Tájérték vadászat - a magyar táj csodái
Címlap / Kultúra / Tájérték vadászat - a magyar táj csodái

>

Tájérték vadászat - a magyar táj csodái

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Országos tájérték vadászat indul! A Norvég Alap több mint 300 millió forinttal támogatja Magyarország tájainak, épített és természeti kincseinek feltárását, adatbázisba rendezését. 

A Norvég Alap több mint 300 millió forinttal támogatja Magyarország tájainak, épített és természeti kincseinek feltárását, adatbázisba rendezését – az úgynevezett Tájérték Kataszter (TÉKA) létrehozását – illetve azt, hogy mindez az interneten keresztül is elérhető legyen. A projekt öt szervezet, köztük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium együttműködése révén valósul meg. A magyar táj értékeinek széles körű megismerése érdekében a TÉKA konzorcium "Értékvadászat" címmel országos akciót, versenyt hirdet iskolák, intézmények, civil szervezetek, valamint magánszemélyek számára. 
 
Magyarországon több mint százezer tájérték található. A hazai tájakat, természeti, kulturális kincseket mégis nagyon kevesen ismerik. A Norvég Alap több mint 300 millió forinttal támogatja ezeknek az értékeknek a feltárását, adatbázisba rendezését – az úgynevezett Tájérték Kataszter (TÉKA) létrehozását – illetve azt, hogy mindez az interneten is elérhető legyen. A projekt öt szervezet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. együttműködése révén valósul meg. 
 
A létrejövő adatbázisból megtudhatjuk, utazásaink során hol, mit érdemes megnézni, és magunk is feltölthetjük az általunk felfedezett értékeket. A szakemberek, önkormányzatok a tervezett szolgáltatások keretében elengedhetetlen információkhoz jutnak a települések fejlesztési, rendezési terveinek elkészítéséhez, hozzájárulva a tájvédelemhez és a kulturális örökség megőrzéséhez.
 
A magyar táj értékeinek széles körű megismerése érdekében a TÉKA konzorcium "Értékvadászat" címmel országos akciót, versenyt hirdet iskolák, intézmények, civil szervezetek, valamint magánszemélyek számára. A pályázatra jelentkező csapatoknak (iskolai osztályoknak, intézményeknek, civil szervezeteknek) a környezetükben található tájértékeket kell felmérniük, majd az értékekről fotót és rövid leírást kell készíteniük és eljuttatni a szakmai zsűrihez. Magánszemélyek is összemérhetik tudásukat, kétszer két kategóriában: itt a legtöbb, illetve a legszebb gémeskutakat, valamint forrásfoglalásokat felkutatók részesülnek elismerésben.
 
A közeljövőben önkormányzatokkal, vállalkozásokkal és kulturális fesztiválokkal is kapcsolatba lép a projekt annak érdekében, hogy minél szélesebb kör támogassa a magyar táj épített és természeti értékeit feltáró, értékőrző módon fejlesztő tevékenységet.
 
A részletes pályázati kiírás a www.tajertektar.hu oldalon érhető el. 
       
Mi a tájérték?
Tájértéknek nevezünk minden, az adott tájra jellemző természeti értéket, képződményt vagy ember által létrehozott tájalkotó elemet – beleértve a régészeti értékeket, műemlékeket, védett és nem védett természeti értékeket, építményeket, sőt olyan gondolati képződményeket is, mint a néphagyományok vagy legendák –, amelynek természeti, történelmi, kultúrtörténeti, tudományos vagy esztétikai szempontból a társadalom számára jelentősége van.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3723 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x