Kontakt tánc
Címlap / Kultúra / Kontakt tánc

>

Kontakt tánc

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A tantrikus gyakorlat elemeivel ötvözött kontakt improvizációban az egyik fő szempont pontosan a szexuális energiára való odafigyelés, ennek tudatosítása, fokozása, a partnerrel való kommunikáció eszközévé történő átalakítása, valamint a kreatív folyamat üzemanyagaként való felhasználása. Tánc, kapcsolat, műhely. 

Miről szól?
A klasszikus kontakt tánc – noha egyik fontos eleme a testek találkozása, érintése, érintkezése – általában igyekszik kizárni mindennemű érzékiséget, és tudatosan figyelmen kívül hagy bármilyen felébredni akaró erotikus érzést.  Ez a nézőpont fontos szerepet játszott a kontakt tánc kialakulásában, fejlődésében és széleskörű elterjedésében, de valójában a tánc és az erotika nem igazán választható el egymástól.

A tantrikus gyakorlat elemeivel ötvözött kontakt improvizációban az egyik fő szempont pontosan a szexuális energiára való odafigyelés, ennek tudatosítása, fokozása, a partnerrel való kommunikáció eszközévé történő átalakítása, valamint a kreatív folyamat üzemanyagaként való felhasználása
A tantrikus kontakt improvizációban a tánc egy dinamikus meditációvá alakul, az önmegismerést és a lelki fejlődést szolgáló szellemi gyakorlattá válik, amelyben fő szempont az érzékszervek ráhangolása a kifinomultabb érzetekre, a partnereinkre való mélyreható odafigyelés, az egymásra való kifinomult ráhangolódás, a kreatív energia nagymértékű fokozása, a közös alkotás és játék öröme, a spontaneitás, a lelki nyitottság és a belső szabadság fokozása. 
A pszichikai blokkok legtöbb esetben a szexuális energiához való, előítéletekkel terhelt, helytelen viszonyulás miatt alakulnak ki, ezért a közösen végzett gyakorlatok egy része ezek lebontását célozza.

Kiknek szól?
 1. A kontakt improvizáció kedvelőinek, akik szeretnék kipróbálni azokat a lehetőségeket, amelyeket a tantrikus módszerek nyújtanak a test és az érint(kez)ések felhasználására a pozitív érzések, a játék, a tánc, a találkozás örömének fokozása érdekében.
 2. A Tantra iránt érdeklődőknek és a Tantra gyakorlóinak, akik gazdagítani szeretnék szellemi gyakorlatuk tárházát és felfedezni azokat a lehetőségeket, amelyeket a kortárs tánc és a kontakt improvizáció gazdag mozgás-eszköztára nyújthat akkor, amikor meditatív, introspektív jelleggel társul.
 3. Mindazoknak, akik nem jártasak sem a kontakttáncban sem a Tantrában, de nyitottak a kísérletezésre, a felfedezésre, készek új tapasztalatok befogadására a test, az érintés, a szexualitás, a mély kommunikáció, az önmegismerés és a mások iránti lelki nyitottságuk fokozása érdekében.Mire számítsunk?
 • Az elmélyült tantrikus tapasztalatok, átélések kialakulásához idő és megfelelő körülmények szükségesek, ezért tartjuk fontosnak az elvonulás jellegű találkozást, amikor is minden egyéb tevékenységet, elfoglaltságot félreteszünk egy időre, és csak a jelen pillanat élményére, tapasztalataira figyelünk.
 • Semmi sem kötelező, bármikor abba lehet hagyni egy táncot vagy gyakorlatot, ha nem érezzük jól magunkat benne, és bármikor újra bekapcsolódhatunk.
 • A személyes határok tiszteletben tartása garantált.

A tanfolyam időpontja: 2010. április 22-25. (csütörtök-vasárnap), minden nap 10-22 óráig egy ebéd- és egy vacsoraszünettel
Helyszíne: Káma Púra (Budapest)
Részvételi díj: 30.000 Ft
A csoport létszáma maximum 12 fő.
Más városokból érkezők, ha nincs más szálláslehetőségük, lakhatnak Káma Púrában.
Lehetőség van továbbá vegetáriánus ebéd és vacsora fogyasztására (főétel+desszert). Egy étkezés ára 1000 Ft.
Kérünk, jelezd a jelentkezésnél, hogy kérsz-e szállást és/vagy étkezést!

További információk:
Káma Púra: 1024 Budapest, Moszkva tér 3. 2. emelet (10-es kaputelefon)
Telefon: 1 / 7826695, 30/6285315
Email: kamapura.mail@gmail.com

Aimen Klimmeronról
Rendező és író, széleskörű tapasztalattal rendelkezik a Tantrában és a kontakt improvizációban.
Első találkozása a kontakt tánccal és kontakt improvizációval 1997-ben volt Magyarországon Uray Péter koreográfus vezetésével. A következő években, amelyeket a színpadi rendezésnek szentelt, a kontaktot mint a színészek és a táncosok kreativitását fejlesztő eszközt használta, hogy összetartást és csapatszellemet építsen a csoportokban, amelyekkel dolgozott, ugyanakkor színpadi nyelvként is alkalmazta.
Kidolgozott egy gyakorlati kurzust a kreatív képességek fejlesztésére a transzperszonális pszichológia holisztikus álláspontjára alapozva.
Kontakt improvizáció workshopok, amelyeken a közelmúltban részt vett: Catharina Erickson-nal (Svédország), Mirva Makinen-nel (Finnország) Farkas Dorkával és Gál Eszterrel (Magyarország). Valamint egy speciális workshop a Tantrán alapuló Kontakt improvizációról Sabine Sonnenshein-nel (Berlin, 2010. február).
A “Káma Púra – A gyönyörök városa” tantrikus regény (2004), valamint az “Interjú a sorssal” című, az életfeladattal, küldetéssel foglalkozó könyv (2010) szerzője.
A tantra és a kontakt improvizációs technikák kombinációjának lehetőségeit kutatja 2007 óta.

Néhány hasonlóság a Tantra és a Kontakt improvizáció között:
Mind a Tantra, mind a kontakt improvizáció
 1. használja a testet minden csodálatos lehetőségével együtt, hogy örömteli élményeket érjen el;
 2. az érzékek finomításával, az érzékelő-képességek finomhangolásával dolgozik;
 3. hangsúlyozza a kreativitás, a játékosság, a nyitottság fontosságát a hosszantartó pozitív érzések, jótékony elmeállapotok felébresztésében;
 4. foglalkozik az örökké változó szerepekkel, amelyeket a Yin és Yang archetípusokkal való rezonancia határoz meg, és amelyeket úgy érzékelünk, mint adni és kapni, tenni és reagálni, vezetni és feladni, feszíteni és lazítani, javasolni és elfogadni;
 5. felébreszti a külső és belső ingerek tudatosítását, valamint a testünk érzeteire, érzelmeire, illetve az értelemre gyakorolt hatásuk tudatosítását;
 6. gyakorolja a jelenben levést, a tervezésmentességet, csak az áramlás megtapasztalását, az impulzusok érzékelését és az azokra való azonnali reagálást;
 7. közös bennük, hogy szeretnek megérinteni és érintve lenni.

Kép: piqs.de: josef T-Rezaie - Coupe Prey
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7864 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x