Gyógyítás a művészet erejével - Pszichiátriai betegek...
Címlap / Kultúra / Gyógyítás a művészet erejével - Pszichiátriai betegek múzeuma

>

Gyógyítás a művészet erejével - Pszichiátriai betegek múzeuma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

A Budapest Art Brut Galéria célja, hogy a pszichiátriai betegséggel élők alkotásainak bemutatásával csökkentse a betegekkel kapcsolatos előítéleteket. A kezdeményezés részeként a Galériában folyamatosan megújuló kiállítások kerülnek megrendezésre. 

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán 2005-ben kezdte meg munkáját a Kreatív és Művészetterápiás Műhely azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítsanak a Klinikán bent fekvő betegeknek a szabad alkotásra. A műhelymunkához és terápiás foglakozásokhoz egyre több beteg csatlakozott, mígnem 2006-ban a nagyközönség előtt is bemutatkoztak a művészek és a bemutatót számtalan nagy siker aratott kiállítás követett.

Miután a Klinikát kezdte kinőni, a Műhely egy olyan helyről álmodott, ahol a művészetterápiás foglalkozások mellett egy állandó kiállítást is be lehet rendezni. Ezt 2009-ben egy Európai Uniós pályázat segítségével sikerült megvalósítani.

Az Art Brut Galéria a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képező és a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ) kezelésében lévő Kőbányai út 22. szám alatt lévő ingatlanban kezdte meg működését, ahol elegendő hely volt ahhoz, hogy a Moravcsik Alapítvány Pszichiátriai Betegek Nappali Intézete is helyet kaphatott.

A Galéria üzemeltetését teljes egészében olyan emberek végzik, akik pszichiátriai betegségük miatt a nyílt munkaerőpiacon nem tudnak munkát találni, itt azonban olyan közösséget, támogatást, képzést és munkalehetőséget kapnak, ami erősíti önbecsülésüket, segít a mindennapi gondok megoldásában és rehabilitációjukban.

A Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsának tagjai hozzáértésükkel, tudásukkal segítették a Galéria szakmai működésének megtervezését.


Művészeti tanács tagjai:
  • dr. Beke László – MTA Művészettörténeti Intézet, igazgató
  • Gaál József – egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem
  • dr. Kurimay Tamás – osztályvezető főorvos, vezető pszichiáter, Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház, Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke
  • dr. Pléh Csaba – egyetemi tanár, akadémikus, BME Kognitív Tudományi Központ, igazgató
  • Bereczky Lóránd – Magyar Nemzeti Galéria
  • dr. Gerevich József – pszichiáter, művészetpatológus
  • Koper Gábor – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, rektor
  • Kovács Emese – Budapest Art Brut Galéria, igazgató
  • dr. Simon Lajos – egyetemi docens, SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, igazgató helyettes, Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke

Art Brut

A II. világháború utáni korszakot a lázadás, a korlátok elvetése, az önmutogatás, a sokkolás, kapcsolódás különféle politikai és vallási mozgalmakhoz, filozófiai áramlatokhoz és lehetőleg mindenféle kötöttség elhagyása jellemzi.

Az avantgárd mozgalmak sajátos művészi eszközeikkel ezekre a gondolatokra reagálnak. Az art brut a klasszikus avantgárd irányzatokhoz nem sorolható, ha mégis szeretnénk meghatározni a helyét a különböző irányzatok között, leginkább az európai, azon belül a francia informel irányzatához köthető.

Szó szerint nyers, durva, csiszolatlan művészetet jelent, és a pszichés betegséggel küzdők, a perifériára szorult ismeretlenek, a naivak, a rabok, a gyermekek és részben a "primitívek" képzőművészeti munkáinak összefoglalására használatos kifejezés.

Az art brut mozgalom legjelentősebb alakja Jean Dubuffet francia származású képzőművész volt, aki művészi tevékenységének egyik fő céljaként határozta meg tanulmányozni, összegyűjteni és megőrizni ezeket az alkotásokat. Elsőként 1945-ben, Párizsban rendezett kiállítást a különböző pszichiátriai intézetekben összegyűjtött művekből.

Hazánkban, az Angyalföldi Elmegyógyintézetben Seling Árpád 1910-től kezdte gyűjteni az elmebetegek alkotásait, és 1928-ban nyílt meg a múzeum. Utódja, Zsakó István folytatta a munkáját, és a gyűjteményt 1940-ben áttelepítette a Lipótmezőre, amely a II. világháborúban komoly károkat szenvedett. A Lipót fennállásának 120 éves évfordulójára, 1988-ban nyitották meg a Pszichiátriai Múzeumot, amelyet 2007-ben az OPNI-val együtt bezártak, és a rendkívül értékes művészi anyag azóta nem tekinthető meg.

Általános információk az Budapest Art Brut Galériáról:
Cím: 1087 Budapest, Kőbányai út 22.
Nyitva tartás: munkanapokon 10-14 óráig
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4320 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x