Nekünk több az István a Király, mint az amerikaiaknak a Hair...
Címlap / Kultúra / Nekünk több az István a Király, mint az amerikaiaknak a Hair

>

Nekünk több az István a Király, mint az amerikaiaknak a Hair

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Úgy robbant be a rockopera a magyar köztudatba, mint a legidőszerűbb filozófia, ideológia, sőt, nemzetvallás. Ilyen kétségek között éltünk a nyolcvanas években. A hitünk - ha volt - megromlott, ha nem volt, keresgéltünk ideológiák között; csak azt tudta mindenki, hogy ami van, az nem jó. Leventéék sok mindent elmondtak már, de hiányzott minden mögött a nemzettudat. Miért vagyunk magyarok? Miért vagyunk mindig mások szolgái? Hogyan leszünk képesek beilleszkedni Európába? Annak van igaza, aki kiment 56-ban és felépítette a karrierjét, autóval jött haza házat, kertet vásárolni? Vagy az a magyar, aki itthon vásárolta meg kis hűtőszekrényét? 

István (a király) ugyanolyan dilemmák között lépett elénk 84-ben, mint amik bennünk feszültek. Nem a kinyilatkoztatás szentje volt, hanem egy kötelességtudó, gondolkodó ifjú, aki azt mondta Koppánynak:
– Fogadd el Rómát, és tiéd lesz az ország!


Nem vonult el szép germán feleségével boldog magánéletet élni, Gizella panaszából azt hallottuk, hogy István ideje nagy részét országos gondokkal tölti, holott nagyon fiatal. (Mindez szigorúan a rockopera szerint, az egyház és a történészek István király képe idealizált, vagy részleges, a rockoperában egy ifjúval találkoztunk, aki hozzánk hasonló problémákkal küszködött, és ezért tudtuk őt élő személynek elfogadni – akkor is ha más volt a színész és más az énekes.)

HarmoNet tipp: Gáspár Laci a rockkirály fáraó >>

Lelki kapocs
István, a király lelki kapocs volt azok között, akik maguk nem nyilatkozhattak meg anélkül, hogy munkahelyükön az állásuk veszélybe ne került volna. Ha tanár létemre 84-ben mesélni kezdtem volna a rockoperáról, másnap az igazgató behivatott volna a szakszervezeti és a párttitkár társaságában, és számon kéri, mivel befolyásoltam a gyerekeket tanítási órán. (Ezt más alkalommal meg is tette, mert egy kollégám feljelentett.)

Ámde ott ült a második osztályban Cser András, akiről tudtam, hogy akár első hallásra elénekli nekem az egész rockoperát. András tehát előadást tarthatott arról, amit ő látott, és István (a király) láthatatlan szálakkal összekötött minket, sőt ezután az egész második osztályt. A gyermek azóta egyetemi oktató.

A villamoson olvastam István király törvényeit, s szemben velem egy ismerős úr ült. Szathmáry István egyetemi tanár, dékán – volt még a 60-as években. Felpillantok, ő is az arcomra néz, majd a könyvre, és egymásra mosolygunk. Húsz évvel korábban is értettük egymást, a szemináriumokon egy-egy mondat mindkettőnk számára világossá tette, hogy egy tőről fakad a gondolkodásunk, most István király azt jelenti, hogy az eddig bejárt út se választott el. Rajta keresztül a magyar lélek mélységeit ismertük meg. 


Koppány
Természetesen nagyon szeretjük Koppányt a rockoperában. Minden lázadásunk benne éled újjá, mint Judáséban a Jesus Christ Superstarban. Pontosan tudjuk, mit jelent:

„Nincs visszaút, az ország már a harcra készül…” , s amit indokként felhoz: „idegeneket hív a magyarok ellen segítségül” csak kifogás. Így megyünk bele minden drogba, szenvedélybe, betegségbe. Nem tudunk ellenállni hatalomvágyunknak, egónknak, szerelmünknek (akár három asszony is lehet a szerelmünk). István a koncentrált erő, Koppány - Vikidál Gyula - az örök bukásunk, mert nagyon szeretjük az ellentmondásokat. 

HarmoNet tipp: Ciki: Megint lebukarestezték a magyar fővárost! - Nem túl humoros fellépők a Szigeten >>

A Koppányt játszó ifjú, a tanárokkal, igazgatóval, társakkal szülőkkel dacoló értelmes kamasz tanítványom ajánlotta, hogy tanuljuk meg az István, a királyt. Ő lesz Koppány. Ez a szenvedély vezette az egész osztályt, majd a többi osztályokat is, hogy belevágjunk ebbe a kemény munkába. Napi próbák egész évben, amíg kialakult a „stáb”. Tíz évvel később találkoztunk, s akkor még mindnyájan tudták a szerepüket. Színész csak egyetlen leányka lett: Verebes Linda – nem mi indítottuk erre a pályára, de megvan még a videofelvétel, ahol ő Tordát játssza. Koppány azóta komoly vállalkozó lett, bejárta a világot, mint üzletember. Azt már nem tudták a gyerekek kihagyni, hogy Rékát és Istvánt néhány percre összekapcsolják.

„Édes uram, ó, nézz le reám…”
„Oly távol vagy tőlem, és mégis közel…”
 

Deák Bill Gyula örökérvényű Táltosa „A Társulat”
Végigélveztük a tévében a próbákat, és láttuk, hogy sokakat megihletett a rockopera. Ma már István szelleme kicsit eltávolodott ettől a játéktól, a profizmus került előtérbe. Ma már nem lesz meglepetés, csak felidézés a játék, ahogyan soha többé nem tudtuk előadni mi sem az iskolában. A csoda egyszer csoda volt, s lehet, hogy a mai húszévesek között is lesznek, akiket elámít az első előadás. Mi már hasonlítgatni fogunk, de azt nem hagyjuk ki, mert bár István, a király régen elköltözött, bennünk él, és úgy érezzük mindnyájunknak saját Istvánunk van.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1976 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x