Sziklák, kövek, sztalagnitok a Mammut-barlangban
Címlap / Kultúra / Sziklák, kövek, sztalagnitok a Mammut-barlangban

>

Sziklák, kövek, sztalagnitok a Mammut-barlangban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Az évek hihetetlenül gyorsan futnak, s egy balett-táncos akrobata negyven évesen úgy érzi, új hivatást kellene választania, ha életszínvonalát és alakját meg akarja tartani. Csipkerózsikát már nem táncolhat, de tökéletes kondícióban van, és anyagi helyzete is megengedi, hogy ott vegyen magának szállást, ahol akar, s ehhez nagyon kellemes helynek látszik Kalifornia. Kaliforniának csak az a hátránya, ami egyben az előnye is, hogy senkit se ismer az ember, ha eddig főleg Pesten élt. Marad tehát az Internet a pesti kapcsolatokhoz, s a végtelen Sziklás-hegység a túrázáshoz. 

Katalin jól kiépítette új otthonában társaságát. Mégis, néha szóba kerültek magyar ismerősök, kik közül egynek-egynek olyan szerencséje volt, hogy Katalintól repülőjegyet is kaptak egy látogatáshoz. Az egyik barátnő, Andrea, megemlítette Katinak, hogy látta a nevét egy internetes lapban egy cikk olvasása közben. Megkeresték a cikket, és Katinak ismerősnek tetszett a név. Tehát van valaki az őshazában, aki megemlékezett róla. Utánanéztek a cikk írójának, és kiderült, hogy még telefonszám is van a szerkesztőségben.
  • Hogy meg fog lepődni, hogy Kaliforniából magyarul szólítom meg! – mondta amerikai akcentussal.
  • Az író meglepődött, de azonnal megértette, mi történt, mert már számított ilyen meglepetésre, amikor megírta a cikket. Ezen a néven kevés balett-táncos él a világon.

Ettől kezdve kiépült az ötven éve elfelejtett ismeretség. (Kati nem ismerte volna fel az írót névről, ő kivételes személy volt az iskolában is, az író azonban már akkor elkísérte próbáira, az akrobata-képzőbe, sőt később is közös nyelvtanáruk volt, de azt már Kati végképp nem tudta.)

Út az USÁ-ba

Egyiküknek se esett nehezére összehozni a találkozót. Katalin fizette a költségeket, az író pedig szeretett utazni. Csak azt kellett eldöntenie, hogy New Yorkban akar-e átszállni, vagy előtte még meglátogatja Frankfurtban a nagybátyát – amire eddig nem volt pénze.

Odafelé New Yorkba ment, visszafelé Frankfurti átszállást foglalt. Katalin pedig autóval jött ki érte a repülőtérre. Biztos volt benn, hogy meg fogja ismerni, hiszen megbeszélték, hogy százhetvenhat centis magasságához megtartotta 55 kg-os súlyát, tehát olyan karcsú lehet, mint lány korában volt. Gyönyörű lány volt, most is szép asszony lehet – gondolta az író.

HarmoNet tipp: A hely, ahol az istenek a sziklákba vannak zárva >>

Néhány napig beszélgettek a közelebbi és a távolabbi múltról, de mindketten új célokat szerettek maguk elé tűzni. S amióta Katalin nem táncolt, turistaként járta be a végtelennek látszó amerikai vidéket. Egyikük számára sem volt idegen a gyaloglás, a barlangmászás, tehát csatlakoztak egy barlangász csoporthoz mely Kentucky állam barlangrendszerét járta be. 

Green River
Repülővel közelítették meg a barlangrendszert. Itt találkoztak a csoporttal, és itt kapták meg a felszerelést. Katalint már mindenki ismerte, de nem okozott gondot az író akadozó angolsága sem. Amerikában mindenkit elfogadnak olyannak, amilyennek mutatkozik. Egy sötétbőrű vállas harmincas férfi vezette a társaságot, s jó volt látni, hogy Katalin tökéletesen fegyelmezett, mindent pontosan betart, és úgy hajt végre, ahogyan előre megbeszélik. Teljesen megbízható ember lett a vad, gőgös, iskolában szófogadatlan gyerekből. 


Csónakba szálltak, úgy indultak az Echo Riveren. A Styx Riverrel együtt a Green River két földalatti mellékfolyója a Mammoth Cave –Flint Ridge barlangrendszer alsó szintjét teljesen elárasztja.

A barlangrendszer tágas járatainak alját iszapos, homokos, kavicsos hordalékok borítják; valaha ezek is vízfolyások voltak, melyek a Green Riverben torkoltak. A falakon látható az erózió nyoma, jellegzetes kis mélyedések, ezek mutatják a víz folyásának irányát és sebességét. 

Kutak
Több mint ötven méter mélyre szálltak le egy lépcsősoron. Egy kút mélyén találták magukat. Függőleges aknát láttak a fejük felett, lent pedig ragyogott a víz. Ez a függőleges akna a leszivárgó víz hatására a mészkő legnagyobb repedései mentén alakult ki. Egyúttal bejárat a karszt alsó szintjébe, ahol minden üreget víz tölt ki. 

HarmoNet tipp: A titokzatos piramistemplomok világa >>

Gothic Avenue

Kicsit magasabbra érve látták, hogy innen lecsorgott már a víz és nem töltődött fel újra. Kövekből felrakott oszlopokkal tartják a salétrombányák mennyezetét. Ezt már a kutatók támasztották alá. A föld alatti járatok teteje több helyen beomlott, a felszínükön szakadékdolinák újabb bejáratokat képeztek. A föld alatt az utak olyan kusza hálózatban találkoztak, hogy csak igen gyakorlott vezetővel lehetett őket bejárni.

A salétrom az iszapban és a homokban jelen lévő szerves anyagokban élő baktériumokban keletkezik, s ezt az egyre lassúbbodó folyó ülepítette le.A vizekben mozgásra figyeltek fel, megvilágítva különös halak tűntek elő, melyek vakon úszkáltak
. A sötétben élő halak vakok, színtelenek.

Ámulva álltak meg a Fagyott Niagara megkövesült vízesése előtt, az óriás sztalagnit úgy jelent meg a világításban, hogy valóban víznek képzelték.

A kirándulást egy hétre tervezték, szerencsére bírták mindketten a fiatal csoporttal az utat, nem lehetett panasz a két magyar nyelven társalgó hölgyre, akinek a nyelvét senki se értette, ha nem akarták. 

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2841 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x