Kalandozás Perzsiában: Irán
Címlap / Kultúra / Kalandozás Perzsiában: Irán

>

Kalandozás Perzsiában: Irán

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Az Ázsia nyugati részén fekvő Irán 1 648 000 négyzetkilométernyiterületének fele sivatag. Az ősi perzsia földje. Éghajlata száraz, az eső ősztől tavaszig jellemző csak, akkor is elsősorban a tengerparti síkságon. A 60 milliós népesség (1998) közel 50 százaléka perzsa, mintegy 17 százaléka azeri, 9,1 százaléka kurd. Az államvallás az iszlám radikálisabb síita ága, amelyet a lakosság 96 százaléka követ. Az ország fővárosa a 6,7 millió lakosú Teherán... 

Az Ázsia nyugati részén fekvő Irán 1 648 000 négyzetkilométernyi területének fele sivatag. Az ősi perzsia földje. Éghajlata száraz, az eső ősztől tavaszig jellemző csak, akkor is elsősorban a tengerparti síkságon. A 60 milliós népesség (1998) közel 50 százaléka perzsa, mintegy 17 százaléka azeri, 9,1 százaléka kurd. Az államvallás az iszlám radikálisabb síita ága, amelyet a lakosság 96 százaléka követ.

Az ország fővárosa a 6,7 millió lakosú Teherán. A hivatalos nyelv a perzsa, (farszi) a hivatalos pénznem az iráni Rial. Iráni civilizációkIrán területén az ismert legősibb civilizáció az eláni volt, ezt követően a Kr.e. 7. században a perzsák megalakították az Akhaimenida birodalmat. Hatalmuk kiterjedt az egész Közel-Keletre, fénykorukat I. Dareiosz uralkodása alatt érték el. A birodalmat Nagy Sándor hódította meg, majd a Szasszanidák alatt ismét felvirágzott, akkor lett államvallás a zoroasztrizmus. (Lásd korábbi cikkünket) Uralmuknak az arab hódítás vetett véget (641), akkor tért át a lakosság a síita vallásra.

Az arab birodalom bomlása idején Perzsia önálló és viszonylag független államokra esett szét. Török, mongol hódítás és pusztítás után helyi dinasztiák kerültek hatalomra, s Iránt az orosz és az angol gyarmatosítás fenyegette. Az 1907-es szentpétervári szerződésben fel is osztották az országot, így az I. világháború idején hadszíntérré vált. Az oroszországi forradalom és polgárháború után az oroszok helyét a britek vették át, akiknek az 1919-ben aláírt angol-iráni szerződés nagy befolyást biztosított. Reza kán 1920-ban államcsínnyel jutot t hatalomra, majd 1925-ben uralkodóként megalapította a Pahlavi-dinasztiát (1925-1979). A németbarát uralkodó 1941-ben, az ország szovjet és brit megszállása után lemondott fia, Mohamed Reza Pahlavi javára.

Reza Pahlavi
Reza Pahlavi a káprázatos jövedelmet biztosító kőolajbevételekre alapozva megpróbálta helyi szuperhatalommá tenni az országot. Meghirdette a "fehér forradalmat", ám a helyi hagyományokat figyelmen kívül hagyó reformok 1979-ben a Khomeini ajatollah vezette "iszlám forradalomba" torkollottak. Az így létrejött teokrata állam az iszlám újjászületés jelszavával államosította a bankokat és a vállalatokat, elüldözte a szakembereket, az élet minden területén pedig az iszlám előírásait érvényesítette.

Irán, mint bajkeverőIrán ellenséges viszonyba került mindkét világhatalommal, ráadásul 1980-ban véres és céltalan háborúba keveredett a szomszédos, szintén helyi nagyhatalmi álmokat kergető Irakkal. A harcokban anyagilag és erkölcsileg megrokkant két ország 1988 augusztusában fegyverszünetet kötött. Az ország nemzetközi elszigeteltségét csak fokozta, amikor Khomeini 1989-ben Salmon Rushdie író meggyilkolására adott ki felhívást.

Az ajatollah halála utánIrán történetében 1989. június 4-re virradóan kezdődött új korszak, amikor 89 éves korában elhunyt Ruhollah Moszavi Khomeini ajatollah. A nyolcvantagú Szakértői Gyűlés (iráni vallási vezetők) Ali Hamenei Hodzsatoleszlámot, a köztársaság elnökét választotta az ország vallási vezetőjévé.

Az 1989-ben tartott választások és az alkotmánymódosítás eredményeként Hasemi Rafszandzsani, a parlament elnöke vette át a politikai vezetést, ezzel kettévált a politikai és vallási hatalom gyakorlása. Megszüntették a miniszterelnöki tisztséget, és a teljes végrehajtó hatalom az 1993-ban újraválasztott államfő, Rafszandzsani kezébe került. Az iráni vezetésben azóta is két frakció küzd egymással, a Khomeini szellemiségét követő "radikálisok" és a pragmatikusok. A mérsékeltek megkísérlik összeegyeztetni a modern kor és az iszlám követelményeit: különválasztják a politikát, amely az állam területe, és az iszlámot, amely az egyén ügye.

Teherán
2000-ben új ötéves terv végrehajtása kezdődött meg. A terv a gazdasági szerkezetének teljes átalakítását mondja ki, bővíteni akarják a magánberuházásokat, több külföldi tőkét bevonni a gazdaságba, s megszüntetni több állami monopóliumot. A radikálisok ezzel szemben a kormány gazdasági és társadalmi ellenőrző szerepének erősítését szorgalmazzák. Legutóbb 1996. április 19-én tartottak parlamenti választásokat, amelyen a konzervatív jobboldal győzött. 1997. május 23-án Mohammad Hatamit, a baloldal és a mérsékeltek jelöltjét választották meg köztársasági elnökké.

Az iráni parlamentet jelenleg uraló konzervatívok kiegyensúlyozott külpolitikát folytatnak, társadalmi és kulturális kérdésekben viszonylagos türelmet tanúsítanak. 1998-ban helyreállították az iráni-angol diplomáciai kapcsolatokat, miután a teheráni kormány megígérte: nem tör Salman Rushdie életére. Iránban a törvényhozó hatalmat a 270 tagú Medzslisz (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja. Az 1979-es alkotmány széles jogkörrel ruházza fel a 270 tagú Medzsliszt. A parlament határozza meg a belpolitikát, ratifikálja a nemzetközi szerződéseket, hagyja jóvá a költségvetést, emelhet vádat az államfő ellen.

A Medzslisz által elfogadott törvényeket hatályba lépésük előtt az Alkotmányfelügyelő Tanács vizsgálja meg a tekintetben, hogy összhangban állnak-e az alkotmánnyal és az iszlám elveivel. A Medzslisz tagjait négy évre választják közvetlen, titkos szavazással. Az ország 15 évesnél idősebb lakosai élhetnek szavazati jogukkal. A választásokat két fordulóban tartják, az első fordulóban a jelölteknek abszolút többségre van szükségük a megválasztáshoz, a másodikban már elegendő a relatív többség is. Iráni vallási elnyomása a moszlim világ fundamentalista országaiban hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a más vallásúak, elsősorban a keresztények.

Még a vegyes vallású szerelmi kapcsolatokat is középkori büntetéssel fenyegetik. Az országból jelentős számban vándoroltak - és vándorolnak - nyugtra a tehetséges emberek, mérnökök, orvosok, nem bírva a vallási és lelki elnyomást. Nők IránbólMielőtt Németországba jöttem volna férjhez, bebörtönöztek öt napra. Bezártak egy WC fülkébe és nem adtak innom - emlékszik egy iráni asszony. - Ott feküdtem a jéghideg nedves kövön, a víz zubogott, és én szomjaztam. Amikor inni kértem, akkor nem adtak, mondván, igyak a kagylóból! Öt nap múlva apám hozott ki. Kiszáradva, legyengülve, ölben vittek ki az autóhoz.

Eladott egy földet, hogy lefizesse a hatóságot, mert meg volt már váltva a jegyem Európába. Az utolsó pillanatig rettegtem, hogy nem engednek majd fel a gépre, mert egyedül megyek. Azzal indokolták bebörtönzésemet, hogy valami nevenincs ismeretlen próféta halálának 150. évfordulóján nem teljesen fekete, hanem piros zsinórral díszítet fekete csadort viseltem. Ezt a "szégyentelen" cselekedetet végtelen keménységgel torolták meg. Szélsőséges vallás és az irániakA szélsőséges vallásról egy perzsa öreg így nyilatkozott. - Korábban, a Sah idején ha imádkozni akartunk, bementünk a házba, és ha mulatni akartunk kimentünk az utcára.

Ma ez fordítva van. Az iráni átlagember a megélhetés nehézségeiért küzd. Hatalmas az infláció, napról napra tengődnek az emberek. Az ország "agya" nyugatra, Európába és a politikailag gyűlölt, de a radikális vallásellenesek között csoda országnak tartott Amerikai Egyesült Államokba megy dolgozni, tanulni, menekült, vagy munkavállaló státuszban, esetleg tanulni. A vallási fanatikusok az ország kevésbé intelligens néprétegéből kerülnek ki és a hatalom kiszolgálóiként a valódi iszlámhoz már semmi közük nincsen.

Bognár Anna cikkének felhasználásával Bucher Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4958 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x