A csodálatos tenger - megrendítő naplóregény az anorexiáról...
Címlap / Kultúra / A csodálatos tenger - megrendítő naplóregény az anorexiáról

>

A csodálatos tenger - megrendítő naplóregény az anorexiáról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Nem menedékül szolgáló álomvilágot kínál olvasói számára a valóság elől, hanem korunk társadalmát és annak problémáit tükrözi, a fiatalok tényleges életét és a nehézségeket, melyekkel szembe kell nézniük.  

Írta: Kira Poutanen
Finn nyelvből fordította: Bába Laura
Méret: 110x180 mm
Terjedelem: 184 oldal, Offszet,90 g
Vastagság:
1.1 cm
Súly: 220g
Kivitel:
Puhatáblás borító, borító külseje fényes fóliázva
Tematika: Felnőtté válás, fogyókúra, anorexia

ISBN 978-963-9820-13-5

Ár: 1950 Ft. 

„… december 29. kedd 18:12

Anyu halrudakat készített krumplipürével. Veszek egy kevés pürét meg salátát, és a villám hegyével eszegetem őket.

– Nem jó a püré, vagy mi van, elsóztam vagy túl sótlan?

– Nem, csak nem vagyok éhes. Az jó, ha most nem eszem meg, de később megmelegítem, amikor megéhezek?

A hűtőbe viszem a pürés tányért, és kikapok egy almát a kosárból. A nappaliba megyek elrágcsálni és az új női magazinomat olvasgatni. Van benne egy fogyókúraprogram a karácsonyi kilókra, és mindenféle könnyű receptek. Megint kalórialistákat, kerülendő élelmiszereket és mozgástippeket lapozgatok. Az ülés több energiát fogyaszt, mint a fekvés, az olvasás többet, mint a sima ülés, az állás még többet, séta, takarítás, futás, aerobik. Rejtett zsír van a mogyorófélékben, a mazsolában, a sajtban, a húsos batyuban, a fánkban és a burgonyasziromban. A vízben nulla kalória van, nulla.

A szobámban végigcsinálom az új gyakorlatsorozatomat, fél óráig tart, és megkínoz minden izmot. A tükörben látom, mennyi tennivalóm van még, milyen löttyedt vagyok, milyen puha és hájas. De csak folytatnom kell, egy nap biztosan meg fogok szabadulni ezektől a hurkáktól.”


Kira Poutanen (1974-) író, műfordító, színésznő Ihana meri (A csodálatos tenger) című alkotása 2001-ben jelent meg Finnországban, szerzője első írói alkotásaként. Az önéletrajzi ihletésű, de fiktív naplóregény egy tizenöt éves lány vallomása anorexiájáról és a betegségből kivezető úton való elindulásáról. A művet megjelenése évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel, a Finlandia Junior díjjal jutalmazták.

A csodálatos tenger két tekintetben is újdonsággal szolgálhat a magyar olvasók számára. Egyrészt célközönségét tekintve a kamaszkor és felnőttkor határán járó fiatal felnőttek számára írott, nálunk kevéssé jelen lévő prózához (young adult fiction) sorolható. Másrészt kiemelkedő színvonalú példája a kortárs finn ifjúsági irodalom azon előtérben lévő, realista jellegű irányvonalának, amely nem menedékül szolgáló álomvilágot kínál olvasói számára a valóság elől, hanem korunk társadalmát és annak problémáit tükrözi, a fiatalok tényleges életét és a nehézségeket, melyekkel szembe kell nézniük.

Kiadta: Bioenergetic >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4688 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x