Hölgyek hőlégballonban - csak nem átlagos csajoknak!
Címlap / Kultúra / Hölgyek hőlégballonban - csak nem átlagos csajoknak!

>

Hölgyek hőlégballonban - csak nem átlagos csajoknak!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Vannak nők, akik úgy gondolják, semmi se lehetetlen számukra, még nehéz körülmények ellenére is. Egyszerűen így születtek, s bár egy ideig a környezetük megpróbálja fékezni őket, a környezetet is legfeljebb legyőzendő akadálynak látják, és eszük ágában sincs megfogadni a féltő tanácsokat. Ha izgalmasnak, érdekesnek, vagy egyáltalán jónak tartanak valamit, azt megcsinálják, és különös módon, az előzőleg ellenkező rokonság egy idő után helyesli a szándékaikat. 

Ha figyelmeztetik őket, hogy nőnek nem való, amit elterveztek, azt felelik:
  • Én nem olyan nő vagyok, mint a többiek.

S valóban. Nem „olyan”,  mint a szokásos „nő”, hanem ember, és teljes jogú emberhez méltóan viselkedik. Amikor olvasunk Marie Marvingt szédítő teljesítményeinek listájáról, egy egyszerű, természetes felsorolást látunk:

1911-ben női vitorlásrepülésben első helyzett lett. De az ezt megelőző évben női galopp-versenyen indult, sőt, már 1906-ban Párizsban megdöntötte az mellúszás rekordját, majd a világ legjobb hegymászóinak sorába emelkedett (lába erejével).

Marie Marvingt
A hírekre éhes amerikai újságírók megkérdezték, hogy azonos-e azzal a Marieval, aki 1905-ben lokomotívot és gőzhajót is vezetett, s ő mosolyogva felelte: természetesen azonos, s miért ne próbálna ki mindent. Aztán elmeséli, hogy kenuval utazott Németországba Párizstól Koblenzig.


Tizennégy éves volt, amikor elvesztette szüleit, és ő gondoskodott négy kisebb testvéréről, kiválóan megtanult főzni. Így hát benevezett a Cordon Bleu-versenyre, s nyereményéből futotta különös hobbijainak fedezésére, s testvérei taníttatására. Vagyis: az akadályok csak megoldandó feladatok számára, így a segítséget is megszerzi hozzá.

A modern asszony modellje
A női egyenjogúság országában, Amrikában különösen érdeklődtek a korabeli újságírók Maria iránt. Riporterek keresték fel, hátha megtudják a titkát, miért ilyen szerencsés a veszélyekkel szemben. Cikkekben méltatták, miszerint ő a legkülönösebb hölgy Jean d’ Arc óta. Amikor léghajóba szállt, már ezrek kísérték minden mozdulatát. 

Út az angol partok felé
1909. október 26-án felemelkedett a Shooting Star hőléghajóval Kelet-Franciaországban, Nancyban a kiállítási parkból. Léghajóknak több alosztálya is, azaz típusa van. A levegőnél könnyebb gázzal töltött léghajók mellett hőléghajók is léteznek. Ezeknél a felhajtóerőt, a hőlégballonokhoz hasonlóan, kizárólag a meleg levegő adja. Ha egy hőlégballonra egy motort szerelünk egy légcsavarral, akkor már a hőléghajónak hívjuk. (Az első sikeres léghajó terveit a magyar származású Schwarz Dávid készítette. Az ő terveit vásárolta meg Ferdinand von Zeppelin, aki híressé tette a léghajózást a világon. A róla elnevezett léghajótípusok voltak az első kereskedelmi személyszállító repülőeszközök. Abban az időben csak hidrogént használtak a léghajók feltöltésére, ami nagyon tűz- és robbanásveszélyes. Emlékezetes a Hindenburg katasztrófája, ami megtörte a léghajók sikeres pályáját.)


Két ember volt ezen a hajón: Maria és Colonel Emil Garnier. Észak-kelet Franciaország felett átrepülve Belgiumnak, majd Hollandiának vették útjukat. Éjszakára érkeztek az Északi- tengerhez veszedelmes körülmények között: a gondola ötvenkétszer érintette a vizet. Egy hózivatar közepébe kerültek, majd a szél az angol partok felé vitte őket. Suffolknál érték el az angol partot. Szerencsére sikeresen landoltak, s még sokáig megrendült lelkiállapotban voltak, mert olyan gyorsan haladtak a viharban, hogy nem voltak képesek pontosan navigálni. Olyan alacsonyan repültek, hogyha hegyek lettek volna a közelben, bizonyára szerencsétlenség történik. 

Emil Garniert leütötte egy fa, ami miatt egy három kilométerre fekvő faluba kellett szállítani. Annál nagyobb volt a lelkesedés az égből leszállt asszony iránt; nem akarták elhinni, hogy Franciaországból jött keresztül a viharos tengeren. Képtelenség volt elképzelni is, hogy tizenegy és fél órát töltöttek a hullámok felett Hollandiától Angliáig. Maria minden kérdésükre válaszolt, és körülrajongott sztárrá vált az angolok között

Maria Marvingt folytatta a repülést. Úgy nevezték: a veszélyek menyasszonya. Magáról pedig úgy nyilatkozott: „Micsoda gyönyörűség az ég felé, az ismeretlen felé megnyílni.”

Ő volt az első asszony, aki a levegőnél nehezebb gépbe ült: 1909-ben Hubert Lathammal repült, aki Bleriot riválisa volt a Csatorna átrepülésében

Hamarosan egy másik asszony is követte Mariát: de Laroche bárónő. Jó barátság alakult közöttük, s más hölgyeket is sportra ösztönöztek, s megalapították a Női Kupát női versenyzők számára.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2197 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x