A karrierálmok leggyorsabbika: Hollywood
Címlap / Kultúra / A karrierálmok leggyorsabbika: Hollywood

>

A karrierálmok leggyorsabbika: Hollywood

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

Sokak szerint Hollywoodot a magyarok építették. Mások szerint mindenkiben folyik egy kis magyar vér aki valamire is vitte az életben, tehát a sztárokban is. Most megtudhatjuk, hogy ki is magyar a hollywoodi gáton-ki futott be hollywoodi karriert, és hogy mit is láthatunk az álmok földjén. 

Sokak szerint Hollywoodot a magyarok építették. Mások szerint mindenkiben folyik egy kis magyar vér aki valamire is vitte az életben, tehát a sztárokban is. Most megtudhatjuk, hogy ki is magyar a hollywoodi gáton és hogy mit is láthatunk az álmok földjén.

Híres magyarok
A magyar, illetve magyar származású filmesek a tízes évektől kezdve meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be a filmművészetben. Kirajzásuk Magyarországról több nagy hullámban történt. Az első úttörők, mint Adolph Zukor és William Fox, a századforduló környékén léptek partra Amerikában, de tömegesen „aliáztak” a tehetséges magyarok a Tanácsköztársaság idején, a 20-as, 30-as évek politikai túlkapásai elől és persze 56 után. Persze nem csak a magyarok a 20-as években annyian hallgattak az „álom” hívó szavára, hogy külön a 2 hét alatt sztárrá válni vágyó fiatal lányokat segélyező szervezetek alakultak megmentendő ezeket az antisztárokat az éhenhalástól.
A híres magyarok rész elején essék szó arról a három férfiról, aki talán a legtöbbre vitte Hollywoodban. Jellemző módon mindhárom producerként, illetve stúdióvezetőként tevékenykedett Adolph Zukor (Zukor Adolf) a Famous Players, majd a Paramount, William Fox /Friedman (Fuchs) Vilmos/ a Fox, és Joe Pasternak (Pasternak Jakab) a Universal, majd az Metro-Goldwyn-Mayer filmgyár mindenható uraként írta be nevét a filmtörténetbe. Zukor és Fox még a mozi hőskorában került kapcsolatba a filmmel, és jól látta meg a benne rejlő üzleti lehetőséget. S ami lényeges: tehetségük is volt ahhoz, hogy megvalósítsák elképzeléseiket. A döntő lépés a forgalmazás megszervezése, megszerzése volt: a filmüzletben is megjelent a nagyipari módszerek alkalmazása egy kézbe került a gyártás, a forgalmazás és a mozihálózat, amely megteremtette az alapot ahhoz, hogy az amerikai film megjelenjen, rövid időn belül megvesse lábát a nemzetközi piacokon, és kialakítsa máig is fennálló monopolhelyzetét.

A "nagy generáció"
Ha az időben visszapillantunk, különösen szembeötlő, mennyi magyar, illetve magyar származású filmes dolgozott Hollywoodban. A hollywoodi "nagy generáció" tagjainak sorába tartozik Kaminer Miksa, azaz Kertész Mihály (Casablanca), a késõbbi Michael Curtiz, Cukor György (George Cukor: My Fair Lady) és Rózsa Miklós (pl. a Ben Hur zeneszerzője). Ha Kertész Mihály csak a mitikussá vált Casablancát (1943) forgatja le, akkor is örök időkre beírta volna magát a filmtörténetbe. Persze a rendezőkről: Fejős Pál, Székely István és Andrew Martonról se feledkezzünk meg.
Itt, a rendezõk között említsük meg, hogy a magyar rajzfilmesek is letették a névjegyüket. Közülük is kiemelkedik John Halas (Halász János), aki pótolhatatlan érdemeket szerzett az angol rajzfilmmûvészet megszületésében, illetve nagykorúvá válásában, valamint a groteszk látásmódjáról ismert Jean Image (Hajdú Imre), a francia rajzfilm egyik legjelentõsebb alakja. Az újak közül az Oscar-díjas Rófusz Ferencet kell megemlítenünk, aki ma már a kanadai filmipart erõsíti.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 10118 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x