Volt-e valaha a Földön igazság? Angkor
Címlap / Kultúra / Volt-e valaha a Földön igazság? Angkor

>

Volt-e valaha a Földön igazság? Angkor

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-20

A mi fogalmaink szerint ezt bizony nehéz elképzelni. Születésünk óta háborúk, irigységek osztályharcok vettek körbe minket. A khmer kultúrában - Indokínában - az Igazság koráig vezetik vissza a történelmet. Ez volt a Kritajuga, mely 1 728 000 éven át tartott a Földön. Aztán lassan gyengülni kezdett, a szabályok tisztelete már nem volt született adottság...  

A szabályokat viszont meg lehetett, kellett tanulni, de voltak, akik vigyáztak arra, hogy továbbadják a következő generációnak. Az emberek és az állatok képesek voltak egymás mellett élni az erdőkben. Csak annyi fát használtak fel háznak, hogyha esik az eső, betakarja őket. Ehhez elég volt az a fa, ami magától elhullott. 

Entrópia
Az elkorcsosulás folytatódott a harmadik világkor idején. (Dvápara-juga) a szent tudomány még megpróbálta feltartóztatni az igazság erejének hanyatlását, de egyre inkább meghasonlott önmagával is. Szaporodtak a betegségek, a természeti csapások, mígnem beköszöntött a Káli-juga kora. Ez a szörnyű korszak, a világháborúk kora ezer isteni éven át fog tartani (432 000 év), amikor eljön a tisztulás tüze. 

Egy mahajuga 12000 isteni évnek felel meg. Ha a mahajuga véget ér, megáll a jövő kereke, és az emberek arra kényszerülnek, hogy újra és újra visszatérjenek a tetteik által megszabott létezésbe. Trimurti

A kisugárzást, a megtartást, a feloldást három istenség irányítja, de ezek az egyetlen tökéletesség megnyilvánulásai, nem függetlenek egymástól. Ők Brahma, Vishnu és Síva. Brahma a világ kisugároztatása. Vishnu a védelmező, ő egyben Krishna és Ráma. Síva lesz, aki kormányozza egykor a világ felbomlását és az új világ születését. A khmerek őt Szadasívaként öt fejjel ábrázolják, amely szimbolizálja a föld, víz, levegő, tűz, éter térségeket, a világtájakat a zenittel.

Linga
Ő az istenség nemzőképessége, a világ tengelye, központja, mely a termékenység biztosítékaként került a khmer kozmológiába. Minden istenségnek van társnője is, Brahma felesége Szaraszvati, Vishnué Laksmi, akit Virágzásként is emlegetnek. Síva felesége a jóságos Paravat, hozzá fohászkodik az, akinek segítségre van szüksége. Linga tehát örökké működésben van.

HarmoNet tipp: Copán: Maja monolitok - emléke halhatatlan >>

Minthogy az istenek korában még ember és állat jóindulattal viseltetett egymás iránt, az állatok se maradhattak ki az istenek országából. Az elefántfejű Ganésa, a majmok, a kisegér, a vadkan mind társai az isteneknek és egykor az embernek is társai voltak. 

Angkor
Időben és térben nagyon messzire távozunk korunktól és világunktól. Ma Indokina az imperializmus által tönkretett világ, éppen azt a filozófiai nyugalmat vesztette el, amelyben a buddhizmus és a hinduizmus testvérként fért meg egymás mellett, mindkettő a megbékélést szolgálta, s melynek maradványai ma már csak szobrokban, épületdíszekben maradtak ránk.A 9-13. században jött létre Indokina történelmének aranykora a mai Kambodzsában, Laoszban és Thaiföldön
. Amikor még minden földi lény pontosan tudta a saját helyét, senki se siettette, saját temperamentumának, képességeinek megfelelően tehette azt, amire született. Templomaikat kőből és téglából építették, domborműveiken felismerhetjük az égi és a földi élet minden momentumát. Az égieknek érdemes volt a földre lejönni, hiszen olyan lakhelyet készítettek nekik, ahol méltóképpen megidézhették őket, és a legendáik szerint az égiek kifejezték hálájukat, mert segítették az emberi világot.

A templomépítmények szigorú mágikus-szimbolikus előírások szerint épültek, a földre vonzották az isteni erőket, és az uralkodót az istenek közé avatták. (Ugyanebben a korban ajánlotta fel Magyarország király a koronát Szűz Máriának.) Az uralkodó istenként való tisztelete az ősi indokinai kultuszból alakult ki.

HarmoNet tipp: Guge - a buddhista kultúra mentsvára >>

Az indiai befolyás alapvető volt a khmer civilizáció számára
, az indiai kulturális és gazdasági ismereteket a helyi igényekhez alakították, így hoztak létre egy sajátos khmer kultúrát. Ugyanakkor már az ötödik században megjelentek a Buddha-szobrok, melyek átszellemültséget, lágyságot tükröznek.

Maitréjának, az eljövendő világ, a szeretet Buddhájának szobrai jól felismerhetők magas kontyukról, mely egyben a sztúpát is képviseli, ami emlékmű-ereklyetartó. Női és férfiszobrok egyforma mennyiségben maradtak fenn, hiszen eredetileg Buddha nem tett különbséget a tanítványok között. Már életében több női szerzeteskolostor alapult.

Gazdaság
Kambodzsa gazdaságát elsősorban a rizstermelés jelentette. Ennek megfelelően víztározókat is kellett építeni. Legnagyobb víztározója Nyugat-Baraj, melyet a 12. században építettek. A tározó közepén, mesterséges szigeten templom áll, benne Vishnu pihen szent állatán, a kígyón. Buddhizmus

Kezdetben a tömegeknek szóló Nagyszekér volt a tanítások középpontja, a birodalom hanyatlásával a zártabb, keveseknek szóló tanítás terjedt el, a Théraváda. A Megvilágosodottnak a cakravartinnal, a legnagyobb világi hatalommal való azonosságát hangsúlyozták. 

Hanyatlás
1430-ban egy thai uralkodó behatolt Angkor síkjára, ostrom alá vette a várost és elfoglalta. Ettől az időtől kezdődik Angkor elhagyása és hanyatlása.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6412 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x