Hogyan juthatunk el a Potala palotába?
Címlap / Kultúra / Hogyan juthatunk el a Potala palotába?

>

Hogyan juthatunk el a Potala palotába?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

Csak Pekingen keresztül. Ha türelmesen kérvényezzük, már közel egy hete módunkban állhat Kínán keresztül Tibetbe jutni. Elkészült a felújítás, melyben 189 ezren vettek részt, minden tökéletes kézimunkával készült, mint egykoron a tizenhetedik században, amikor építették. Örülhetnének a tibetiek, de ők csak mosolyognak, mint a palotában elhelyezett Buddha-szobrok. 

Milliókat hívhatnának felkelésre, hogy a Dalai Láma elfoglalhassa méltó helyét, s a börtönviselt tibetiek gyógyíthassák sebeiket. Ők azonban a világbékét hirdetik, s a háromszáz éves felújított palotában a kínai kormányzat uralkodik.

A tengerszint fölött 3560 méterrel magasodik a Potala palota fehér és arany épülete, mintha a sziklából emelkedett volna ki. Egykor a dalai lámák otthona volt, most múzeum lett: a gazdagok számára Pekingen keresztül látogatható. Labirintusszerű termeit számtalan ajtó, folyosó kapcsolja egymáshoz. Falképek, színes selyemhímzések – tankák – és húszezer szobor díszíti. 

Igen kevesen juthattak be a Palotába az évszázadok alatt, de néhány, számunkra fontos személy egyszerű szerzetesi ruhába bebocsátást nyert. Sárospatakról indult el egy jezsuita szerzetes a tizenhetedik században, s amerre járt, annak a népnek a ruháját hordta, annak a népnek a nyelvén beszélt. Csak egy kis kereszt volt az övén, az jelezte, hogy európai keresztény. A neve is csak szerzetesi név volt: Novalis. Gyalog ment, és mindent lerajzolt, hírt vitt a Vatikánba a világ tetején élő szerzetesekről. Később a mi Körösi Csoma Sándorunk szerkesztette meg a Tibeti – angol szótárt, tibeti nyelvtant, de a Palotába nem érkezett meg, csak a tibeti kolostorokba, s végül Dardzsilingban helyezték a testét örök nyugalomra.


1904-ben lezárták Tibet határait a külföldiek elől, hiszen világosan látszódott, hogy a turisták, tudósok, kereskedők után a katonaság is helyet kér, s közel az idő, hogy Indiához hasonlóan elönti az imperialista gyarmatosítók áradata: tűzfészekké válik, mint az egész Távol-Kelet. 

Kína
Az európai gyarmatosítástól azután Kína „mentette meg” 1951-ben, kegyetlenebbül, mint bármelyik gyarmatosító, és ezzel a Dalai Lámának menekülnie kellett, ha nem akarta magát és népét teljesen kiszolgáltatni. A kommunista Kína éppen a szellemi központot akarta megszüntetni, mint tette azt a kommunizmus mindenütt, ahogy tért hódított: kolostorokat raboltak ki, és szerzeteseket vetettek börtönbe évtizedekre.

HarmoNet tipp: Hét év Tibetben >>

Alexandra David-Neel

Az első női felfedezőnek köszönhetjük, hogy Tibet belső életéről leírást kaptunk. Ez a francia írónő 1923-ban hónapokon tartó hosszú  gyaloglás után megpillantotta a Nagy Palotát. A tiszta kék ég háttere előtt kirajzolódó aranyszínű tetőkről fényszikrák repkedtek szerteszét, mintha az egész épületet lángkorona fedte volna be. A tibeti néphit szerint a Buddha-hegyéről elnevezett palota – Potala – természetfölötti módon egyetlen éjszaka épült fel. A Potala az istenek műve: felépítése meghaladja az egyszerű halandók képességeit. 

A Nagy Nyugati Csarnokban ma is látható a legnagyobb sztúpa, mely az V. dalai lámáé. (A dalai „óceán”-t jelent mongol nyelven, a láma pedig „újjászületett”-et tibeti nyelven, és az összetételt általában „a Bölcsesség Óceánja”-ként sok szerző félrefordítja. A tényleges titulust a mongol uralkodó Altan kán ruházta Szönam Gyacora 1578-ban, a teljes mongol cím így hangzik: „a csodálatos Vadzsradhara, erényekkel ékes ragyogó óceán”.)

A sztúpa szantálfából készült 15 méter magas építmény, négy tonna arany borítja, az ezüst „jakvalámpák” finom fényében szinte felizzik. Felületét gyémántok, zafírok, rubinkövek díszítik. Istenkirályok

A jelen Dalai Láma, Tenzin Gyatso, többször adott Kalacsakra beavatást Európában is, hogy lelkileg előkészítse a „nagy béke idejét”. A svájci Rikon községben találkozhattunk vele 1985-ben, s azóta él Tar községben Magyarországon egy beavatott láma: Ngawang, és a rezidens tanító: Láma Csöpel. A Dalai Lámával való találkozás nagy kegyelem volt a hívő buddhistáknak, kezét, ruháját megfoghatták, egy magyar kisgyermeket személyesen megáldott kezét a gyermek fején tartva. 

A buddhista hit szerint a Dalai Láma maga Avalokitesvara, a könyörületesség buddhájának megtestesítője, a hivatalos világ Béke-Nobel-díjjal jutalmazta életművét. 1959-ben el kellett hagynia Tibetet, Indiában Néhru miniszetrelnök jelölt ki a tibeti szerzetesek számára olyan országrészt, ahol a tanítást folytathatják

HarmoNet tipp: Dharamszala szerzetese >>

A palota sorsa

Tibetet a kínai csapatok feldúlták, sok buddhista könyvet elégettek. Mára azonban a Kínai Népköztársaság olyan gazdagságra, hatalomra jutott, hogy ezt a csodás palotát is méltóképpen képes helyreállítani, nemzeti kinccsé emelni. A tibeti nép továbbra is a Dalai Lámát tartja szellemi és lelki vezetőjének, de a kapitalista merkantilizmus szelleme megmentette a palotát a pusztulástól, és Tibetben is egyre többen élnek modern életformában.

Potala TEApalota
A HarmoNet munkatársainak kedvenc teázója. A Lovag utca és a Jókay utca sarkán található,  és ha egy kis igazi tibeti teára vágysz, akkor látogass el ide te is. Ide ugyanis nem Pekingen keresztül vezet az út. 

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7611 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x