Megfestett domboldalak - Land-art Somogyban
Címlap / Kultúra / Megfestett domboldalak - Land-art Somogyban

>

Megfestett domboldalak - Land-art Somogyban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Élő műalkotások szegélyezhetnék Somogy megyét 2010-ben. A Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 56 településnek, mintegy 340 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER programjának keretében. A Magyarországon eddig példátlan művészeti alkotás, egy ún. land-art projekt megvalósítására ebből az összegből mintegy 50 millió forintot fordíthatnának a koppányvölgyi települések. 

Élő műalkotásokkal tölthetné meg a Somogy megye északi részén fekvő elnéptelenedő településeket a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület. A civil szervezet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER programjának keretében pályázik egy hazánkban egyedülálló, ún. PHYTOPIC land-art program megvalósítására. 150 millió forint azonban még mindig hiányzik ahhoz, hogy Magyarországon készülhessen el Európa egyik legnagyobb élő, kortárs művészeti alkotása.
 
A Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 56 településnek, mintegy 340 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER programjának keretében. A Magyarországon eddig példátlan művészeti alkotás, egy ún. land-art projekt megvalósítására ebből az összegből mintegy 50 millió forintot fordíthatnának a koppányvölgyi települések. A beruházás teljes összege azonban elérné a 200 millió forintot, így önállóan, csak LEADER forrásból nem tud elkészülni.
 
A land-art egy francia eredetű kortárs művészeti irányzat, amely a természeti környezet formavilágát, textúráját monumentális szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazza. A projekt keretében a Koppányvölgy néhány alkalmas fekvésű szántóterületén egynyári növényekből telepített, kortárs képzőművészeti alkotásokat hozna létre a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület. Az 5-10, összességében több hektáron elterülő, kortárs művészeti alkotások élő tárlatként fogadnák az érdeklődőket. A domboldalra „festett” művészeti alkotások három hónapon keresztül, a nyári virágzás ideje alatt volnának megtekinthetőek. A projekt megálmodója, Gelencsér Géza szerint a projekt keretében kortárs hazai képzőművészek új, erre az új technikára épülő alkotásai kerülnének a domboldalakra.
 
A művészi alkotások mellett a koppányvölgyi települések a virágzás teljes ideje alatt, válogatott művészeti programokkal várnák a vendégeket. Ha sikerülne a hiányzó összeget valamilyen uniós forrásból pótolni, akkor amellett, hogy 2010-re megvalósulhatna Európa legnagyobb land-art projektje, ez lehetne a nyári fesztiválszezon leghosszabb, a virágzás teljes ideje alatt tartó, művészeti rendezvénysorozata.
 
A tizenöt apró faluból álló Koppányvölgy a kőröshegyi völgyhídtól, mintegy 30km-re fekszik. „A falvak nagymértékű elmaradottságának és elszegényedésének köszönhetően az elvándorlás oly mértéket öltött, hogy a lakosságszámot tekintve évente egy település tűnik el a völgyből, így húsz év alatt teljesen elnéptelenedhet ez a nagyon mély kulturális és történelmi gyökerekkel rendelkező vidék. Az itteni települések egyik utolsó esélye, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuljanak a fejlesztések. ” – mondja Gelencsér Géza, a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke.
 
Az egyesület elnöke elmondta azt is, hogy a projekt megvalósulása érdekében tárgyalásokat folytatnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal.
 
Dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium szakállamtitkára elmondta: „Sok más vidéki településhez hasonlóan, a koppányvölgyiek esetében is a vidéki élet és a környezet értékeinek vonzóbbá tétele nemcsak a helyben élők számára alapozza meg a vonzó élettér kialakítását, de a vidékre irányuló turizmus és a kereskedelmi szolgáltatások fejlődéséhez is jelentős mértékben képes hozzájárulni. Az aktív vidéki társadalom kialakítása a gazdaság minden létező szegmensére pozitív hatással van: aktivizálja a gazdaságot, több munkalehetőséget, ezáltal jobb megélhetést biztosít és így hosszú távon vállalkozások betelepülését is eredményezheti.”
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3181 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x