Megújul a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete
Címlap / Kultúra / Megújul a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete

>

Megújul a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Több mint 130 millió forintos, részben uniós támogatásból szinte teljesen átépítik a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületét. A megváltozott környezetben földtani-geológiai bemutatóközpontot hoznak létre. A tervek megvalósításával Magyarországon egyedülálló interaktív barlangtani kiállítás jön létre. A beruházás révén Budapest olyan vonzó turisztikai célponttal gazdagodik, amelyre egész évben kíváncsiak lehetnek a látogatók. 

A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete az 1980-as évek elején, nagyszabású beruházásként épült. Az elmúlt harminc évben azonban jelentősen megváltoztak az építészeti trendek és igények. A harminc évvel ezelőtt uralkodó komor, sötét színek és rideg formák uralta épület mára stílusában és funkcionalitásában egyaránt elavult. Nem felel meg annak a sajátos látogatói igényrendszernek, mely egyszerre múzeumot és szórakoztató intézményt, kultúrát és kalandot keres egy helyen.

A megváltozott látogatói igényekhez kíván alkalmazkodni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság azzal, hogy a létesítményt a 21. század látogatói kihívásának megfelelően alakítja át. A beruházás forrásainak megteremtéséhez a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében közel 500 000 EUR  támogatást nyert. (Ebből ERFA-forrás: 421171,60 EUR, Kormányzati társfinanszírozás: 74324,40 EUR)

Az egy évig - 2009. szeptember 10. - 2010. szeptember 09. között - tartó program során az építészetileg és belsőépítészetileg egyaránt elavult, a megváltozott látogatói igényeket kielégíteni már nem tudó fogadótér megújul. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy az épületet korszerűsítse, "látogatóbaráttá" tegye.
Az átalakítások több ütemben történnek. Az első ütem a közönségforgalom által érintett terek átalakítása.

A projekt megvalósításával, a szolgáltatások körének bővítésével olyan vonzó turisztikai célpont jöhet létre, amely csökkenti a látogatottság jelenlegi szezonalitását. A Magyarországon egyedülálló interaktív barlangtani kiállítás megteremtésével egyrészt diákcsoportoknak kíván az intézmény komplex programot biztosítani, ahol vetítésen, kiállításon és  barlangtúrán keresztül kaphatnak átfogó képet a barlangokról. Másrészt vonzó célponttá válhat a barlang fővárosi családok és Budapestre látogató turisták számára is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3117 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x