Nimród lánya - Végre egy igényes magyar fantasy
Címlap / Kultúra / Nimród lánya - Végre egy igényes magyar fantasy

>

Nimród lánya - Végre egy igényes magyar fantasy

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Az elmúlt évtizedek óta a fantasy műfaj világméretű diadalmenetének voltunk tanúi. Ez nem véletlen: a fantasztikum iránti érdeklődés mindig megnő, valahányszor egy társadalom "mítosztalanodik", azaz elszakad őshagyományaitól, gyökereitől. 

Nimród lányaAz elmúlt évtizedek óta a fantasy műfaj világméretű diadalmenetének voltunk tanúi. Ez nem véletlen: a fantasztikum iránti érdeklődés mindig megnő, valahányszor egy társadalom „mítosztalanodik”, azaz elszakad őshagyományaitól, gyökereitől. Az ember ugyanis olyan lény, aki óhatatlanul érdeklődik az anyagi síkon túlmutató kérdések iránt, kíváncsi múltjára, s mindenekelőtt szeret felnézni a nagy tetteket végrehajtó, példamutató hősök soraira. A fantasy műfaja, amellett, hogy varázslatos világokba elvezetve szórakoztat, egyfajta „modern mitológia”-ként pont ezeket a lelki-szellemi igényeket elégíti ki.

Sokan panaszolták azonban, hogy a szépirodalmi igényű, egyetemes emberi értékeket képviselő, ám mégis a magyar őshagyomány kútjából merítő fantasy évek óta hiánycikk a hazai könyvpiacon. Ennek következtében a legtöbb rajongó kritikus szemmel tekint a „magyar fantasy”-ra, mondván, ezek a könyvek legtöbbször ismert angolszász szerzők regényeinek fordításaiként, vagy még rosszabb esetben utánzataként, a magyar olvasóra „átstilizált” változataiként jelennek meg. Vannak, akik a 80-as évek óta megfigyelhető honi fantasy-kínálatban az életre szóló katarzis élményét nyújtó történeteket hiányolják. Ennek következtében elterjedt az általános vélemény, amely szerint a fantasy a ponyvairodalom egyik műfaja: kitalált világokban játszódó, kalandos, ám feledhető könyveket jelent, melyeket tán egyszer, ha végigolvasunk, azután visszateszünk a polcra.

A legtöbben pedig a fantasyk kétségbeejtő klisésségére hívják fel a figyelmet. Ennek értelmében a „recept” viszonylag egyszerű: végy egy jóképű, vakmerő és aranyszívű főhőst, akinek lehetőség szerint legyen egy csodás képességekkel bíró kardja, meg persze gyönyörű kedvese, akit rendszerint valamilyen fájdalmas atrocitás ér (az esetek túlnyomó többségében elrabolja egy, lehetőség szerint fekete csuklyás köpenyt viselő gonosz nagyúr). A könyv csúcspontja természetesen a Végső Összecsapás, melynek során hősünk helyrebillentve az igazság mérlegét, megöli a gonoszt, mely utóbbi eseményt a kiszabadított kedvessel való boldog egymásratalálás követ. Jellemfejlődés (vagy épp jellemromlás) nincs, a jó jó, a gonosz gonosz, a különféle emberfeletti vagy emberalatti lények (sárkányok, tündérek, törpék, koboldok stb.) serege pedig tulajdonképpen csak körítés a habkönnyű szórakozáshoz.

Ez az, amit a legtöbben fantasy-ként ismerünk - ha gyatra... (a szerk.). Avatara (Bácsfi Boglár Diána) magyar mitológiai alapokon megírt monumentális fantasy-ciklusa azonban megdönt mindent, amit eddig Magyarországon a műfajról hittünk, illetve tudni véltünk. Ennek oka főként az, hogy szerzőnk vallástörténész lévén nem „kitalálta” a Nimród-krónikák alapsztoriját: az ősi magyar hitvilágból ismerős motívumokat ágyazta be egy sodró lendületű, a műfaj korlátait feszegető, klisédöntögető, már-már eposz jellegű műbe.

A Nimród-krónikák öt kötetes ciklus, tehát összesen öt, egymással összefüggésben álló regényt tartalmaz. Mivel a történetet, akárcsak a turáni legendákon alapuló háttérmitológiát át-és áthatja a mágia, a misztika, az alkímia, az öt könyv egyben az alkimisták öt elemét jelképezi: Föld, Víz, Tűz, Levegő, Éter.

A nyitó kötet, Nimród vére címmel 2009 május 13-án, az írónő 31-ik születésnapján jelent meg, s már a május 17-én megtartott telt házas könyvbemutatón nagy sikert aratott. Az olvasók visszajelzései azóta is a lehető legpozitívabbak: Nimród király és a kalandregény egyéb, akár a Fény, akár a Káosz oldalát szolgáló szereplői idén nyáron sokak kedvenceivé váltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy a fővárosi és vidéki könyvtárakban a Nimród vére szinte állandóan ki van kölcsönözve; a most megjelenő folytatás, a Víz kötete pedig sokak kitartó kérésének eleget téve készült el. Érthető ez a népszerűség: a Nimród-könyvek egyértelműen a mára kiveszőfélben lévő hagyományos értékrendet képviselik, ahol a barátság, a bátorság, a becsület és az önfeláldozás képes lehet legyőzni a mégoly fenyegető árnyékokat is. A Nimród vére nyelvezete szintén segíti az olvasás élményét: könnyed, érthető, mégis igényes, néhol pedig költőien szép. Nem véletlen hát, ha a Nimród-ciklus nyitó műve a kalandra, példaképekre vágyó kamaszokat éppúgy magával ragadja, mint a mély érzelmek, drámai pillanatok iránt fogékony idősebbeket.

A regényben – különleges meglepetésként – a regősénekek hagyományára alapuló időmértékes versek is találhatók. A mottóként szolgáló hexameter például az ókori lakomákon a király dicső tetteit elbeszélő lantjáték hangulatát idézi fel.

Zemlényi-Kovács Zoltán erről így ír

Nem kevesebb, mint 250 000 évvel ezelőtti idők mítikus világába kaluzol bennünket Avatara – Bácsfi Boglár Diána – Nimród sorozatának második tagja, a Nimród lánya. A fantasy stílusú könyv, az idén májusban nagy port kavaró első részhez (Nimród vére) hasonlóan “valós”, régiek által rögzített elemekre épül, ezért – mint Avatara mondta el a könyvbemutató előadáson – akár így is történhetett volna.

Avatara


Megrázó, de legalábbis meghökkentő az első találkozás Bácsfi Boglár Diánával. Hamar kiderül azonban, hogy olyan magával ragadó a stílusa és olyan szerteágazó a tudása, hogy nem lehet rá nem odafigyelni. Íróként, költőként, vallástörténészként, mítoszkutatóként és szellemi tanítóként már évek óta ismert. Több könyve jelent már meg. Kifejezésmódja közérthető, bár nem árt hozzá egy kis alapműveltség. Az Avatara-könyvek olvasóit arra ösztönzi, hogy merjék leemelni a nagypapa könyvespolcáról a mítológiás, hősköltészetes, ógörögös keményfedelű bőrkötéseseket, mert azok a mai kor számára is tartalmaznak kincseket.
Tolkien Gyűrűk urához hasonlított Nimród sorozatának első része, a Nimród vére idén nyáron slágerkönyv volt. Nagyrészt azért, mert eddig a szinte kizárólag angolszász szerzők regényeinek fordításaiként ismerték a fantasy műfajt, ám a Nimród királyról szóló történet végre egy szépirodalmi igényű, egyetemes emberi értékeket képviselő, ám mégis a magyar őshagyomány kútjából merítő fantasy mű. Mára Avatara komoly rajongóbázissal bír, előadásaira az ország minden részéből jönnek hívei.

A már kapható Nimród lánya tehát a sorozat következő kötete, egyben azonban önállóan, a Nimród vére ismerete nélkül is élvezhető olvasmány. Műfaja, akárcsak az előbbinek, ennek is misztikus kalandregény. Avatara gyakran feltűnik a Sóter ezoterikus klubban, így aki találkozni szeretne vele, vagy könyvébe szeretne személyre szóló, spirituális szellemű dedikációt kapni, ott megtalálhatja.

Képek: ZKZ
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11819 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x