Fedetlen kebellel születéstől a sírig
Címlap / Kultúra / Fedetlen kebellel születéstől a sírig

>

Fedetlen kebellel születéstől a sírig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Angkor lakói, a khmerek, mind a nők, mind a férfiak fedetlen kebellel jártak. A mindennapi életről az épületeket és edényeket díszítő domborművek adnak számot. A köznép házai cölöpökre épültek keményfából építették a cölöpöket, és a fa kivágásáért engesztelő és áldáskérő áldozatokat mutattak be. Az arisztokrácia fallal körülvett kőházakban, palotákban lakott. A 9-13. század között bontakozott ki Indokina történelmének egyik leghatalmasabb, lenyűgözőbb államalakulata: a khmer birodalom.  

A ma Angkorthomként ismert hatalmas fővárosnak közel egymillió lakosa volt. Falain belül volt a királyi udvar, itt laktak a papok a magas rangú katonák, a hivatalnokok, míg az egyszerű lakosság egy része a megerősített falakon kívül élt. A fal oldalai három kilométer hosszúak, és száz méter széles hat méter mély vizesárok veszi körül. Négy kapun lehetett bejutni a fal mögé, az ötödik kapu, a Győzelem Kapuja a Királyi térhez, a Palotához vezet. A vizesárkok, a kanálisok a tisztavíz szállító és levezető csatornák mind laterit-borításúak voltak, és ez volt Indokina legfejlettebb vízvezetékrendszere.  

A férfiak és nők a házon belül csak egy derekukra csavart rövid kelmét viseltek, amikor kiléptek a házból felvettek rá egy hosszabbat, de felsőtestüket fedetlenül hagyták. Ruháik alapanyaga gyapot volt, kézzel fontak. A textilt drapériaszerűen helyezték magukra, nem ismerték a varrást. Mégis volt hímzett kelméjük, a thai és a csampai birodalmakból exportálták a gazdagabbak. A hímzésmintát a társadalmi rang szabta meg, növényi festékkel színeztek. Kecskeszőrből is készültek anyagok, de Kínából selymet is szállítottak. A viselet tehát elég egyszerű volt, ezért ékszerekkel díszítették magukat.  

Szampot és szarong
A férfiak a kelmét áthúzták a lábuk között, ez volt a szampot, így könnyebben mozoghattak nehezebb terepen is. A nők bokáig érő lebernyegét oldalt vagy elöl csomózták meg. A szampot és a szarong csomózási módjai, a drapéria esése értékes adalékokkal szolgált a szobrok keletkezési idejének meghatározásához. Aszerint, hogy mely korszakban viselték, a szampot térdig is érhetett, de combközépig is. A zseb a többszörösen legyezőszerűen összehajtott szövetszélekből alakult, melyet a bal combon rögzítettek.A harci jeleneteken különféle vértek láthatók
, van, ami csak a mellkast védi, van, ami csípőig leér. Angkorvat és Bajon domborművein a legfőbb méltóságok virághímzéses, libegős szárnyú szampotot viselnek. A szarongot díszcsomóval viselték, derékon rögzítve. A redőzött szarongot később hímzéssel is díszítették.  

Ékszerek
Az ötvösművészetnek köszönhetően bonyolult mértani és növénymintás díszítésű ékszereket hordtak fedetlen keblükön. A diadémokat hátul, a tarkójukon kapcsolták össze. A fülcimpa megnyúlt a hosszú fülbevalóktól. Ékes nyakláncok, karkötők, bokadíszek tették teljessé az ékszerek skáláját. A kezdetben egyszerű drapériacsíkból álló öv az évszázadok során finom ékszerdarabbá alakult, melyet kisebb láncok, függők díszítettek, elöl csattal, hátul szalagcsokorral záródtak.  

HarmoNet tipp: Volt-e valaha a Földön igazság? Angkor >>

A domborművek szerint nem viseltek lábbelit.
Hajukat kontyban hordták, tömött fonatokat készítettek, azokat tornyozták fel. Arcukat szerették kivilágosítani arcfehérítő porral, talán gyantálfaporral. Lehet, hogy tenyerüket, talpukat pirosra festették, mint az indiai nők, s a férfiak közül csak a király. A férfiak hullámosra pödörték a bajuszukat, és divat volt az arcot keretbefoglaló kis szakáll.  

Szobrok
Minthogy egy évezred választ el minket Angkortól, csak műalkotásokon keresztül tanulmányozhatjuk életüket. A szobrok arcán szinte mindig valami sajátos belső mosoly leng át, az égi urak rejtélyességét, távolságtartását hangsúlyozzák. A férfialakok karcsúak, kerek arcukon mosolyt látunk.

A női ábrázolások meg sem közelítik az indiai kicsapongónak tetsző szobrokat. A khmer környezetben teljesen ismeretlen az az erotikus jelleg, amellyel gyakran találkozunk a hindu ikonográfiákon. A dúskeblű nők sima szarongot viselnek, melyet köldökük alatt kötnek meg.

HarmoNet tipp: Egy misztikus világ titkai: életről és halálról >>

A khmerek sokat adtak a tisztaságra, gyakran megfürödtek a csatornákban, mivel meleg éghajlaton laktak, nem volt szükségük zárt fürdőkre.  

Angkor az őserdők mélyén századokra feledésbe merült, csak a 19. század végén fedezte fel Európa.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2214 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x