Guge - a buddhista kultúra mentsvára
Címlap / Kultúra / Guge - a buddhista kultúra mentsvára

>

Guge - a buddhista kultúra mentsvára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Eredetileg szanszkrit nyelven írták le a hindu, dzsainista, buddhista tanításokat, hagyományokat, mára azonban elsősorban tibeti nyelven találhatjuk meg a dharamszalai (észak-indiai) buddhista könyvtárban. Egy évezreddel ezelőtt a világ tetején, a Guge királyságban könyveket fordítottak tibeti nyelvre, kinyomtatták őket - Európát megelőzve négyszáz évvel -, és könyvtárat rendeztek be a bölcsesség oktatására. 

Kereskedelem
A Guge királyság egyes barlangjaiban mazsolát találtunk, a környéken azonban nem terem ilyen gyümölcs, csakis kereskedelem és árucsere útján érkezhetett ide. A királyság nem volt elszigetelve, nagyszerű kereskedelmi és kulturális kapcsolatokkal rendelkezett. 

Hódítások
A nyolcadik században a tibeti királyság erős hadsereggel meghódította Nyugat-Kínát. Fénykorában uralma alátartozott a Tibeti fennsík, a mai Szecsuán, még a Tang főváros, Csanghaj sem volt biztonságban. 


Kiépítették a fővárost, Lhassza palotája jelképezte a tibeti királyság hajdani hatalmát. A tibeti törzseket egyesítő király a buddhizmusra akarta áttéríteni birodalma lakóit. Több mint 1000 templom és 30 buddhista intézmény épült. A királyi és arisztokrata családokból sok gyermek lett szerzetes, nagy jövedelmeket ajánlottak fel a templomoknak. Ez talán túl sok volt. Ahogy a királyság buddhista vezetés alá került, úgy gyengült a nemzet gazdasága. Olyan belviszályok alakultak ki, ami rengeteg ember életébe került. Végül magát a királyt is megölték orvul, s ez jelentette az ősi tibeti királyság végét. 

A királyi család elmenekült Lhasszából az 5000 méterrel magasabban fekvő hegyvidékre. Csomagjaikat jakok szállították. 1500 km-t utaztak Lhasszától nyugat felé a fennsíkon, elérték Tibet nyugati végét. Egyetlen füves terület sincs már ezen a helyen, a királyi család kopár vidéken találta magát. A hegyek úgy sorakoznak ma is, mint a katonák. Vajon képesek voltak menedéket nyújtani a menekülőknek?

HarmoNet tipp: Város a világ tetején: séta az örökkévalóságban >>

Az új királyság

A királyi család ezen a vidéken új birodalom építésébe fogott. Ez lett a Guge királyság. Az uralkodó talán újabb merénylettől tartott, így a palota elsősorban erődítményre emlékeztetett. A királyi kastély a szikla tetején volt, ahonnan kilátás nyílt minden irányba. 

Hogy juthattak fel az emberek a királyhoz?
A palotán belül titkos út található, csak ezen keresztül volt elérhető a királyi lakrész. A Guge királyság 700 évig maradt fenn, 16 királya volt. A királyi család nagy jólétben élt, az arisztokraták öltözéke igen gazdag volt a falfestmények tanúsága szerint. A nép a palota alatt barlangokban élt. Több mint 800 barlang található itt. A lakhelyek konyháiban a korom szinte még mindig tapintható. Élelem

De mit ehettek az emberek, amikor a föld itt ilyen terméketlen?
A király első dolga volt, hogy vízi utakat hozott létre. A Szatlecs folyó vizét vezette fel ide. Mire az építkezés befejeződött, megkezdődhetett az árpatermesztés és a szarvasmarha tenyésztés. Ezek után a népesség száma hamarosan 20 ezer fölé nőtt. 

HarmoNet tipp: Ellórá barlangjai - a rejtelmes mély >>

Vallás

1042-ben örökre megváltozott a Guge királyság sorsa. A király meghívta Áthishát, a híres buddhista tanítót, hogy a hanyatlónak indult vallást fölélessze. A Szatlecs folyónál, a hegy tetején megépült az első templom. A templom neve Tóvdin. Ezek után több mint 108 templom épült Nyugat-Tibetben. Ebben az időben keletkezett a legenda Shambaláról a misztikus tibeti királyságról. 

Áthisha a királyok segítségével fölélesztette a buddhizmust.

A mai tibeti buddhizmus legtöbb szanszkrit szövegét ekkor fordították tibeti nyelvre Hatalmas munka volt. Indiában a kilencedik századra a buddhizmus majdnem teljesen eltűnt a politikai súrlódások következtében. De a Guge királyságnak köszönhetően újjá éledt. 

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5650 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x