A legjobb program: Könyvek Éjszakája - Ma!
Címlap / Kultúra / A legjobb program: Könyvek Éjszakája - Ma!

>

A legjobb program: Könyvek Éjszakája - Ma!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A magyar irodalom és könyvkiadás egész Európában páratlan rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét idén 81. alkalommal kerül megrendezésre. Nincs a kontinensen még egy olyan, a nemzeti kultúrára és az anyanyelvi irodalomra koncentráló, a szerzőket és az irodalmi műhelyeket népszerűsítő könyves rendezvény, amely 1929-es alapítása óta folyamatosan megrendezésre kerül, s amely az ország minden számottevő városára kiterjed. 

A magyar irodalom és könyvkiadás egész Európában páratlan rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét idén 81. alkalommal kerül megrendezésre. Nincs a kontinensen még egy olyan, a nemzeti kultúrára és az anyanyelvi irodalomra koncentráló, a szerzőket és az irodalmi műhelyeket népszerűsítő könyves rendezvény, amely 1929-es alapítása óta folyamatosan megrendezésre kerül, s amely az ország minden számottevő városára kiterjed, s ahol az élő magyar irodalom szinte minden alkotója az ünnepi napokon dedikáló asztal mellé ül, s találkozik olvasóival.

Könyv


1927 pünkösd vasárnapján a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete miskolci közgyűlésén a Literatura c. irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza, a talán utolsó polihisztor egy kompletten kidolgozott javaslattal állt elő, amelynek lényege az volt, hogy a magyar irodalom, a magyar könyv népszerűsítése érdekében évenként az ország minden településén egyidőben könyvnapokat kell rendezni. Ahogy a mindenre kiterjedő javaslatban fogalmazott: „Az évnek egyik napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában”.

Írók, akikkel találkozhatsz és dedikálások >>

A terv két évvel később vált valósággá, a Supka Géza-megálmodta Ünnepi Könyvnap 1929-ben debütált a Vörösmarty téren. A könyvhét alapítója olasz és finn mintát követett, de míg ezen országokban már csak az emlékét őrzik egy ilyen típusú rendezvénynek, a néhány évtizeddel később könyvhétté terebélyesedő magyar ünnep túlélte a 20. század minden megpróbáltatását. A kiadók és az írók a legnehezebb időszakban is kivonultak a közterekre, könyvhét volt a németek megszállta országban, a rommá lőtt fővárosban és a háborút követő diktatúra éveiben egyaránt. Egyetlenegyszer maradt csak el a könyvhét, de erre a hiátusra is jó emlékezni, hisz pontosan kifejezi a könyvhét szellemiségét: bebörtönzött pályatársaik miatt 1957-ben sem az írók, sem a kiadók nem akartak ünnepelni.

Az Alexandra Kiadó és társkiadói megjelenései, pavilonjának programjai >>

A könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése mindvégig híven ragaszkodott, ragaszkodik ma is a Supka Géza-i tradícióhoz, eredeti javaslatának minden lényeges eleméhez. Meggyőződésünk, hogy a könyvhét fennmaradásának, népszerűségének ez az egyik legfőbb záloga. Az elmúlt két évtizedben is megőriztük a könyvhét eredeti helyszínét, a Vörösmarty teret, s idén a Váci utcával és a Deák Ferenc utcával kiegészült központi helyszínen a hazai és határon túli, döntő többségükben irodalmat, magyar szerzőket megjelentető kiadók 152 pavilonból kínálják újdonságaikat, s csak ezen a helyszínen több mint 1000 dedikálásra kerül sor. A könyvhétre, s a rendezvényhez immáron kilenc éve szervesen kapcsolódó Gyermekkönyvnapokra közel 400 könyvheti újdonság jelenik meg.

A Tercium Kiadó remekei >>

A szervezők és a több mint 250 hazai és határon túli könyves cég mindent elkövet azért, hogy méltóan ünnepeljük meg az irodalmat, alkotóikat és könyves műhelyeiket. Igényesen díszítjük fel a teret, a központi helyszínen két színpadon estébe nyúlóan irodalmi műsorok, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, felolvasások zajlanak, s a társművészetek képviselői, zenészek, zenekarok, neves színészek népszerűsítik az irodalmat, szórakoztatják a közönséget. Idén is kialakítunk egy  Könyvheti Olvasóklubot, ahol a könyvbarátok kikölcsönözhetik a könyvheti köteteket, s nyugodt körülmények között olvashatják azokat. Június 5-én, szombaton a Vörösmarty téren Könyvek Éjszakája lesz, az egész teret megvilágítjuk, és az írók késő éjszakáig dedikáló asztalok mellett várják híveiket. A kiállítók és a szervezők is –  Supka Géza javaslatának megfelelően – játékos, szórakoztató, bohém programok sorával várják az érdeklődőket, lesz utcabál, tánc, zene, móka, kacagás.

Könyv


Idén is megszólítottuk az ország minden számottevő településének polgármesterét, segítségükkel szerveződjenek könyvheti programok és árusítások, s ennek eredményként az ország legnagyobb vidéki városaiban és környező településein könyvheti rendezvények várják az irodalomszeretőket, Balatonfüredtől Miskolcon át Debrecenig, Nagykanizsán át Zalaegerszegig.

Hétvégi programok Kicsiknek
Június 5-én, szombaton Huzella Péter 15.00 órakor illetve a Sebő Együttes 17.00 órakor, június 6-án, vasárnap a Palya Bea-Dés András Duó 17.00 órakor, s végül június 7-én, hétfőn a Gázsa Együttes 16.00 órakor ad koncertet. Hagyományainkhoz és Supka Géza eredeti ötletéhez híven minden reggel a könyves ünnepünket egy „kürtös herold”, Bekker Péter kürtművész muzsikája nyitja. Június 5-én, szombaton megrendezzük a Könyvek éjszakáját, amely 18.00 órakor egy utcabállal veszi kezdetét, s minden kiállító kedves programokkal és szerzőivel várja a látogatókat késő éjszakáig.

Könyvhét >>

(Fotók: piqs. de - MO Riza On the platform reading;  Singa Windstoss)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4323 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x