130 éves a képeslap - rövid történelem képekkel
Címlap / Kultúra / 130 éves a képeslap - rövid történelem képekkel

>

130 éves a képeslap - rövid történelem képekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Jubileumi születésnapot ünnepel a világ legnépszerűbb papírdarabja, a képeslap. 130 éves pályafutásának nemrég a végét jósolták, ám a szomorú elmúlás nem következett be. A képeslap töretlen népszerűségnek örvend, és a jóslattal ellentétben egyre inkább reneszánszár éli. Rövid képeslap történelem. 

Az első postai levelezőlapokat 1865-ben, az Osztrák-Magyar Monarchiában rendszeresítették, ekkor még csak címzési oldallal, és egy üres hátoldallal. 138 évvel ezelőtt, 1870-ben történt, hogy a sima posta levelezőlap címzési oldalának alsó sarkába egy képet nyomtattak. A július 16-án útjára bocsátott lapocska alsó sarkában egy ágyú mögött álló tüzér volt látható. A francia-porosz háború idején, a német mozgósítás napján készített és elküldött lap volt az első képeslap a történelemben, elkészítését August Schwarz, oldenburgi kereskedőnek köszönhetjük. A kis képeslap a sima levelezőlappal szemben pillanatok alatt sokkal népszerűbb lett, és sorra jelentek meg a címzési oldalon képpel ellátott lapocskák Európában. Méretük és díszítésük nagyban eltérő volt, így sok problémát okozott a postahivataloknak kézbesítésük, és a különböző díjszabások kezelése. 1878-ban a Postaügyi Világúnió szabványosította a levelező- és képeslapok méretét és egységesítette a díjakat. Ekkorra már az egész világon hatalmas népszerűségnek örvendett a képeslap, amely végre egységes formát kapott.

HarmoNet tipp: Képeslap- van, aki gyűjti még? >>

A képeslap formája sokat változott az elmúlt 130 évben: az illusztráció az 1880-as, 90-es években az oldal egyharmadát, felét foglalta el. A fennmaradó felületre lehetett írni az üdvözlő sorokat. A hátoldalt 1905-ig csak címzésre és a bélyeg felragasztására lehetett használni. A századfordulóra már az egész oldalt betöltötte az illusztráció, ám ez megnehezítette az írást: gyakran a képekre került a szöveg. A végső formát 1905-ben kapta meg a képeslap, ekkor került a címzési oldal megosztásra, hogy a fél oldalra a szöveget lehessen írni, míg a képes oldal ettől kezdve csak díszítésre, illusztrálásra szolgált. Ezzel kialakult a klasszikus, mai napig forgalomban lévő hivatalos képeslap. Hazánkban 1896-ig csak külföldi cégek forgalmaztak képeslapokat, a Millenium évében készült el az első magyar gyártmányú képeslap, sőt, rögtön egy egész sorozat. A 32 darabból álló képeslap sorozat a magyar történelem jelentős eseményeit, valamint a legnagyobb magyar városokat mutatta be.


A képeslapok hatalmas népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint, hogy szenvedélyesen gyűjtötték és gyűjtik őket mai napig, egy-egy régi ritka példány pedig vagyonokat ér. Mégis sokkal fontosabbak azok a lapok, amelyeket családok őriznek, régi nagyapák, nagyanyák emlékeiként, a családi történet fontos tanúiként. A szép lapokat régebben cserélték is, és a múzeumok, levéltárak is nagy becsben tartják gyönyörű képeslap gyűjteményeiket. A legutóbbi években, az elektronikus levelezés és a mobiltelefonok elterjedése miatt sokan a képeslapok halálát jósolták, ám szerencsére a jóslat nem vált be. A képeslap manapság ismét reneszánszát éli, bár volt pár év, amikor használatuk drasztikusan csökkent, ám talán pont ezért, érezve hiányukat, ismét egyre népszerűbbek. Elidegenedett, virtuális világunkban a képeslap olyan kézzel fogható ajándék, amit semmilyen villámlevél vagy telefonos üzenet nem képes pótolni.


HarmoNet tipp: Képeslappal szerzett asszonyt magának >>

Az évforduló és a Karácsony alkalmából a Magyar Posta egy különleges ajándékkal kedveskedik
. December 5. és 23. között több fővárosi és vidéki bevásárlóközpontban a vállalkozó szelleműek karácsonyi hangulatú hátterek előtt szerepelve készíthetik el saját képeslapjukat. Az érdeklődők felölthetik a Mikulás, a Hóember figuráját, vagy egy karácsonyfákkal díszített havas domboldal előtt mosolyoghatnak a kamerába. Az elkészült fényképből a helyszínen azonnal kinyomtatják a képeslapot, amit csak meg kell címezni, hiszen a kézbesítés is a Magyar Posta ajándéka.


Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6145 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x