Kelj fel és járj: Csíksomlyóba
Címlap / Kultúra / Kelj fel és járj: Csíksomlyóba

>

Kelj fel és járj: Csíksomlyóba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

A választások idején üdvözlő táviratot küldtem minden ismerősömnek, miszerint végre megkapják a magyarok a magyar állampolgárságot. Úgy gondoltam, ez lesz az új kormány első lépése. És azt képzeltem, hogy mindez egy nap alattvalósággá válik. Mi történt? Egy mindennapi csoda. Ez volt az új kormány első feladata, és megoldotta. Csak ilyen egyszerűen. Ugyanazt akarták, amit én. Barátaim hasonlóképpen fogadták örömrivalgásomat, ki egyetértett, ki elmarasztalt. De ez még nem bontja meg barátságunkat. 

Amikor tavaly átadtuk Böjte Csabának (Böjte Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, magyar, román, cigány, moldvai gyerekeknek szállást, ruhát, iskolát biztosít) a Nem adom fel együttes hangversenyén összegyűlt 11 millió forintot iskolára (az együttes tagjai, mint adakozók, én mint megfigyelő), megígértük, hogy meglátogatjuk őt Csíksomlyóban.

HarmoNet tipp: Fogyatékosokkal az erdélyi árvákért! Együtt könnyebb! >>

Íme, eljött az alkalom a találkozásra, hiszen ahol 400 ezer embernek jut hely, nekem se kell a földön hálni. A csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor minden év pünkösd szombatján és első napjára is átnyúlóan, immár földrészekre is kiható Mária-búcsúk színhelye. Híressé tette a templomot a benne levő csodatevő, ún. könnyező Mária szobra, ölében a kis Jézussal.

Orbán Balázs még 20-30 ezer katolikus búcsús jelenlétéről tesz említést, ma már 200-300, és egyesek szerint talán 400 ezer embert is meg lehetne számolni ez alkalommal. Magyarok és székelyek, más földrészek lakói és a hazai és külföldi nem katolikus magyarok, sőt nemcsak a magyarországiak találkozó helye a csíksomlyói pünkösdi búcsú. A világon élő magyarok legnagyobb létszámú találkozója ez az alkalom. 

A búcsú
Csíksomlyó Csíkszereda településrésze Romániában Hargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. De hát mi is az a búcsú? A búcsú eredeti neve „elengedés" volt. Ez azt fejezte ki, hogy az Úr az Egyház által elengedi az ideigtartó büntetést. Vagyis, ha már megbántuk a bűnünket, akkor akár el is felejthetjük, hiszen a búcsújárással megbocsátást is nyertünk. (Valamikor a 16. században éppen ez volt a reformáció fő ellenvetése, hogy az ember nem cselekedetei által, hanem hit által üdvözül.)Aki volt a búcsúban, annak bizonyára megbocsáttattak a bűnei
– ha voltak –, aki nem tudott elmenni a hosszú útra, azoknak a kedvéért Böjte Csaba testvér jött el az anyaországba. Karikó Éva vallató kérdéseiből könyv született, Csaba testvér eljött Budapestre, hogy itt is feleljen a kérdésekre egyszerűen, humorosan, nem pedig úgy, mint az utcasarkon erősítővel prédikáló álapostolok.

„Eggyé válsz a földdel, beléd hatol az élet. Hunyd be a szemed, és érezd a fényt, a meleget, mely kenyeret, vizet fakaszt. Ha valahonnan fentről rád hull a tiszta szent fény, te is képes leszel néhány magot befogadni, és kenyeret adni, forrássá válni. Mindez végtelenül tiszta és egyszerű: láss, higgy, szeress.”

Út a végtelenbe
Karikó Éva úgy indult a végtelenbe, hogy mint író, szerkesztő, négy gyermek édesanyja, ő csak egy ablakot keresett, ahonnan megpillanthatja egy rövid időre a fényt. A budapesti szerkesztőségből, magas házak falai közül kikukucskált, és a szeme elindította a végtelen világosság felé. Ezen az útan találkozott Csaba testvérrel. Előbb megismerte az emberi világ törvényeit, a Tízparancsolatot  – Ablak a végtelenre –, most tovább menve együtt az úton Csaba testvér megismertette őt a szentségekkel, amelyek segítségével könnyebb újra meg újra megtisztulni. A természet gyöngeségei keresztényt és nem keresztényt egyaránt kísértenek naponta. A szentségek által Isten ugyan nem veszi el a szabad akaratot, de könnyebb lesz megtisztulni, mert az ember már nincs egyedül. Olyan útra lépett, amihez türelem, alázat kell, hogy hosszan járva kiteljesedjenek az ígéretek.

Miért mennek százezrek?
Csaba testvér a legegyszerűbb utat tanítja. Tégy jót mindig. Élj, mozdulj, sőt „kapjuk be ezt a Kárpát-medencét”, ne torzsalkodjunk, román, magyar, szlovák, szerb; egy cél, egy gondolat: néhány balegyenest behúzunk a gonoszságnak együtt összefogva. Az egyházat is úgy alapították, hogy görög, alemán, mind testvér legyen. Az lenne az evangélium fénye, ha minden kisgyereknek legalább annyi étel juthat, mint egy elkényeztetett kedvenc kutyának. De Csaba testvér elmegy ezekért a kisgyerekekért, akár román, akár magyar, akár cigány, nem várja, hogy azok jöjjenek át hegyeken-völgyeken koldulni a kenyeret. 

Érdemesebb az embernek játszani ebben az életben, mint tétlen otthon ülni. A nagy hajó ne vesztegeljen a kikötőben, menjen ki a tengerre, ne féljen a viharoktól. Jobb akár belebukni is egy érdekes játékba, mint a kispadról kritizálni. Nincs dicsfény Csaba testvér feje fölött, csak éppen amikor kinyitja a Szentírást, pont annál a fejezetnél üti föl, ami választ ad aznapi kérdésére: ha egyet befogad a legkisebbek közül, Jézust magát fogadja be. Miért küldené el Jézust, ha az rongyos cigányszoknyában éppen az ő ajtaján kopogtat?

Kelj fel és járj!

Sok mindenbe belebuktunk már itt a Kárpát-medencében. Nem baj. Ez csak tanulóiskola. Fel kell állni és újra kezdeni. Valaki vállalta az akasztófát is. Leszedték róla majd harmadnapra újra felkelt, és meglátogatta a barátait, erőt öntött beléjük. 

Most itt van a csoda Magyarországon. A képviselők 344 igen szavazattal elfogadták a testvériséget, és félretették a félelmet. És még a baloldalon is ült egy személy június 4-én a parlamentben. Isten hozta Szili Katalint is a testvérek között.

Csaba testvér így beszél a könyvben: „Alázattal kérem a mardosó vágyat, amely kilök tunya kényelmünkből, cinikus értelmiségi elefántcsonttornyunkból. Ajándékként kérem az elégedetlenség továbbvivő erejét, mely segít elszakadni az intellektuális gőgtől, hogy a hús-vér életet karjaim közé zárjam... döntsünk mi is szeretettel testvéreink mellett, az életet adó szolidalitás mellett.”

Milyen szép lenne most, ha mindazok, akiket nem sujt az árvíz, egy-egy árvízsujtotta család gyermekét egy hétre elvinnék magukkal nyaralni! Meg kellene próbálni itt Magyarországon.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2619 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x