India: szentek és szégyentelenek olvasztótégelye
Címlap / Kultúra / India: szentek és szégyentelenek olvasztótégelye

>

India: szentek és szégyentelenek olvasztótégelye

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Bőséges folyók, hatalmas hegyek, káprázatos gazdagság és szégyenletes szegénység: itt él egymás mellett minden szín, minden érző lény és azoknak teremtményei, termékei. Ha ágyékkötőben áll egy férfi a hatalmas folyóban, és kézzel fogja ki a halakat, ne képzeld, hogy kevésbé szellemes, intelligens, művelt ember, mint te vagy. Ha szánsz rá időt, mellé állsz a vízbe, elbeszélgethetsz vele a világ leghíresebb bölcselőiről, és lehet, hogy Oxfordban végezte az egyetemet, vagy csillogó szemmel elmagyarázza a pythagoraszi harmónia-elméletet. 

A Gangesz vize a Himalája jégbarlangjából indul. Partjára hozzák a gyógyulni vágyó betegeket, isznak vizéből a szomjas vándorok és gyermekek, beleszórják az elhamvasztott halottak hamvait. Már egykor Nagy Sándor is a mindenség határának nevezte. 

Kumbha Mela ünnepe
Minden tizenkettedik évben, amikor a Jupiter a Vízöntő jelébe lép, ünnepet tartanak Har(i)dwar városban, ahová több millió zarándok érkezik. A zarándokok kicsi papírcsónakokat tesznek a vízre, s egész éjszaka világítanak a mécsesek a csónakokban. Itt minden szent és egyúttal nagyon profán. Az élet az utcákon zajlik, gyalogosok, kerékpárosok és autók lépésben haladnak, felesleges lenne sietni, mert a következő saroknál újra elénk hajtaná a triciklijét egy csomaghordó, akinek intelligens arca, szemei Európában tanáremberre utalnának.

HarmoNet tipp:
Méghogy kaotikus keleti dzsungel. Ha igazán luxusra vágysz, irány Ázsia! >>

Élni és halni szentségben

Benáresz a legszentebb Ganga-menti város, ide jönnek azok az élettől visszavonult öregek, akik teljes békében szeretnének meghalni. A folyó megtisztító ereje megtisztítja lelküket is, hogy megmeneküljenek az újjászületések láncolatától. Itt található a hat kilométer hosszúságú kőlépcső is, amelyen bemehetnek a zarándokok a vízbe. Fákat halmoznak fel a parton, hogy a hullákat elégetve, a lelkek Szágar szigetére jutnak a hullámokkal, ahol Szágar királya várja őket. A parton még kasztonként temetik halottaikat szantálfával, nímfával avagy kőnehezékkel, a folyóba jutva azonban megszűnnek a kasztok. Aki tisztességben vállalta saját sorsát, bármilyen kemény sors jutott neki, az megérdemli a boldog újjászületést. 


Elefánt a folyó-menti vár tövében

A legősibb kultúra élőhelyén állat és ember egyformán jól megfér, nem feltétlenül az anyagi javakat teremtő hasznosság szerint ítélik meg a lényeket. Igaz, a megművelt földek sok életteret elvettek az állatoktól, a kereskedelemben, a pénzvilágban mindig megállták a helyüket az indiai kereskedők, de azt vallják, hogy az állat rokonunk, testvérünk, anyánk, apánk lelke élhet benne, bűn lenne az állatot bántani, ha nem feltétlenül szükséges. Az indiaiak egyben kitűnő katonák is, nem gyávaságból védik az állatokat, hanem az élőlények iránti szeretetből. Elefánt, kecske, tehén bármikor feltűnhet utunk során. Indiainak nem jut eszébe egy szembe sétáló állatról, hogy meg kellene ölni, fogyasztásra alkalmassá tenni, csak akkor, ha ez az indiai ember foglalkozása. (Éttermet vezet.)

India gyémántjai a brit koronaékszerekben
Ha olyan szent volna India, ahogy eddig elképzeltük, nem válhatott volna az angol kereskedők gyarmat-martalékává. Az első kaszt, a brahmanok – meglehet – szemlélődő életformát folytatnak. A második kaszt a harcosoké. Ha egy londoni őrségváltást megnézünk, még mind a mai napig is több a sötétbőrű katona, mint a fehér. A volt gyarmatok lakói jól érzik magukat a brit seregben. Az angol iskolákban is több a színes bőrű gyermek, mint európai. Indiát bizony saját arisztokráciája szolgáltatta ki az angol kereskedőknek. A harmadik kasztba a kereskedők, kisiparosok tartoznak, s a jobb anyagi megélhetésért szívesen vállalták még a hátrányos helyzetű megkülönböztetést is a brit felségterületeken. (Gandhi elégette Dél-Afrikában a személyi igazolványokat, nálunk meg néhány évvel később az utcán igazoltathatott a rendőr, ha akart. Bár lehet, hogy a fiatal fiú így akart ismeretséget kötni velem, fiatal lánnyal.) Még így is többet kereshettek Dél-Afrikában, mint India szegényebb vidékein. A földbirtokosok viszont eladták az országot, ugyanúgy, mint most Kelet-Európát megfelelő juttatásokért. S mindig volt és lesz vevő a „versenytárgyalásokon”.

HarmoNet tipp: Szépségverseny Dharamszalában - a szűzies tibeti leányok a világ csodái lehetnének! >>

Szerzetesek a színes forgatagban
A kasztok átlépéséhez itt a világi életben egy igazi út vezet, az pedig a szerzetesség. A szerzetesi élethez azonban hihetetlen nyugalom, türelem kell, lehetőleg már kisgyerekkortól kezdve, hiszen éppen a legnagyobb ellenféllel kell megbirkóznia az embernek: saját magával. Itt Indiában gyakran találkozhatunk vörös ruhás csoportokkal, akik udvariasak, mosolyognak, mindenre nyitottak anélkül, hogy birtokolni akarnák a megszemlélt világot. Aki arra törekszik, hogy a világban járva minden másodpercét tudatosan valósítsa meg hasonló társak között, anélkül, hogy önmagát bármelyik élőlény fölé helyezné, annak legjobb, ha menedéket vesz valamely szerzetesrendnél; ez lehet Indiában buddhista rend is, amióta a Dalai Láma Dharamsalában él. De már vallások szerzeteseit is megtaláljuk itt békében egymással. 

Modern idők
Indiában nevelkedtek, Londonban, Amerikában tanultak, bejárták a világot és visszatértek hazájukba, ma már eljutott oda az indiai értelmiség színe, hogy a huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelően részt vegyen a világméretű kutatásokban, saját hazájában interneten keresztül. Mindenki megtalálhatja a személyének megfelelő hivatást nemre, korra való tekintet nélkül is. Lassan (nagyon lassan) megszűnnek a családi akadályok a lányok legfelső szintű oktatása terén is, megkereshetik a legjobban járható utat ebben az izgalmas sokszínű világban.

Dobosy Ildikó
Képek: Fóti Péter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5320 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x