Artemisz templomát nem képesek lerombolni! Isteni beavatkozás?...
Címlap / Kultúra / Artemisz templomát nem képesek lerombolni! Isteni beavatkozás?

>

Artemisz templomát nem képesek lerombolni! Isteni beavatkozás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Kétszer pusztították el, harmadszor is felépül. Az ókor nevezetes csodáját ismét életre keltik Törökországban. Míg sok műemléket elpusztítanak, Artemisz templomát helyreállítják, és arra számítanak, hogy a rááldozott pénz hamar megtérül. Úgy tűnik az Isten nagyon szereti ezt a helyet, mert eddig még mindig visszakapta földi otthonát. 

Turistákból él Artemisz is?
Rengeteg turistára számítanak Törökországban, ha elkészül a világhírű epheszoszi Artemisz templom. Az épületet az ókorban a világ hét csodája közé számították, több mint száz évig épült, és kora leggyönyörűbb temploma volt. I.e. a VI. században készítették, ám nem sokáig állt. Az épület 51 méter széles és 105 méter hosszúságú volt. 127, egyenként 18 méter magas márványoszlopok tartották a tetőszerkezetet. A tetőzet cédrusfából, a szentély magas, arannyal és drága festékekkel dúsan feldíszített, csiszolt szárnyas ajtajait ciprusfából készítették. A tervezőmérnök Kersziphrón és annak a fia Metagenészvolt. Az 560-ik esztendőben Kroiszosz, lüdiai király anyagilag is támogatta a templom felépítését. A templom a gondos tervezés és kivitelezés ellenére hamar elpusztult, egy őrült i.e. 356-ban felgyújtotta, és egyetlen éjszaka alatt porig égett. Hérosztratosz, aki a szörnyűséget elkövette, maga is a tűzben lelte halálát.


Az Artemisz tiszteletére emelt templom újjáépítését Nagy Sándor szorgalmazta, aki saját költségén (az akkor ismert világ nagy részét végigrabolta) vállalta a munkálatokat. Ezt az új templomot még nagyobbra és szilárdabbra építették, Nagy Sándor főépítésze, Deinokratész tervezte és irányította a munkálatokat. A hatalmas és rendkívül gazdag templom másodjára is felépült, és jóval hosszabb ideig állt, mint elődje. A templom hanyatlása és pusztulása i.e. 262. esztendőben az erre vonuló gót hordák megjelenésével kezdődött. A gótok kifosztották, és részben lerombolták a pompás épületet. A templom aztán végleg elveszítette jelentőségét, amikor I. Theodosius római császár a kereszténységet tette meg a hatalmas birodalom államvallásává, és elrendelte a pogány szent helyek bezárását. A templomot lerombolták, köveit a környékbeli építkezésekhez használták fel. Mára már semmi nem maradt az eredeti épültből, csak az alapjának nyomai láthatóak és egyetlen felújított oszlop jelzi az ókori csoda egykori helyét.

HarmoNet tipp: A világ csodái >>

A török kormány úgy döntött, hogy most harmadszor is felépítik Artemisz templomát, az eredeti romjaitól nem messze. Az új épület pontos mása lesz az ókori eredetinek, és igyekeznek az anyagok tekintetében is korhűek maradni. Mivel a templom olyan területen épül, ahol gyakoriak a földrengések, a tervezés igen nagy körültekintést igényel. Az építkezést az ENSZ is támogatja, nemzetközi művész csapatot toborzásával, akik a szobrokat készítik el. Az újjáépített Artemiszion valószínűleg rengeteg turistát vonz majd, akik eredeti szépségében csodálhatják meg az ókor leghíresebb templomát, így a költségek gyors megtérülésére számítanak. Ha a vállalkozás sikeres lesz, lehet, hogy a jövőben a többi ókori csoda is felépülhet ismét, hiszen eredetiben már csak a piramisok állnak, a többi régesrég elpusztult.
Eddig azonban csak a történelmi emlékek, a hagyományok számítanak, vallási háttér úgy tűnik, nincs a háttérben...

HarmoNet tipp: Eszeveszett pusztítás Törökországban >>

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4193 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x