Ökobuli: A fenntartható fesztivál
Címlap / Kultúra / Ökobuli: A fenntartható fesztivál

>

Ökobuli: A fenntartható fesztivál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az ökológiai lábnyom segít meghatározni az emberiség bolygóra gyakorolt nyomásának mértékét. Akkor fenntartható valakinek az életformája, ha a fogyasztásának globális hektárban megadott értéke nem haladja meg a 2,1-et. 

A honi fesztiválpaletta első fenntartható fesztiválja, a nemzetközi The Greener Festival díjas Szegedi Ifjúsági Napok tavaly már letette a „zöld” fesztiválozás első mérföldkövét azzal, hogy – egyéb kezdeményezések közt - bevezette a fesztiválon a visszaváltható, azaz RE:poharat. Idén további zöld megoldásokra készül a SZIN, az ország legnagyobb ökorandija, augusztus 25 és 29 között. 



Mitől fenntartható egy fesztivál?

Hát nem feltétlenül attól, hogy a bevételek meghaladják a kiadásokat, hanem ha a rendezvény ökolábnyoma nem haladja meg a fenntarthatóság mértékét. Az ökológiai lábnyom segít meghatározni az emberiség bolygóra gyakorolt nyomásának mértékét. Akkor fenntartható valakinek az életformája, ha a fogysztásának globális hektárban megadott értéke nem haladja meg a 2,1-et. A SZIN látogatók lábnyoma ennél jóval kisebb, 1,8 gha, köszönhetően a tavaly bevezetett öko kezdeményezéseknek, mint a RE:pohár, vagy a komposztálható étkészlet, a közlekedés zöld alternatívái és a többi. Ez azt jelenti, hogyha a Föld minden embere úgy élne, mint egy ökotudatos SZIN látogató, akkor az emberiség hosszú távon fenntartható életet tudna élni!  És a folyamat nem állhat meg, tapossunk ki kevesebbet a Földből! – ezért a szervezők a 2010-es rendezvényen – a korábbiakat megtartva - újabb csapásirányokon is elindulnak. 

Az idei évben egy kisebb erdő elültetésével kívánják mérsékelni/kiváltani a fesztivál teljese Co2 kibocsátását, de emellett kiemelt figyelmet fog kapni a kerékpáros közlekedés támogatása és a fenntartható fesztiválozás  és életmód népszerűsítése is. A fő irányvonalak és bejáratott kezdeményezések természetesen idén is megmaradnak, de 2010 fő üzenete a klímaváltozás lesz, hiszen Koppenhágának köszönhetően ez a téma jelenleg kiemelt figyelmet kapott az itthoni és külföldi médiában, arról nem is beszélve, hogy idén  - a SZIN után nem sokkal - Mexikóban tartják a soron következő klímakonferenciát, amire a szegediek is szeretnék eljuttatni a fesztiválozókkal közösen kialakított elképzeléseiket, ötleteiket, javaslataikat tartalmazó klíma doktrínát.


Irány tehát Mexikó, de előbb augusztus utolsó hétvégéjén legyen egy fenntartható fesztiválozás a SZIN-en, ahol tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat jóvoltából, idén azonban már RE:pohárból ihatjuk a sört, vagy akár szobakerékpárral szolgáltathatjuk egy színpad áramigényét, és a nyár utolsó fesztiválja egy ökorandin összehozza majd a környezettudatosan gondolkodó szerelmeseket is.

Képek: szin.org
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2765 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x