Vadregényes zarándoklat
Címlap / Kultúra / Vadregényes zarándoklat

>

Vadregényes zarándoklat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

A Fiordland Nemzeti Parkban, ÚjZéland legnagyobb szigetének, a South Islandnek a délkeleti részén, örök idô óta a természeté a döntô szó. Az ember számára igencsak mostoha földrajzi adottságok miatt települést itt csak elvétve találunk. 

A Fiordland Nemzeti Parkban, ÚjZéland legnagyobb szigetének, a South Islandnek a délkeleti részén, örök idô óta a természeté a döntô szó. Az ember számára igencsak mostoha földrajzi adottságok miatt települést itt csak elvétve találunk. A régió turisztikai központja, Queenstown sikertörténetében többszörösen is a természet kincsei játszották a fôszerepet. A várost a maorik alapították, ám igazán akkor indult fejlôdésnek, amikor aranyat fedeztek fel a közeli Shotover folyóban, melyet aztán egykettôre szárnyára kapott a világhír.


Tömegesen érkeztek a meggazdagodni vágyó telepesek, a lelôhelyek kimerülésével viszont Queenstown könnyen szellemvárossá válhatott volna. Szerencséjére azonban századunk elsô évtizedeiben a csodálatos környezetben fekvô várost a természet szerelmesei fedezték fel. Amióta pedig létrejött a Fiordland Nemzeti Park, Queenstown visszavonhatatlanul az ország szabadidô sportfôvárosa. Legnagyobb, a South Island délkeleti részén található nemzeti parkja, a Fiordland a fjordoktól szaggatott tengerpartjáról kapta a nevét. A hatalmas alapterület, a néhol áthatolhatatlanul sûrû erdôségek és a mély szurdokok jóvoltából a terület legnagyobb része szinte érintetlen. A hosszabb idôre érkezô turistákat azonban több jól bejáratott útvonal is várja.

Az 52 és fél kilométeres Milford Túra hírneve jóval túlterjed a szigetország határain: a turisztika szerelmesei a világ egyik legszebb útvonalaként tartják számon. A világ minden tájáról – különösen az Egyesült Államokból, Japánból, de már számos európai államból, sôt Magyarországról is érkeznek turisták. Valóságos zarándoklat, mely a káprázatos tájaknak – és nem utolsósorban feltört lábaknak, átázott felszerelésnek – köszönheti hírnevét. A négynapos Milford Túrát egyénileg és csoportban is végig lehet járni. Utóbbi variációnak az a hatalmas elônye, hogy a szervezôk kérésre gondoskodnak a csomagok szállításáról, és a szállásokon meleg vacsorával várják a megfáradt vándorokat.
A túra kiindulópontja Te Anau városkából érhetô el, mégpedig nem is akárhogyan: a kétórás, kellemes motorcsónakázás az ugyancsak Te Anau nevet viselô tavon keresztül igazán hangulatos bevezetô. A kikötôtôl alig több mint egy kilométerre található az elsô vendégház, a rusztikus, fából épített Glade House, a legtöbb csoport itt tölti az elsô éjszakát. Így – legalábbis gondolják a turisták – van idejük mindenre alaposan felkészülni, lelkiekben és a csomagolást tekintve egyaránt. Ekkor még a legtöbben nem sejtik, hogy a Fiordland területén az idôjárás egyik pillanatról a másikra valami egészen elképesztô változásokra képes. Egyszer például még hihetetlenül kék az ég, s a hósapkás hegyek fehéren szikráznak a napsütésben. Néhány másodperc alatt azonban félelmetes viharok alakulhatnak ki, s nincs az a professzionális felszerelés, mely a szinte összefüggô vízfüggönytôl megvédené gazdáját. Szerencsére a vendégházakban szárítóberendezések is várják a bôrig ázott turistákat, segítségükkel másnapra az egész poggyász szárazzá varázsolható.

Az út a második napon, ám az elsô igazi túranap során a kristálytiszta és jéghideg Clintonfolyó mentén vezet. A hatalmas bükkfák alatt ittott lila virágú fuksziák virítanak – állítólag itt nônek a világon a legnagyobb példányok. Ha az ösvény közvetlenül a folyó partján fut, az ember szivárványos pisztrángok úszó rajaiban gyönyörködhet. A botanikai és zoológiai örömök közepette azonban nem árt a lábunk elé is néznünk, mert a kijelölt út mellett néhol vizenyôs a talaj, és egy óvatlan pillanatban könnyen térdig merülhetünk a sárban. Félúton, a Hirere vízesésnél egy apró menedékházban lehet megpihenni. Maga a vízesés voltaképpen egy kis, jóformán cérnavékonyságú erecske, mely azonban a magasból leérkezve szinte lyukat fúr a folyóba.

A nem túl megeröltetõ elsô szakasz után a harmadik nap mindjárt egy komoly próbatétellel kezdôdik. A híreshírhedt Mackinnonhágó szerpentinje alulról nézve elérhetetlen magasságokba vezet, és bizony miközben a turista remegô lábakkal, orrát idônként majdnem a földbe verve kapaszkodik felfelé, a hegygerinc elérése egyre valószínûtlenebbnek tûnik számára. A fáradtságért azonban sokszorosan kárpótolja a látvány, amelyben aztán leereszkedés közben gyönyörködhet.
A bársonyosan kék ég alatt hósapkás hegycsúcsok csipkézik a láthatárt, a zöld réteket mezei virágok ezrei díszítik. A (tor)túrát egy újabb természeti csoda koronázza meg: az 570 méter magas Sutherlandvízesés, mely a világrangsorban az elôkelô ötödik helyet foglalja el.
A legfôbb látnivaló azonban természetesen az utolsó napra, annak is a végére marad. A Quintin Lodge vendégháztól indulva, az út szelíd lejtéssel ismét egy bükkerdôbe vezet, majd az Adató megkerülésével a Sandfly Point nevû helyre érkezik. Itt már várják a hajók a sokat tapasztalt vándorokat, hogy végigkalauzolják ôket a Fiordland Nemzeti Park, de talán egész ÚjZéland, par excellence látnivalójának számító Milfordszoroson. E páratlan természeti csoda a tenger felé igyekvô gleccserek munkája nyomán keletkezett. 16 kilométer hosszú, kanyargós tengerszoros, mely fölé ezer méternél is magasabb, csaknem merôleges sziklafalak magasodnak. A Mitre Peak 1666 méteres csúcsát – a legmelegebb nyári hónapok kivételével – egész évben hósapka borítja. Ám ha valaki kevesellné az impozáns látványt: a szemközti oldalon a Bowenvízesésben gyönyörködhet, mely 156 méter magasságból hatalmas robajjal zubog alá.

A Milford túra egyetlen szépséghibája, hogy rendkívül népszerû. Olyannyira, hogy a nemzeti park kénytelen volt korlátozni a turisták számát. Decemberre és januárra legalább egy fél évvel(!) elôtte be kell jelentkezni, más idôpontra elegendô a három hónap is. Akik elôzetes foglalás nélkül érkeznek, legfeljebb egyegy „last minute” lehetôségben bízhatnak, ám erre általában csak egykét fônek van esélye. Vagy így, vagy úgy, ám annyi bizonyos, kár lenne kihagyni.

Top 7
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2132 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x