Uluru: az álomidők emléke
Címlap / Kultúra / Uluru: az álomidők emléke

>

Uluru: az álomidők emléke

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Az ősi időkben, mikor a világot még az óriások járták, és alakították két kezük, és gondolataik ereje segítségével, a népek még egész más jelentőséget tulajdonítottak a föld és ég csodáinak, mint manapság. Az álomidőnek nevezett, történelem előtti korszakban - amit az Ausztráliában őslakos törzsek legendáiból ismerünk - született meg az Uluru. Az idők azonban változtak, az őslakosokat azóta a hódítók nyelvén aboroginal néven illetik, az Ulurut pedig Ayers Rock-ként ismerik világszerte. 

Az álomidő
Ausztrália őslakos törzsei, eltérő nyelvük és életmódjuk ellenére kulturálisan hasonlatosak egymáshoz. Az összekötő kapocs, amely a népcsoportok közös gyökerét adja nem más, mint egy közös hitvilág, a mítoszok által rájuk hagyományozott őstörténet, maga az Álomidő. Az Álomidő világképe összekötötte az embereket, a tájat, az állatokat és növényeket, a rituális helyeket, a szellemlényeket és az időt. Az ausztrál őslakosok perspektívájából szemlélve a világ egészen más képet mutat, mint azt városi emberként megszokhattuk. Számukra mind a kultúra, mind a környezet az álomidő eseményeinek terméke. A világ kezdetén az ősök maguk alakították ki a környezetüket, amely máig fennmaradt, amelyben mi is élünk. 


Lépteikkel formálták a tájat, tetteikkel alakították a világot, minden, amit megérintettek, életenergiájukkal telítődött. Ez a magyarázata az őslakosok hitvilága szerint annak, hogy a világot keresztül-kasul borítják ősi szent helyek, ahol kapcsolatba lehet lépni magukkal az ősökkel. Az ősök, miután véghezvitték feladataikat, visszatértek az álomvilágba, és csurungákká változtak. A csurungák az ausztrál bennszülöttek rituális életében megtalálható ovális és geometrikus jelekkel borított fa vagy kőtárgyak, amelyeknek hitük szerint az Álomidő megidézésében van fontos szerepe. Az ősök távoztával ugyanis nem foszlott szerte maga az Álomidő, bár távolabb került az átlagemberektől. A hétköznapi világból akár ma is megidézhető, amelyet rituális események keretében szokás végrehajtani. A táncok, az éneklés, a szent helyek látogatása, a mítoszok életben tartása által élhetik át az ősök ma élő leszármazottai az álmok korának világát. Az Álomidő lényeivel való kapcsolatot segítik a sziklafestmények, a különös hangú zúgattyúk, a testfestés valamint az éneklés és a hangszerek játéka. A kapcsolat mindig könnyebben létrehozható egy rituális szent hely közelében. Az egyik legjelentősebb ilyen hely maga az Uluru.


Nagyobb térképre váltás

500 km múlva találkozunk...
Földrajzi elhelyezkedését tekintve az Ayers Rock Nyugat Ausztráliában található, közel a kontinensnyi ország mértani közepéhez. A legközelebbi város az 500 km-re északra fekvő Alice Springs. A város közelében az őslakosok már 50.000 évvel ezelőtt létezett településének nyomait fedezték fel, így a Nyugat-Ausztrália második legnépesebb városaként számon tartott 26.000 fős lélekszámú – nagyjából Szentendre méretű Alice Springs helyi léptékben igazi metropolisznak számít, még repülőtere is van, amely akár Boeing 747-es méretű repülőgépek fogadására is alkalmas. Nem csoda, hiszen a második világháború alatt katonai repülőtérként funkcionált, itt tankolták fel az északi kikötőkbe tartó repülőgépek zömét. Ha megtesszük a közel magyarországnyi utat a városkából dél felé, és megússzuk a frontális találkozást az egyik „road-train”-nel, az ausztrál sivatagi utakra jellemző hatalmas kilenctengelyes teherautóval, akkor eljuthatunk az Uluru – Kata-Tjuta Nemzeti Parkba, amely 1987-tól az UNESCO világörökség részét képezi. A természetvédelmi övezet látványossága maga az Ayers Rock, amely nevét az első európaitól, az 1873-ban itt járt William Gossétól kapta, aki – nem ismerve a bennszülött Uluru nevet – Dél-Ausztrália akkori főkormányzójáról nevezet el. HarmoNet tipp:
Tökéletes társadalom: a Nagy-korallzátony >>

A hatalmas szikla titkai

Távolról nézve az Uluru egy lapos félbevágott kavicsra hasonlít, amely a semmi közepén hever. A 335 m magas óriási szikla kerülete több mint 8 kilométer, 3-4 óra alatt sétálható körbe. Közelről szemlélve azonnal feltűnik a számtalan eróziós, oldásos üreg, amely még érdekesebbé teszi a képződmény amúgy teljesen sima felületének látványát. Az anangu és a luritja törzsek élőhelyének határán elterülő szikla bizonyára számtalan csatának volt tanúja az idők során, mígnem a fehér ember elzavarta az őslakosokat a területről. Szerencsére azonban a kormány1983-ban a képződményt, és az azt övező területet visszaadta az őslakosoknak, így ők felügyelik a Nemzeti Parkot teljes kiterjedésében. Az Uluru közelében, mintegy húsz mérföldre nyugatra található az 1069 méter magas Olga-hegy, amelyet az őslakosok nyelvén Kata Tjuta-nak hívnak. A hasonló korszakban képződött hegy szintén turistacsalogató látványosság, Ernest Giles, az 1874-ben ott járt felfeldező szerint „Az Olga-hegy csodálatosabb és különösebb; az Ayers-hegy ősibb és magasztosabb.” 


Beszédes nevek
Az Uluru szó jelentése „árnyékot adó hegy”, míg a Kata Tjuta annyit tesz „sok fej” az őslakosok, az anaguk nyelvén. Mindkét elnevezés nagyon találó, és ha már az árnyék szóba került, az Ayers Rock meglátogatására a hajnali és az esti órák a legmegfelelőbbek, hiszen a leggyönyörűbb képét napfelkeltekor és naplementekor mutatja, amikor is vörösben izzik fel a szikla a rávetülő napsugarak hatására. A geológusok szerint a két kőképződmény eredete 600-900 millió évre nyúlik vissza az időben, amikor még a területen a tenger volt az úr. A hegység képződések több száz millió éven keresztül zajlottak, mígnem kiemelkedett a két ma is a felszín felett látható szikla a környező síkságból, ezt követően pedig az erózió formálta, pusztította őket egészen napjainkig. 70 millió éve még sűrű erdőségek borították a ma kopár tájat, a sivatag az utolsó eljegesedést követően vált uralkodóvá a tájon. A kutatók szerint a folyamat felerősödése várható, így – földtörténeti léptékkel nézve természetesen – a közeljövőben az ilyen jellegű hegyek elporladása várható, hogy a későbbiekben új képződmények alakulhassanak ki a helyükön.

HarmoNet tipp: Tökhéjból készített péniszvédő - Óceánia és Indonézia közelről (Fantasztikus képekkel!) >>

Akár az őslakók legendáinak, akár a geológusoknak hiszünk, annyi azonban bizonyos, hogy az Uluru – Ayers Rock és a Kata Tjuta – Olga-hegy olyan csodálatos dolog, amit egyszer az életben mindenképpen látnia kell az embernek, ha a fejét a legtávolabbi kontinensre való utazásra adja.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8575 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x