Haiti, a vudu hazája
Címlap / Kultúra / Haiti, a vudu hazája

>

Haiti, a vudu hazája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Vudu varázslatok - mítosz vagy valóság? A vudu mágia őshazája Haiti számtalan titkot rejt. Vudubaba és szerelmi kötés, átok és rontás... de mi az igazság?  

Haiti titokzatos vidék. A lakosság 80%-a keresztény katolikus, és 10%-a vudu hívő. A legszegényebb országok egyike, az egy főre eső jövedelem itt mindössze 360 dollár. A lakosság fele analfabéta. Az átlag életkor a szigeten 56 éve. Az országban kb. 600 orvos és 50 ezer vudu pap gyógyít. Fő export cikke a szizák, a cukornád, a kakaó, a kévé és a banán. Alig van ipar a szigeten.

Az ország csodálatos fekvésű, így bevételének 20% -az idegenforgalomból származik. A sziget Nagy-Antillák második legnagyobb szigetén Hispaniolán, annak kisebbik, nyugati felén fekszik. A Dominikai köztársaság szomszédságában. Az őslakos indiánok Aytinak, vagyis "hegyes vad vidéknek" nevezték, mivel a terület háromnegyedét hegylánc alkotja. Haiti központi láncaitól a legjelentősebb, Artibonite folyó mélyedése választja el. Itt fekszik 50 méterrel a tengerszínt alatt a Saumatre tó. Haitihez két külön világot alkotó sziget tartozik, Tortue és Gonáve.

Haiti Kolombusz óta 
Első európaiként Kolombusz kötött ki haiti partjain, és nem tetszett neki túlságosan a vidék. Tourte (vagyis a teknősbéka) szigetén a tizennyolcadik századtól éltek francia telepesek. Később angolok és hollandok csatlakoztak hozzájuk, de a haiti lakosságot ez enm sokban érintette, békességben éltek. Elsősorban vadászatból és állattenyésztésből tartották el magukat, néha kalózkodtak a környező vizeken. Sajátos, szabad európai törvények nélküli társadalmat alkottak. Nem háborúztak, elsősorban bőrrel és hússal kereskedtek. 

Rabszolgaság és erőszakos keresztény hittérítés 
Nemsokára a sziget csoporton a rabszolga munkára alapuló cukornád és kávéültetvények vették át az uralmat és az európai ember új törvénye vált mérvadóvá. Ez lett a Föld máig leggazdagabb gyarmata mivel a világ kávétermésének 60%-át itt termelték meg. A 450 ezer rabszolga 85 ezer földbirtokos tulajdonában dolgozott. 500ezer hektáron dolgoztatták őket. 

A karibi térség alig kevesebb, mint másfélmillió feketéjének egyharmada haitin élt. Ez magában rejtette a folytonos zendülések, belső lázadások állandó veszélyét. A tizennyolcadik században a haitin élő őslakosságot a néger kultuszok és ősvallást elnyomó exkluzivista kereszténység között egyre nagyobb lett a távolság és a valós összeütközések száma is megnőtt. Ezt tetézte, hogy az árucikként kezelt rabszolgákat arra kényszerítették, hogy 8 nap alatt vegyék fel a kereszténységet, és betiltottak minden nem keresztény kultuszt. 

A tizennyolcadik század közepén egyre több rabszolga szökött meg a kegyetlen kínzások elől, és vett részt a haiti négerek felszabadító harcában. A felkelések vezetője egy Makandal nevű nemes afrikai férfi lett, akit rabszolgának adtak el a szigeten. Ez az iszlám hitben nevelkedett próféta sámán szabad elvű gondolataival a feketék példaképévé lett. Bár Limbe főterén nyilvános máglyán égették el, a néphagyomány szentté magasztalta és neve szinte hetek alatt bekerült és mai napig tartja magát a vudu rítusok között. Az ő nevében esküdtek igazságra és bosszúra. 

Az első szabad néger állam: Haiti 
A vallás mellett a rabszolgák önálló nyelve a kreol is segítette a haiti nemzet összefogását. A Haitin kialakult fekete-fehér és gazdag-szegény ellenes politikai bonyodalmak még tovább nehezítették az összefogást és a felszabadulást. Végül Gonaives városában 1804-ben Haiti néven kikiáltották az ország függetlenségét. 

Ez lett a világ első néger köztársasága és Latin-Amerika első független állama. Haitit nemsokára elhagyta a katolikus egyház, csendesen leépült a gazdaság és a harcok során tönkre mentek az ültetvények. Ami nem változott jelentősen: A Vudu minden kultúra minden mágikus elemét beolvasztotta.

Az első szabad néger állam: Haiti 
A vallás mellett a rabszolgák önálló nyelve a kreol is segítette a haiti nemzet összefogását. A Haitin kialakult fekete-fehér és gazdag-szegény ellenes politikai bonyodalmak még tovább nehezítették az összefogást és a felszabadulást. 

Végül Gonaives városában 1804-ben Haiti néven kikiáltották az ország függetlenségét. Ez lett a világ első néger köztársasága és Latin-Amerika első független állama. Haitit nemsokára elhagyta a katolikus egyház, csendesen leépült a gazdaság és a harcok során tönkre mentek az ültetvények. Ami nem változott jelentősen: A Vudu minden kultúra minden mágikus elemét beolvasztotta. 

Haiti ma 
Haiti ma szegény, de szabad ország. Hivatalos nyelve a kreol. Az önálló nyelv ma az identitás fontos része. A katolikus misék is ezen a nyelven folynak a szigeten. Elvben a franica nyelv is hivatalos, de ezt a lakoság talán ha 10%-a beszéli. A jellegzetesen haiti stílusú naív festészet is roppant keresett a szigetországban. 

A képeken idilli tájak láthatók, mintha a sziget a földi paradicsom lenne. A legveszélyesebb dolog - Gerald Durrell is figyelmeztet erre néhány munkájában - az őslakos állatfajok védelme, valamint az, hogy az erózió hatalmas méreteket öltött a szigeten. Az erdőségeket a lakosság kiirtja, hogy mezőgazdasági területeket nyerjen és tüzelőhöz jusson. Az ország az ökológiai katasztrófa szélén áll. 

A vudu mágia iránt érdeklődő turistáknak csupán látványos kígyóünnepeket szerveznek, de valódi bepillantást nem engednek az ősi rítusokba. Az országban a turistákat szolgáló szállodák tövében a legnagyobb szegénység, az ősi naiv tudás és a modern világ vívmányai egymás mellett állnak. Az utazót tap-tapok (a helyi nyelven annyit tesz: gyorsak) szállítják. Ezek a színes buszok az egyik legsajátosabb haiti látványosságok. Haitin a valóság és a legendák együtt élnek. Egyformán fontosak és egymást gazdagítva egymástól szétválaszthatatlanul átjárhatók. Ebben a haiti világban csak az idő telik, de semmi nem változik. Egészen más dolgok a fontosak, mint a civilizáltnak mondott emberiség életében. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3128 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x