangulatát. A területet a beduinok ma is kecsketartásra használják. A sziklába vájt építmények is különlegesen nagy helyet foglalnak el, messzire terjed a város. A királysírok közül is kiemelkedő építészeti alkotás az urnasír, több emeletes, némely fülkéjében szobrokat is találhatunk.

Gazdaság
A város gazdagságát kereskedelmének köszönheti, fő árucikkei a tömjén, a mirha és a szurok. Szőnyegei világhíresek. Bár maga a város a 2. században hanyatlásnak indult, nyelvi kultúrája tovább élt. Nabateus nyelven írták a Koránt is. A 11. században a keresztesek még ismerik a területet, majd feledésbe merül és csak a 19. században fedezik fel újra.

A Szent úton haladva közelíthetjük meg a Magas áldozati helyet. Harmincöt méter magason alakították ki az oltárokat és az obeliszkeket. Itt mutatták be Al Dusához kötődő áldozataikat.

Utunk innen Akabába, a kikötő felé vezet, ez Jordánia leggyorsabban fejlődő városa, itt megpihenünk a télen-nyáron meleg tengerben.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4200 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x