Bagdad - az orientalista nagykövet szemével
Címlap / Kultúra / Bagdad - az orientalista nagykövet szemével

>

Bagdad - az orientalista nagykövet szemével

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Tavaly év végén készült interjú, melyből kiderül Bagdadról, folynak-e még ott ásatások, hol vannak a művészek, az értelmiség és felteszik a kérdést, vajon csak egyetlen személy-e Saddam Hussein? A háború ajtajában nézzünk bele egy történelmi múltú arab nagyváros, Bagdad életébe. 

Juhász Ernő keletkutató nevével először akkor találkoztam amikor az egyetem arab szakán kézbe vehettük az őáltala írt arab nyelvkönyvet és szótárt. Tudtuk róla, hogy már évek óta Kairóban dolgozik diplomataként, de azt is tudtuk, hogy fiatalkorában tolmács volt. Olyan embereknek fordított mint Bourgiba tunéziai vagy Kaddhafi líbiai elnök. De ahogy elárulta: a szír elnökhöz, Háfez el-Asszadhoz fűződő munkakapcsolatából még barátság is lett. Az orientalista diplomata legutóbb 1999-ben kapott új szolgálati helyet - Bagdadban lett nagykövet. Tudvalévő, hogy Irakban korábban komoly nemzetközi ásatások folytak, olasz, francia, amerikai régészek dolgoztak ott. Először tehát azt kérdeztem Juhász Ernőtől, lehet-e még ott velük találkozni?

- Egyedül az olaszok azok, akik kis területeken folytatnak bizonyos ásatásokat, de a többi nagy ásató nemzet, az angolok, a franciák, aztán az amerikaiak 1991 óta ki vannak tiltva.

- Értelmiség azért van, maradt az országban?

- Van értelmiség és néhányan közülük igen jól fölkészült emberek. Azonban az értelmiség nagy része külföldön van. Egy része Amerikáig szökött, más része valahol az Arab-félszigeten, főleg Jemenben, aztán az Arab Emirátusokban, Ománban kapott munkát és nagyon sokan kerültek Ausztráliába. Ezek tehát olyan emberek, akik úgy érezték, hogy nem tudnak föláldozni az életükből tíz-húsz évet csak azért, mert ez az elnök nem akar elmenni a helyéről.

Azért működnek színházak, vannak írók?

- Pillanatnyilag nem nagyon van se író, se színház. Korábban Irakban jelentős kulturális központ volt, ahol bizonyos tekintetben ők maguk képezték az arab világ élvonalát, például a képzőművészet területén. És bár képzőművészet máig is létezik, bizonyos festők, más művészek továbbra is alkotnak, azonban az a pezsgés, az az élénk szellem, ami mondjuk a 70-es évekig jellemezte Irakot, az már nincsen.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3702 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x