Móra-tojás - az meg mi?
hirdetés
Címlap / Kultúra / Móra-tojás - az meg mi?

>

Móra-tojás - az meg mi?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

A zengővárkonyi Tojás Múzeum Európában egyedülálló, nemzetközi tojásgyűjteményének darabjait tekinthetik meg az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállított különlegességek távoli tájak tojásdíszítését is reprezentálják. 

 

Rendezvénynaptár
A hímes tojások mintázata, színharmóniája és a módszer, amellyel a díszítmények a tojás felületére kerülnek, tájegységenként vagy népcsoportonként eltérőek. A néprajzkutató szakemberek megkülönböztetnek szalma- illetve magrátétes vagy csipkével díszített tojáskülönlegességeket. Nagy kézügyességet igényelnek a fémrátétes díszítések, közülük legismertebbek a patkolt tojások és a gombostűfejekkel mintázott darabok.

A február 25-én, csütörtökön 16 órakor nyílt kiállításon a Kárpát-medence tájegységeire jellemző mintázatok mellett bemutatásra kerülnek gazdagon díszített morva, hesseni és szorb dísztojások is.A tárlat egyedülálló  darabja a Móra-tojás.
A kiállítás tiszteletére egy tojásfaragó az egyik méretes strucctojásra megformázta Móra Ferenc, a legendás író, régész, múzeumigazgató arcképét. Móra Ferenc kiszombori régészeti ásatásai során avar kori tojástöredékeket is talált egykoron; a látogatók most szemügyre vehetik a Móra-féle „avar tojás” rekonstrukcióját.

Napjainkra a tojásfestés önálló művészeti ággá fejlődött, s már nemcsak a húsvéti ünnepek időszakában találkozhatunk a hímes-míves csodákkal. A tárlat április 11-ig tekinthető meg a Móra Ferenc Múzeumban.

 
 
[ 2858 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x