Kőbevájt legendák
Címlap / Kultúra / Kőbevájt legendák

>

Kőbevájt legendák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Anglia szerte rengeteg mészkőbe vájt alakzat látható. Ezek közül a két leghíresebb az Uffingtoni Fehér Ló és a Cerne Abbasi Óriás. A figurák korát és eredetét mindezidáig homály fedi. A rejtély megoldására rengeteg legenda és elmélet kínál megoldást. A mágikus rejtélyeket pedig nehéz megfejteni.  

Anglia szerte rengeteg mészkőbe vájt alakzat látható. Ezek közül a két leghíresebb az Uffingtoni Fehér Ló és a Cerne Abbasi Óriás. A figurák korát és eredetét mindezidáig homály fedi. A rejtély megoldására rengeteg legenda és elmélet kínál megoldást.

A Cerne Abbas-i óriás
Az egyik leghíresebb és legtöbb vihart kavart mészkő-alakzat a Cerne Abbas-i óriás. Az óriás 55 m magas, jobb kezében egy hatalmas bunkót tart, de híressé óriási, merev fallosza tette, amiért egyesek ősi termékenységi kultuszokkal hozzák kapcsolatba. Ma is tartja magát a hit, hogy ha egy meddő nő az óriáson alva tölt egy éjszakát, termékennyé válik. Mások a jó házasság zálogát látják benne, és úgy tartják, hogyha egy fiatal pár az óriást rejtő domboldalon szeretkezik együttöltött éveik utolérhetetlenek lesznek. Az óriás a pártában maradt lányoknak is vigaszt nyújt: ha rajta alszanak bízhatnak benne, hogy hamarosan bekötik a fejüket.

Egy másik monda szerint ez egy dán óriás, aki lerohanta Angliát, a dombhoz érve úgy gondolta megpihen és lefeküdt szundikálni. Miután elaludt az emberek körberajzolták alakját krétával, így ejtve őt foglyul. Ezután már gyerekjáték volt megölni őt. A legenda szerint néha felébred halottiból, hogy igyék a közelben lévő forrásból. Mások szerint a közelben fekvő monostor szerzetesei vésték viccből a domboldalba, az apát, Thomas Corton, megtréfálására, akit visszaélésekkel vádoltak.

Valamivel tudományosabban szemlélve a dolgokat, két elméletet tudnak felmutatni a történészek. Szerintük az óriás valószínűleg Herkulest ábrázolja, aki nagy helyi ismertségre a Római kor vége felé tett szert. Herkulest ugyanis gyakorta ábrázolták bunkóval a kezében és tigrisszőrmével a bal kezében. A Cerne Abbas-i óriás kezében is van ilyen bunkó és az eredeti rajzon állatbőr is látható a bal kezében.

A történészek egy másik csoportja Taranis kelta istenre esküszik, akit szintén furkósbottal szokás ábrázolni. Ő egyébként a termékenységért felelős férfi isten.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3484 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x