E. T. hazatelefonál - Humor a képzőművészetben
hirdetés
Címlap / Kultúra / E. T. hazatelefonál - Humor a képzőművészetben

>

E. T. hazatelefonál - Humor a képzőművészetben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Közismert alakok, a múlt század hírességei, írók és költők elevenednek meg szellemes karikatúrákon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A "Humor a képzőművészetben" című kiállításon különböző gúnyrajzokat, grafikákat és élclapokat tekinthet meg a nagyközönség május 15-től. Így megfér egymás mellett Szabó Lőrinc, Arthur Schopenhauer, Zámbó Jimmy és E.T., a földönkívüli is. 

 

Rendezvénynaptár
Az elmúlt 150 év karikatúráiból válogat a Móra Ferenc Múzeum május 15-én, pénteken 16 órakor nyíló „Humor a képzőművészetben” című kiállítása. Bemutatásra kerülnek a különböző korszakok komikus műfajai a 19. századi élclapoktól kezdve a Nyugat íróinak karikatúráin át egészen a mai kortárs gúnyrajzokig és a 3D-s humoros animációs filmekig.

A karikatúra megszületése a fényképezés előtti időkbe vezet vissza, amikor rajzokkal illusztrálták az eseményeket. Ezekből a rajzokból nőtt ki a karikatúra, más néven gúnyrajz, amely nem csak tudósított, hanem a közvélemény ítéletét tükrözve minősített is gunyoros hangvételével. A műfaj 19. századi legjelentősebb alakja Jankó János, aki az 1868-tól kiadott Borsszem Jankó című élclap vezető rajzolója volt. A kiállításon a Borsszem Jankó mellett más eredeti, korabeli élclapok és karikatúrák is bemutatásra kerülnek.

A huszadik század nagy nyugatos alakjai mellett híres filozófusok és közéleti személyiségek karikatúrái is feltűnnek a kiállításon: Szabó Lőrinc mellett találkozhatunk Arthur Schopenhauer-rel is. A neves filozófus a gúnyrajzok kedvelt céltáblája volt, mivel elmélete szerint a világ és maga az élet is csak egy rossz tréfa.

A tárlaton a „nagy öregek” mellett kortárs művészek alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők. Így többek között bemutatásra kerülnek a fanyar humorú, ironikus szobrászművész, Haraszty István mobilszobrai is, csakúgy, mint Jelenszky László közéleti, aktuálpolitikai gúnyos lenyomatai.

A kortárs karikatúra különleges kifejezői azok a falvédők, melyek napjaink „kincseit” mutatják be a múlt század stílusában. Ezek a hímzett textíliák giccses formában ábrázolják a jelen kultúra ikonjait. Így a kiállítás idejére a Móra múzeumba látogat Zámbó Jimmy és E.T., a földönkívüli is.

 
 
[ 3997 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x