Tantrikus Kontakt Tánc - mozgás, szexualitás, művészet
Címlap / Kultúra / Tantrikus Kontakt Tánc - mozgás, szexualitás, művészet

>

Tantrikus Kontakt Tánc - mozgás, szexualitás, művészet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A tantrikus gyakorlat elemeivel ötvözött kontakt improvizációban az egyik fő szempont pontosan a szexuális energiára való odafigyelés, ennek tudatosítása, fokozása, a partnerrel való kommunikáció eszközévé történő átalakítása, valamint a kreatív folyamat üzemanyagaként való felhasználása. 

Budapesten,
KÁMA PÚRÁBAN
Június 17-20. között
Négy nap (és négy éjszaka) tantrikus elvonulás

Vezeti a „Káma Púra – A gyönyörök városa” című ezoterikus regény szerzője Aimen Klimmeron (Csibi István)

Miről szól?
A klasszikus kontakt tánc – noha egyik fontos eleme a testek találkozása, érintése, érintkezése – általában igyekszik kizárni mindennemű érzékiséget, és tudatosan figyelmen kívül hagy bármilyen felébredni akaró erotikus érzést.  Ez a nézőpont fontos szerepet játszott a kontakt tánc kialakulásában, fejlődésében és széleskörű elterjedésében, de valójában a tánc és az erotika nem igazán választható el egymástól.

A tantrikus gyakorlat elemeivel ötvözött kontakt improvizációban az egyik fő szempont pontosan a szexuális energiára való odafigyelés, ennek tudatosítása, fokozása, a partnerrel való kommunikáció eszközévé történő átalakítása, valamint a kreatív folyamat üzemanyagaként való felhasználása. 

A tantrikus kontakt improvizációban a tánc egy dinamikus meditációvá alakul, az önmegismerést és a lelki fejlődést szolgáló szellemi gyakorlattá válik, amelyben fő szempont az érzékszervek ráhangolása a kifinomultabb érzetekre, a partnereinkre való mélyreható odafigyelés, az egymásra való kifinomult ráhangolódás, a kreatív energia nagymértékű fokozása, a közös alkotás és játék öröme, a spontaneitás, a lelki nyitottság és a belső szabadság fokozása. 

A pszichikai blokkok legtöbb esetben a szexuális energiához való, előítéletekkel terhelt, helytelen viszonyulás miatt alakulnak ki, ezért a közösen végzett gyakorlatok egy része ezek lebontását célozza.

Kiknek szól?
A kontakt improvizáció kedvelőinek, akik szeretnék kipróbálni azokat a lehetőségeket, amelyeket a tantrikus módszerek nyújtanak a test és az érint(kez)ések felhasználására a pozitív érzések, a játék, a tánc, a találkozás örömének fokozása érdekében.

A Tantra iránt érdeklődőknek és a Tantra gyakorlóinak, akik gazdagítani szeretnék szellemi gyakorlatuk tárházát és felfedezni azokat a lehetőségeket, amelyeket a kortárs tánc és a kontakt improvizáció gazdag mozgás-eszköztára nyújthat akkor, amikor meditatív, introspektív jelleggel társul.

Mindazoknak, akik nem jártasak sem a kontakttáncban sem a Tantrában, de nyitottak a kísérletezésre, a felfedezésre, készek új tapasztalatok befogadására a test, az érintés, a szexualitás, a mély kommunikáció, az önmegismerés és a mások iránti lelki nyitottságuk fokozása érdekében.

Tánc

Mire számítsunk?
Az elmélyült tantrikus tapasztalatok, átélések kialakulásához idő és megfelelő körülmények szükségesek, ezért tartjuk fontosnak az elvonulás jellegű találkozást, amikor is minden egyéb tevékenységet, elfoglaltságot félreteszünk egy időre, és csak a jelen pillanat élményére, tapasztalataira figyelünk.

Semmi sem kötelező, bármikor abba lehet hagyni egy táncot vagy gyakorlatot, ha nem érezzük jól magunkat benne, és bármikor újra bekapcsolódhatunk.
A személyes határok tiszteletben tartása garantált.

Aimen Klimmeronról
Rendező és író, széleskörű tapasztalattal rendelkezik a Tantrában és a kontakt improvizációban.

Első találkozása a kontakt tánccal és kontakt improvizációval 1997-ben volt Magyarországon Uray Péter koreográfus vezetésével. A következő években, amelyeket a színpadi rendezésnek szentelt, a kontaktot mint a színészek és a táncosok kreativitását fejlesztő eszközt használta, hogy összetartást és csapatszellemet építsen a csoportokban, amelyekkel dolgozott, ugyanakkor színpadi nyelvként is alkalmazta.

Kidolgozott egy gyakorlati kurzust a kreatív képességek fejlesztésére a transzperszonális pszichológia holisztikus álláspontjára alapozva.

Kontakt improvizáció workshopok, amelyeken a közelmúltban részt vett: Catharina Erickson-nal (Svédország), Mirva Makinen-nel (Finnország) Farkas Dorkával és Gál Eszterrel (Magyarország). Valamint egy speciális workshop a Tantrán alapuló Kontakt improvizációról Sabine Sonnenshein-nel (Berlin, 2010. február).

A “Káma Púra – A gyönyörök városa” tantrikus regény (2004), valamint az “Interjú a sorssal” című, az életfeladattal, küldetéssel foglalkozó könyv (2010) szerzője. A tantra és a kontakt improvizációs technikák kombinációjának lehetőségeit kutatja 2007 óta.

Tánc

Néhány hasonlóság a Tantra és a Kontakt improvizáció között: Mind a Tantra, mind a kontakt improvizáció használja a testet minden csodálatos lehetőségével együtt, hogy örömteli élményeket érjen el;
az érzékek finomításával, az érzékelő-képességek finomhangolásával dolgozik;
hangsúlyozza a kreativitás, a játékosság, a nyitottság fontosságát a hosszantartó pozitív érzések, jótékony elmeállapotok felébresztésében;
foglalkozik az örökké változó szerepekkel, amelyeket a Yin és Yang archetípusokkal való rezonancia határoz meg, és amelyeket úgy érzékelünk, mint adni és kapni, tenni és reagálni, vezetni és feladni, feszíteni és lazítani, javasolni és elfogadni;
felébreszti a külső és belső ingerek tudatosítását, valamint a testünk érzeteire, érzelmeire, illetve az értelemre gyakorolt hatásuk tudatosítását;
gyakorolja a jelenben levést, a tervezésmentességet, csak az áramlás megtapasztalását, az impulzusok érzékelését és az azokra való azonnali reagálást;
közös bennük, hogy szeretnek megérinteni és érintve lenni. 

A tanfolyam időpontja: 2010. június 17. és 20. között (csütörtök-vasárnap), minden nap 10-22 óráig egy ebéd- és egy vacsoraszünettel
Helyszíne: Káma Púra (Budapest)
Részvételi díj: 30.000 Ft, amelyet az első órán kell kifizetni
Beiratkozás határideje: 2010. június 15.
A csoport létszáma korlátozott: maximum 6 lány és 6 fiú.
Más városokból érkezők, ha nincs más szálláslehetőségük, ingyenesen lakhatnak Káma Púrában.
Lehetőség van továbbá vegetáriánus ebéd és vacsora fogyasztására (főétel+desszert). Egy étkezés ára 1000 Ft.

Kérünk, jelezd a jelentkezésnél, hogy kérsz-e szállást és/vagy étkezést!

További információk:
Káma Púra: 1024 Budapest, Moszkva tér 3. 2. emelet (10-es kaputelefon)
Telefon: 1 / 7826695, 30/6285315
Email: kamapura.mail@gmail.com
Online: http://kamapura.vilag.hu/tantra

(Fotó: piqs.d e- Elle Chyun Day 13 Footage)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8586 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x